Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
27 Nisan 2024
Haber
Anket
Aliağa Gemi söküm bölgesi için meclise soru önergesi
Gelecek Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, Aliağa Gemi söküm bölgesi için, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki tarafından yazılı olarak cevaplandırılması için soru önergesi verdi.

Gelecek Partisi Milletvekili Mustafa Bilici, gemi mezarlığı olarak tanımlanan bölgeye ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’nin yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyerek şu soruları sıraladı:

1-Bu soru önergemizin Bakanlığınıza ulaştığı tarihe dek, Aliağa Gemi Söküm Tesisleri’nin çevreyi kirlettiğine, bölgedeki hava kirliliğini arttırdığına ve doğanın dengesini bozduğuna dair Bakanlığınıza herhangi bir ihbarda bulunulmuş mudur?
2- Şirketlerin gemilerde bulunan asbest, kurşun veya cıva gibi tehlikeli maddelerin oranlarını düşük gösterdiği iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır?
3- Aliağa Gemi Söküm Tesisleri, Bakanlığınız tarafından periyodik ve habersiz olarak denetlenmekte midir?
4- Gemi söküm sektöründe usulsüzlük yapan şirketlere ve tesislere caydırıcı yaptırımlar uygulanmakta mıdır? Bu soru önergemizin Bakanlığınıza ulaştığı tarihe dek 2023 yılı ve sonrasında kaç gemi söküm işletmesine idari yaptırım uygulanmıştır?
5- Sökümü yapılacak gemiler, Türkiye'ye girişte Bakanlığınız tarafından denetlenmekte midir?
6-Aliağa Gemi Söküm Tesisinde, gemiler sökülmeden önce hazırlık işlemlerinin yapılmadığı iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır?
7-Gemi söküm sektöründe faaliyet gösteren kaç şirket ve işletme bulunmaktadır? Bu işletme ve şirketlerin kaçı AB yeterliliğini taşımaktadır?



Sağlık Bakanı Koca’ya kanser vakaları sorusu

Gelecek Partisi İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, bölgede yaşanan sağlık sorunları ve kanser vakalarına ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması için meclise önerge verdi. Vekil Bilici, Bakan Koca’ya yönelttiği sorularda şunlar yer aldı:

1-Bu soru önergesinin Bakanlığınıza ulaştığı ana dek, Gemi söküm sektöründe çalışan işçilerin kanser oranlarının yüksek seyrettiğine dair Bakanlığınıza herhangi bir ihbarda bulunulmuş mudur? Bulunulmuş ise Bakanlığınız bu hususta hangi adımları atmıştır?
2-Aliağa'da ve Aliağa’ya yakın köylerdeki hastaların kanser istatistiğinde son 10 yılda herhangi bir değişim olmuş mudur? Bakanlığınız bu hususta herhangi bir istatistiki bir çalışma yapmış mıdır? Bakanlığınızda bu konuya dair herhangi bir veri mevcut mudur?
3-Bakanlığınız tarafından gemi söküm sektöründe çalışan işçilere koruyucu önlemlerin ve ekipmanların anlatılması noktasında bir çalışma yapılmış mıdır? Yapılmamış ise bu nitelikte bir çalışma Bakanlığınızın gündeminde midir?



İş güvenliğine ilişkin Bakan Işıkhan’a sorular

Aliağa Gemi Söküm bölgesinde iş güvenliği önlemlerinin yetersizliğine ilişkin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını isteyerek soru önergesi veren Vekil Bilici, Bakan’a şu soruları iletti:
1-Bu soru önergesinin Bakanlığınıza ulaştığı ana dek, Aliağa Gemi Söküm Tesisinde, iş güvenliği önlemlerinin yetersizliğine ve bölgedeki kanser oranlarına dair Bakanlığınıza herhangi bir ihbarda bulunulmuş mudur? Bulunuldu ise bu konu ekseninde hangi adımlar atılmıştır?
2- Aliağa Gemi Söküm Tesisinde, iş güvenliği denetimlerinin haberli bir şekilde yapıldığı iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır? Tesislerde, denetim öncesi güvenliğin göstermelik olarak iyileştirildiği iddiaları doğru mudur?
3- Gemi söküm uzmanlarının yapması gereken işlerin işçilere yaptırıldığı iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır?
4-İş güvenlik uzmanlarına prosedür gereği imzalar attırıldığı ve tepki gösteren uzmanların sektörde barındırılmadığı iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır? Bakanlığınıza bu hususta herhangi bir ihbarda bulunulmuş mudur? Bulunulmuş ise Bakanlık ilgili ihbarlar doğrultusunda hangi adımları atmıştır?
5- Bu soru önergesinin Bakanlığınıza ulaştığı ana dek, Aliağa Gemi Söküm Tesislerinde kaç ölümlü iş kazası yaşanmıştır?
6- Bu sektörde çalışan birçok işçinin kanında yüksek kurşun çıktığı iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır? Bakanlığınız bu hususta herhangi bir veriye sahip midir?
7- Bu soru önergesinin Bakanlığınıza ulaştığı ana dek, Aliağa Gemi Söküm Tesisinde, maliyetlerden dolayı işçilere koruyucu ekipmanlar sağlanmadığı yönünde bir ihbar ulaşmış mıdır?




Kaynak: gazeteyenigun (Zeynep Gizem Eskici)
Eklenme tarihi: 7.03.2024




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DENİZ FENERİ Ulus..
 GRUP Asm
 METE KARDEŞLER De..
 EMSAN Denizcilik ..
 YEŞİL Marmaris A...
 A&G Denizcilik
 İSKOMARİNE Denizc..
 MAKSİMUM Denizcil..
 CHEMTANKERS Shipp..
 ŞENER Tersanecili..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim