Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
27 Nisan 2024
Haber
Anket
Yenilikçi 'WindWing' gemi yelkenleri günde 12 ton yakıt tasarrufu sağladı
Geçtiğimiz Ağustos ayında her biri 10 katlı bir bina yüksekliğinde olan yenilikçi WindWing yelkenlerle donatılan dev yük gemisi Pyxis Ocean, Brezilya'ya gitmek üzere Çin'den ayrılmıştı. Altı haftalık ilk seferden sonra birçok sefer daha gerçekleştirildi ve nakliye şirketi Cargill, kısa bir süre önce bu yolculukların sonuçlarını paylaştı. Görünüşe göre WindWing yelkenleri mevcut gemilerin emisyonlarını azaltmak için umut verici bir yol olabilir.

WindWing yelkenler gerçekten işe yarıyor

37.5 metrelik uzunluğuyla rüzgar destekli tahrik sunan WindWing yelkenlerin kullanımı sayesinde Cargill, kuru yük gemisinde yüzde 14 yakıt tasarrufu elde ettiğini duyurdu. Pyxis Ocean adlı gemide iki adet BAR Technologies patentli WindWing bulunuyor. Bu yelkenlerin küresel ticaret rotalarında yapılan altı aylık deneme süresince günde ortalama üç ton yakıt tasarrufu sağlayacak miktarda güç ürettiği belirtildi.



Cargill, en uygun hava koşullarında, Hint, Pasifik ve Atlantik Okyanuslarının bazı bölümlerinde yapılan yolculuklar sırasında ise yakıt tüketiminin günde 12 tonun üzerinde azaldığını açıkladı. Cargill'e göre ortalama olarak günde yüzde 14 daha az sera gazı salımı yapıldı. En iyi koşullarda ise emisyon salınımı yüzde 37 oranında azaltıldı. Bu da günde 41 ton daha az CO2 salındığı anlamına geliyor.

Nasıl çalışıyor?

WindWing yelkenler uçak kanatlarını andırsa da tipik bir yelkenle aynı işlevi görüyor; Gemiyi ileriye doğru itiyor. Böylelikle geminin ana motorları daha az güçte çalıştırılıyor ve tasarruf sağlanıyor. Kanatlar, köprü üzerindeki panelden kontrol ediliyor ve bu panelde yelkenler indirilip kaldırılabiliyor. Kanatlar bir kez açıldıktan sonra süreç tamamen otonom hale geliyor. WindWing yelkenlerde bulunan sensörler, kanatları en uygun konuma doğru sürekli ayarlıyor.

BAR Technologies CEO'su John Cooper, bu tip gemilerde ilerleyen süreçte genel iki yerine üç tane kanat taşınacağını söyledi. Böylelikle yakıt tasarrufu ve emisyon azaltımının 1,5 kat daha artacağı düşünülüyor.

Öte yandan teknolojinin önünde ve ölçeğinde engeller de yok değil. Pyxis Ocean, okyanuslarda dolaşan 110 bin civarı ticaret gemisinden sadece biri. Bununla birlikte mevcut limanlar belirli standartlardaki nakliye gemilerini barındıracak şekilde tasarlanmış durumda. Üstlerinde 37 metrelik üç tane yelkenin bulunduğu yük gemileri bir çok liman için zorluk yaratabilir.


Kaynak: donanımhaber
Eklenme tarihi: 18.03.2024




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 TAN Tanker
 LÜFER Turizm orga..
 PAPATYA Yat
 GÜNGÖR Denizcilik
 İSTANBUL Denizcil..
 MİLENYUM Denizcil..
 GİSAN Gemi
 BÜYÜK ÇAMLICA Den..
 YAKAMOZ Denizcili..
 UĞUR Den. San. Lt..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim