Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
07 Mayıs 2024
Haber
Anket
Türk kadını denizcilikte tabuları yıktı
İzmir’de, (DEÜ) Denizcilik Fakültesi’nden mezun olan Royal Caribbean Grubu’na ait Celebrity Cruises’de 1st (First) Officer olan Kaptan İrem Düzdaban, denizcilikteki ‘erkek işi’ algısını kırıyor, asırlarıdır oluşagelmiş tabuları tek tek yıktı. Türk kadının denizdeki temsilcisi olan Düzdaba, elinin hamuruyla dev yolcu gemilerini okyanuslarda yüzdürüyor.



İş dünyasında her alanında yer alan ve başarılarıyla dikkat çeken Türk kadını, denizcilik alanında da güçlü bir ilerleyiş sergiliyor. Her geçen gün daha fazla iş gücüne katılan Türk kadını, ‘erkek işi’ algısını kırıyor, asırlarıdır oluşagelmiş tabuları tek tek yıkıyor. "Gemide Kadın Uğursuzluk Getirir" inancını yok eden kadınlar, ellerinin hamuruyla gemileri okyanuslarda yüzdürüyor. Denizciliğin her alanında çalışan ve her çeşit gemide kaptanlık yapabilecek bilgi ve beceriye sahip Türk kadın denizciler, dünyanın en büyük ve en lüks kruvaziyer gemilerinde dümenin başına geçti. Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Denizcilik Fakültesi’nden mezun olan Royal Caribbean Grubu’na ait Celebrity Cruises’de 1st (First) Officer olan Kaptan İrem Düzdaban, Türk kadın denizcilerin mesleklerinde yaşadıkları sorunları ve önyargıları nasıl yıktığını anlattı.



Kruvaziyer gemisi için istifa etti

DEÜ Denizcilik Fakültesi’nden 2018 yılında mezun olan Royal Caribbean Grubu’na ait Celebrity Cruises’de 1st (First) Officer olan Kaptan İrem Düzdaban, 3.5 yıl boyunca kimyasal tankerlerde çalıştı. Mesleğini severek yapmasına rağmen kimyasal tankerin kendisine uygun bir alan olmadığını fark eden Kaptan İrem Düzdaban, “İşimi yaparken zevk alamıyordum. Tek kadın olmanın vermiş olduğu nedeniyle çok sıkışmış hissediyordum. Sosyal aktivitemin de olmaması mesleğimi yaparken beni zorluyordu. Arayış içerisine girmiştim ve okul arkadaşım Hande ile konuştuk. Hande, kurvaziyere geçmişti ve çok zorlandığını ama çok güzel olduğunu söyledi ve daha sonra istifa ettim. Bu süreçte, kruvaziyer gemisi olup olmayacağı belli olmadığı için diğer gemilerle görüşmeler yaptım. Bu süreçte çok zorlandım. 7 ay arayışım sürdü ve sonra kruvaziyer gemilerine çıktım” dedi.

“Kruvaziyer gemisi ulaşılamayacak bir yer değil”

Şu anda Royal Caribbean Grubu’na ait Celebrity Cruises’de 1st (First) Officer olan Kaptan İrem Düzdaban, firmaya ulaşma sürecini anlattı. Kimyasal tanker firmasından istifa etmeden önce kendine uygun kruvaziyer firmalarına başvurularını gönderdiğini ve gitmek istediği firmanın işe alım uzmanına ulaşmaya çalıştığını aktaran Kaptan İrem Düzdaban, “Çünkü bu alanda çok başvuru var. Royal Caribbean ailesi Amerikalı bir aile olmasına rağmen Amerika’da bile kruvaziyer şirketlerinde çalışmak bir hayal. Kruvaziyer, bizim için ulaşılamayacak bir yer değil çünkü Amerika’da da aynı durum var. Kendinizi fark ettirmek kişiye kalıyor. Dönüş almam 3 ay sürdü” diye konuştu.

Özgüven eksikliğini yendi

Kruvaziyer gemisine çıktıktan sonra özgüven sorunu yaşadığını ancak bunu kısa bir süre içerisinde atlattığını dile getiren Düzdaban, “Özgüven eksikliği sorunu yaşadım. Okulda birçok şey öğreniyoruz ama gidince daha iyi anladım. Hiçbir eksiğimiz yok. Yabancı uyruklu zabitlerden çok daha fazlamız olduğunu söyleyebilirim. Ama ilk gidecek olduğumuzda özgüvenim yoktu. Yıllarca Türk zabitleri işe almadıkları için bizde bir önyargı var. Profesyonel alanlarda daha az bilgi sahibi olabileceğimize dair onlarda da bir önyargı var. Bu tarz konulara bir özgüven eksikliğim oldu ama bunu bir ay içinde yendim.

“Başkalarının koyduğu sınırları kendimize sınır edinmemeliyiz”

Türk denizcilerin büyük bir çoğunluğunun restoran bölümünde çalışmasından dolayı özellikle Türk kadın denizciyi köprü üstünde yer alması personeller için çok şaşırtıcı bir durum olduğunu anlatan Kaptan İrem Düzdaban, “Bize başkalarının koyduğu sınırları kendimize sınır edinmemeliyiz. Size sınır koyabileceklerini inananlar olabiliyor. ‘Beni almazlar’ diye düşünmemek lazım. Gemiye gittiğimde çok şaşırdılar. Türk ve köprü üstünde olmanız diğer personeller için çok şaşırtıcı. Biz kendimizi sadece restoran bölümünde çalışacağımıza inandığımız için restoran bölümünde çalışan çok sayıda Türkler var. Köprü üstünde veya officer olarak Türk yok. Biz kendi alanımızda kalmayı, güvenli alanımızdan çıkmakta zorlanıyoruz. Başka alanlara çıktığımızda diğerlerinden farkımız yok” ifadelerini kullandı.

“Firmalar haber vermeden sizi işten çıkarabiliyor”

Denizcilik sektörünün genelinde genç denizcilerin yaşadığı sorunları paylaşan İrem Düzdaban, şöyle konuştu: “Şu anda kargo gemisinde çalışan arkadaşlarımız var. Bazı firmalar haber vermeden sizi işten çıkarmış olabiliyorlar. Özellikle bu daha çok Türk denizciliğinde çok fazla. İzindeyken maaş getiriniz olmuyor. Siz gemide olduğunuz sürece maaş getirisi oluyor. Siz ‘gemiye çıkacağız’ diye harcama yapıldığı için genç arkadaşlarımız zorlanıyor.”



Planlarda İzmir yok

Mesleki deneyim yanı sıra kruvaziyer turizminin ticari taraflarına da değinen Kaptan İrem Düzdaban, Amerika’da kruvaziyer turizminin oldukça popüler olmasına rağmen Avrupa ve Akdeniz’de çok yaygın olmadığını ve bu yüzden kruvaziyer firmaların yeni ve lüks bu rotalarda tercih ettiğini söyledi. Çalıştığı firmanın yeni yıl planlarını paylaşan Düzdaban, liman tercihleri arasında üzülerek İzmir’inolmadığını belirtip, “Celebrity Icon of the Seas gemisi gelecek. Yeni ve gösterişli olan gemileri Akdeniz’e koymayı seviyorlar. ABD’de kruvaziyer turizmi oldukça popüler bir tatil ve onları için oldukça uygun bir tatil yöntemi. Çok tercih ediliyor. Ama Akdeniz ve Avrupa’da çok yaygın ve popüler değil. Bunu değiştirmek için en yeni ve lüks gemileri bu yöne koyuyorlar. Liman tercihleri İstanbul ve Kuşadası olacak ve yine içinde İzmir yok. İstanbul’da yanaşıp yanaşmamakla ilgili acil bir durum olmuştu ve acil plan yapmamız gerekmişti. O konuda İzmir seçenekler için görülmedi, Bodrum için sefer planı hazırlamam istendi” diye konuştu.

“Liman makyaj açısından değiştirilmeli”

Kruvaziyer gemilerin İzmir yerine İstanbul, Kuladası, Bodrum’u tercih etme sebebine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Düzdaban, İzmir Alsancak Limanının makyaj yapılması gerektiğini vurgulayıp, “Liman makyaj açısından değiştirilmeli Galataport’u çok beğeniliyor. Bir gece kalıyoruz. Yolcular da Akdeniz turunu İstanbul için alıyorlar. Türk limanları personel için de çok tercih edilen limanlar. İzmir açısında geride kalmış vaziyetteyiz. Reklam ve limanın makyajı yapılması lazım. Çalıştığım firmanın planları içerisinde 4 yıl içine İzmir limanı yok. Ama Bu sürekli değiştirilebilen bir şey” dedi.



Kaynak: gazeteyenigun (Nedim Kirtiş)
Eklenme tarihi: 9.02.2024




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 GÜNGÖR Denizcilik
 YILTUR Denizcilik
 V.SHIPS Inc. Turk..
 MARİNPET Petrol D..
 YALTUR
 SAMBURCO Denizcil..
 ERC Denizcilik Lt..
 YIGIT Shipping Co..
 SOTRAMP Denizcili..
 CSM Denizcilik ve..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim