Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
06 Mayıs 2024
Haber
Anket
''Gemide düzen ve hiyerarşi'' etkinliği
Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi (BANÜ) Denizcilik Fakültesi, öğrencilerinin “Cumhuriyetin Denizcileri” Topluluğu, ilk etkinliklerini düzenlediler.

Üniversitenin “Aziz Sancar Konferans Salonu”ndaki etkinlik, “Geleceğin mühendisleri odasıyla tanışıyor-Gemideki düzen ve hiyerarşi” konusunda gerçekleşti.

Fakülte öğrencilerinin katıldığı etkinliğin açış konuşmasını, “Cumhuriyetin Denizcileri” Topluluğu Başkanı Birsen Fantezi yaptı.



"İLERLEYEN TEKNOLOJİ GEMİCİ PROFİLİNİ DEĞİŞTİRİYOR"

Ardından, Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Sarı’ya söz verildi.

Konuşmasına, “Genç ve yeni bir fakülteyiz. Ancak bu durum, vizyonumuzu daraltmıyor. Tam tersine vizyonumuza canlılık ve gelişme getiriyor” diyerek başlayan Sarı, şunları söyledi:

“Sektör sürekli gelişiyor. Sektörde meydana gelen sorunlardan haberdar olup, çözümünde birlikte hareket etmemiz gerekiyor. Mühendis, hesap yapan kişi demektir. Bu arada donanımlı da olmak zorundadır. Sizler gelecekte gemilerde mühendis olarak görev yapacaksınız. Sahip olmanız gereken üç önemli nitelik var. Bunlardan ilki tasarım yapabilme yeteneğinizin olmasıdır. İkincisi üretmelisiniz. Üçüncüsü ise çalışmaya başladığınızda yanınızdaki insanları yönetme yeteneğine sahip olmalısınız.”



Öğrencilerin, sektörü çok iyi tanımaları gerektiğine işaret eden Sarı, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Örneğin tüm dünyada iklim krizi yaşanıyor. Buna ayak uydurmak gerekiyor. İklim değişikliğine bağlı olarak deniz suyu sıcaklıklarında artışlar görülüyor. Bu durum, denizlerdeki rotaları değiştirebilir. Gemiler, şiddetli hava hareketlerini takip etme durumunda kalacaklardır. Teknoloji sürekli gelişiyor. Artık klasik gemi anlayışından vazgeçiliyor. Buna paralel şekilde klasik gemi anlayışı ile sorunların çözümü ortadan kalkıyor. Yapay zekâ gündeme girdi. Tabii ki yapay zekadan kaygı duyabiliriz ama gerekli önlemleri de almamız gerekiyor. Sorunların çözümü konusunda gerçekçi çabaları göstermek zorundayız. İlerleyen teknoloji, gemici profillerini değiştiriyor. Artık yeni teknolojik donanımlar gerekiyor. Sektörde bulunanlar için eskiden ‘yabancı dil bilmek tercih nedenidir’ anlayışı şimdi yerini ‘yabancı dil bilmek zorunluluktur’ gerçeğine bıraktı. Çünkü artık gemilerde her milletten kişiler çalışıyor. Bu nedenle çok kültürlülüğe ve çoğulculuğa alışmak ve saygı duymanız gerekiyor. Sektörde çalışanlar iş birliğine ve takım çalışmasına ayak uydurmalıdır. Sektör, ARGE’ye daha çok yatırım yapmalıdır. Bunun için

büyük sermayeye de ihtiyaç yoktur. Bu konuda üniversitelerle iş birliği yapılabilir.”

"DENİZCİLİK BAKANLIĞI DA OLMALI"

Daha sonra, 1960 yılından beri faaliyet gösteren T.M.M. Odalar Birliği Gemi Makineleri İşletme Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Atılay Özay kürsüye davet edildi. Konuşmasına, 1977 yılında Kırklareli’nde doğduğunu, İstanbul Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’ni bitirdiğini belirterek başlayıp, 25 yıllık mühendis olduğunu vurgulayan Özay, “Gemide düzen ve hiyerarşi” konusunda düşüncelerini açıkladı.

Denizciliğin disiplin işi olduğunun altını çizen Özay, “Denizcilik felsefesi ve zamanla edinilecek deneyim, sektörde başarının anahtarıdır. Sektördeki gelişmeleri yakından izlemek zorundasınız” dedi.

Ardından öğrencilerin ve diğer konukların sorularını da yanıtlayan Özay, “Üç tarafı denizlerle çevrili ülkemizde halen Denizcilik Bakanlığı bulunmamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna şu yanıtı verdi:

“Ülkemiz, denizcilik olgusunu içine sindiremedi. Denizciliğe de çok geç başladık. Halen ülkemizde denizcilik, stratejik bir sektör olarak tanımlanmıyor. Tabii ki nasıl ki Millî Eğitim Bakanlığı, Millî Savunma Bakanlığı varsa Denizcilik Bakanlığı da olmalı. Ülkemizde Denizcilik Bakanlığı’nın kurulmasını istemeyen ülkeler de var ve buna engel olmaya çalışıyorlar. Ancak denizciliği stratejik bir sektör olarak tanımlanmasından sonra bu bakanlığın kurulacağını düşünüyorum.”

Etkinliğin ardından Atılay Özay’a teşekkür belgesi verildi.



Kaynak: yenierdekgazetesi (Önder Balıkçı)
Eklenme tarihi: 30.03.2024




Share |




YORUMLARINIZ


Bakanlık konusu
Denizcilik Bakanlığı olsun olmasına ama gerçekten denizcilere ve onların sorunlarına çözüm olacaksa olsun. Yoksa para yedirecek akrabaların geçeceği bir bakanlık olmasın.

Yazan: Ömer Bolat - 2.04.2024 05:15:50


Ne diyorsun
Ne düzeni ne hiyerarşisi adam kendini yönetemiyor iki lafı birarya getiremiyor.İdarecilik bir meziyettir eğitimle alakası yoktur.Teorik bilgi yetersiz pratik sıfır deneme yanılma yolu ile iş yap.idarecilik denen konu türk gemilerinde baskı,işten atılma,başkasının sırtından geçinme,ispiyon olarak tecelli ediyor.Bu konular bu toplum için çok uzak boş laf.Dünyada denizcilik gelişmesi bize yansımıyor kafa aynı denizcilik bakanlığı gereklimi çalışma bakanlı varda ne olyuyor Avrupa istatislik verilerine bakın Türkiye görürsünüz örnek gelir dağılımı bozukluğunda dünyada birinci.
Yazan: Yavuz akyol - 30.03.2024 18:05:26




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 RİZE İPEKYOLU Den..
 DUMAN Gemicilik v..
 GİRİT Yatcilik
 REKA Denizcilik
 JEDI Yacht
 DOĞANBEY Denizcil..
 AKMAR Denizcilik
 ULUSOY Denizyolla..
 LİMA Turizm Yatçı..
 NAKLET Ticaret Lt..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim