Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Nisan 2024
Haber
Anket
ABD'den Yemen'deki Husilere yeni saldırı, İran'dan 'Cihat' açıklaması
CENTCOM, Yemen'de Husilerin kontrolü altındaki bölgeden fırlatılmaya hazırlanan 4 füzenin hedef alındığını açıkladı. İran, Husilerin eylemlerini 'cihadın canlı bir örneği' olarak nitelendirdi.



ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) yazılı bir açıklama yaparak Yemen'deki Husilerin uluslararası gemiciliğe yönelik saldırılarının devam ettiğini, buna karşılık olarak ABD'nin Yemen'de saldırılar düzenlediğini duyurdu.

CENTCOM'un resmi X (eski adıyla Twitter) hesabından yapılan açıklamada, 16 Ocak Salı günü Yemen'in başkenti Sana saatiyle 13.45 sıralarında İran destekli Husilerin Yemen'de kendi kontrolleri altındaki bölgelerden Kızıldeniz'in güneyinde uluslararası nakliye rotalarına gemi savar balistik füze fırlattığı, söz konusu saldırıda Malta bandıralı M/V Zografia isimli bir dökme yük gemisinin hedef alındığı belirtildi.

'FIRLATILMAYA HAZIRLANAN DÖRT FÜZE İMHA EDİLDİ'

Geminin saldırının ardından Kızıldeniz'deki seyrini devam ettirebildiğini kaydeden CENTCOM, olayda yaralanan olmadığını aktardı. CENTCOM, ABD'nin Husilere düzenlediği saldırıya ilişkin şu bilgileri paylaştı: "Günün erken saatlerinde, (Sana saatiyle) yaklaşık 04.15'te ABD Kuvvetleri Yemen'de Husilerin kontrolü altındaki bölgelerden fırlatılmaya hazırlanan 4 Husi gemi savar balistik füzesini vurarak imha etmiştir."

ABD'nin The New York Times gazetesi de konuya ilişkin haberinde, bunun ABD'nin son dönemde Yemen'deki Husi hedeflerine yönelik üçüncü saldırısı olduğuna dikkat çekti. Gazetenin aktardığına göre, ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü John F. Kirby de dün yaptığı açıklamada, "Savaş peşinde değiliz, bunu genişletmek istemiyoruz. Onlara karşı savunmaya ve uygun şekilde karşılık vermeye devam edeceğiz" dedi.

REUTERS: ABD, HUSİLERİ YENİDEN TERÖR ÖRGÜTÜ OLARAK KABUL EDECEK

İngiltere merkezli Reuters haber ajansına konuşan ABD'li bir yetkili ise Joe Biden yönetiminin Husileri yeniden 'küresel teröristler' listesine alma yönünde planlarını açıklamasının beklendiğini söyledi. Başkan Biden, ABD ve İngiltere'nin Husi hedeflerine yönelik saldırılarının ardından Husilere 'terörist' grup sözleriyle atıfta bulunmuş, Husiler ise saldırılara 'güçlü ve etkili bir yanıt' verileceğini belirtmişti.

HAMANEY: CİHADIN CANLI BİR ÖRNEĞİ

Öte yandan, İran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney de dün İsrail'in Gazze'ye saldırılarının başlamasının ardından Kızıldeniz'de İsrail'le bağlantılı olduğu iddia edilen ticari gemilere saldırı düzenleyen Husilerle ilgili açıklama yaptı.

BBC Türkçe'nin aktardığına göre, Hamaney, 16 Ocak Salı günü yaptığı açıklamada, Husilere 'minnetini' dile getirerek 'direnişlerinin zafere dek sürmesini' umduğunu söyledi.

Husi saldırılarının 'Allah adına cihadın' canlı bir örneği olduğunu savunan Hamaney, "Yemenliler Siyonist rejimin yaşam damarına bir darbe vurdu ve Amerikan tehditlerinden korkmadı" dedi.

ABDULLAHİYAN: İSRAİL SOYKIRIMA DEVAM ETTİĞİ SÜRECE...

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan da aynı gün yaptığı açıklamada, 'İsrail Gazze'deki savaşa ve soykırıma devam ettiği' sürece Husilerin Kızıldeniz'den 'İsrail bandıralı ve sahibi İsrailli olan gemilerin geçişini' engellemeye devam edeceğini söylemişti.

Kasım ayından bu yana Kızıldeniz'deki ticari gemilere füzeler, insansız hava araçları, sürat botları ve helikopterlerle 25'ten fazla saldırı düzenlendi. Husiler bu saldırıların İsrail'in Gazze'ye saldırısına bir tepki olduğunu ve İsrail bağlantılı gemileri hedef aldıklarını söylüyor.

Husilere ait Al Masirah televizyonundaki yayında İsrail’e ait olmayan gemilerin hedef alınmadığı savunuldu. ABD ve İngiltere ordularının geçtiğimiz günlerde ortak düzenlediği hava ve deniz saldırılarında ise komuta merkezleri, mühimmat depoları ve hava savunma sistemleri dahil olmak üzere 16 Husi mevzii hedef alındı.

Süveyş Kanalı'ndan Akdeniz'e ve Avrupa'ya ulaşan konteyner gemilerinin yaklaşık yüzde 20'si artık Kızıldeniz rotasından kaçınıyor. Bunun yerine Afrika'nın güney ucundan geçiyorlar.



Kaynak: Gazeteduvar
Eklenme tarihi: 17.01.2024




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 NİKMARİNE
 AVMAN Deniz Tic. ..
 EGE BİRLİK Taşıma..
 H M Denizcilik
 GÜNGÖR Denizcilik
 IEC Denizcilik
 USTAOĞLU Denizcil..
 ARZU YATCILIK TUR..
 DEK Shipping
 MAYAMARINECYPRUS ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim