Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
27 Nisan 2024
Haber
Anket
Çin uçak gemisine beşinci nesil J-35 savaş uçağı konuşlandırıldı
Çin Donanması’nın envanterinde bulunan Liaoning uçak gemisine Shenyang J-15 ile J-35 savaş uçağını konuşlandırdı

Bazı Çinli kaynaklar tarafından Çin Donanması envanterinde bulunan Liaoning uçak gemisi üzerinde yeni uçakların konuşlandığı ifade edildi. Navy Recognition tarafından yapılan habere göre ise Liaoning uçak gemisine konuşlandırılanlar J-15 ve J-35 savaş uçağı oldu. Şubat 2024’de gemi denize açılmadan önce J-35 uçağı gemi üzerinde birkaç test için gemide konuşlandırılmıştı. Çin’in uçak gemileri için Shenyang FC-31 üzerinden geliştirdiği J-35 olarak isimlendirilen savaş uçağı ilk uçuşunu 2021 yılında gerçekleştirdi.



Temmuz 2022’de yine geminin üzerinde 2 adet J-15D savaş uçağı gözükmüştü. J-35’lerin gemi üzerinden ilk uçuşu ise 2021 yılı itibarıyla başlamıştı. Şu anda gemi maksimum 24 adet J-15 savaş uçağından oluşan bir filo ile denize açılabilmektedir. Ayrıca 2 adet Z-18F denizaltı savunma harbi (DSH) helikopteri, 2 adet Z-18JA havadan erken uyarı helikopteri ve uçak koruma ve genel hizmet görevleri için 1 adet Z-9 helikopteri konuşlandırılma kapasite sahip.



Çin’in envanterinde olan Liaoning ve Shandong uçak gemilerinde şu anda STOBAR dediğimiz kısa kalkış ve dikey unsurlarını mancınık destekli kalkış ancak yakalamalı iniş ile birleştiren, uçak gemisi güvertesinden uçağın fırlatılması ve gemi pistine indirilmesi için kullanılan bir sistem yer alıyor. Bu sistem ile birlikte 2 uçak gemisinde de J-35 savaş uçaklarının gemiden kalkışında bir sıkıntı çıkartmamaktadır.



Çin’in 3. uçak gemisi olan Fujian’da ise CATOBAR denilen bir mekanizma yer alıyor. Bu mekanizmada uçak mancınık yardımı ile kalkışa başlar ve yakalama halatları kullanılarak gemiye indirilir. Bu gemide özellikle ağır mühimmatları taşıyabilen J-35’lerin yer alması planlanıyor. Yine gemi üzerinde Elektromanyetik Uçak Fırlatma Sistemi (EMALS) de yer alıyor.

Liaoning uçak gemisi, 29 Şubat – 6 Mart tarihleri ??arasında Sarı Deniz’de çeşitli denemelere tabi tutulacak. Çin’in ilk uçak gemisi olan Liaoning, bir yıl süren bakım ve modernizasyon çalışmalarının ardından geçtiğimiz perşembe günü römorkörlerin yardımıyla Dalian Tersanesi iskelesinden yola çıkarak deniz deneme görevine başlamıştı.



Uçak gemisinin J-15 ve J-35 savaş uçakları ile birlikte Güney Çin Denizi’nde aktif olarak görev alması bekleniyor. 3. uçak gemisinin de suya indirilip envantere resmi olarak girmesi ile bölgede Çin lehine değişimlerin meydana gelmesini bekleyebiliriz. Özellikle bölgede savaş çanlarının çaldığı bu dönemde geminin bu bölgede konuşlandırılması diğer devletleri caydıracaktır.





Kaynak: defenceturk
Eklenme tarihi: 8.03.2024




Share |




YORUMLARINIZ


Vinç
Anadolu amfibi çıkarma gemisini millete uçak gemisi diye yutturup seçim otobüsü gibi liman liman gezdirip üstünede İHA,sha hava araçlarını vinçle güverteye indirdiler.

Yazan: Yavuz akyol - 9.03.2024 04:59:33




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 İSTANBUL Denizcil..
 SİMPLYDİVİNG
 AYGAZ A.Ş.
 SINKO Internation..
 S.S. Marmara Adas..
 ULUÇAY Yatçılık
 DRAGUT Denizcilik
 MARİNTEK Danışman..
 GÜRMAR Denizcilik..
 ALAPINAR Su Ürünl..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim