Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
09 Ekim 2024
Haber
Anket
''Gemi yatırımında hatanın maliyeti çok yüksek''
Yağcı Denizcilik Genel Müdürü Mustafa Yağcı “Bir denizcilik işletmesinin başarısı ve başarısızlığı büyük ölçüde yaptığı gemi yatırımlarının isabeti ile paraleldir. Yanlış bir sermaye harcaması kararından geri dönülmesi, yani verimsiz bir geminin tekrar satılması ve ona bağlanan sermayenin tam olarak geriye alınması çok yüksek maliyetlere baliğ olacaktır” diyor.



Yeni inşada yapılacak yatırım kararlarının en önemli boyutlarından birinin gelecek ve belirsizlikler olduğunu söyleyen Yağcı Denizcilik Genel Müdürü Mustafa Yağcı, “Yeni inşa veya ikinci el gemi alımı olarak sektörümüzde yapılacak yatırım kararlarının en önemli boyutlarından biri gelecekteki piyasalar ile ilgili belirsizliklerdir. Ayrıca yeşil geleceğe giden yolda Avrupa birliği ve IMO’nun güncel ve gelecekte yürürlüğe girecek düzenlemeleri sektörün nereye gideceği konusunda ciddi belirsizlikler yaratmaktadır. Bu nedenle, yatırım kararlarında dikkatli bir analizin yapılması ve optimum sonucun bulunması büyük bir önem kazanmaktadır. Bu, yöneticilerin vermek zorunda oldukları en zor kararlar arasında bulunmaktadır. Gemi yatırımlarında, ilk yatırım maliyetlerinin yüksekliği, faaliyette bulunan pazarın değişken olması, sektörün çeşitli riskler ve belirsizliklerle dolu olması finansal plânlama ve yatırımda risk analizi konularının önemini artırmaktadır. Sektörümüze yapılan yatırımlar çok yüksek rakamlar olup, yapılan yatırımlar firmanın geleceğini etkileyecektir. Bu nedenle, yatırım projelerinin plânlanması, değerlendirilmesi ve seçilmesi aşamalarında yapılan bir hata, firmanın geleceği için çok ciddi sonuçlar doğuracaktır” açıklamasını yapıyor.

Artan kaynak ihtiyacı

Sözlerine “Deniz ulaşım sermaye yoğun bir endüstridir ve yeni yatırımlarda büyük meblağlara olan talep her geçen yıl artmaktadır. Geçmişte deniz nakliyat firmaları filolarındaki gemileri yenilemek için ellerindeki eski gemileri satıp gerekli olan sermayeleri sağlayabiliyorlardı.” diyerek devam eden Yağcı “Ancak, günümüzde gemilerin maliyeti çok yüksek, gemilerin hacimleri her geçen gün daha da büyümektedir. Bu nedenle, gemi şirketleri yeni gemileri edinmek, ya da inşa ettirmek için dış finansal kaynaklara gereksinim duymaktadırlar” ifadesini kullanıyor.

Bir işletmenin başarı veya başarısızlığını gemi yatırımları belirliyor

Yeni gemi yatırımlarının finansmanının sadece özsermaye kaynaklarına dayanılarak yapılması çok zor olup, dış finans kaynağı bulmanın çok önemli olduğunu belirten Yağcı, “Yüksek maliyetlerden ötürü, gemi yatırımlarını fonlama yöntemleri ve analizleriyle birlikte, pazar analizleri de büyük bir önem kazanmıştır. Başarılı bir deniz işletmecilik yönetimi pek çok çeşitli faktörlere bağlıdır. En önemli faktör, firmanın sahip olduğu kaynakların optimum kullanımını sağlayacak yatırım plânlamasıdır. Bu doğrultuda, finansal yönetimin en önemli görevlerinden birisi, gemilerin ve ilgili araç, gereçlerin edinilmesiyle ilgili plânlamanın yapılmasıdır. Çünkü bu varlıkların edinilmesi projenin başında büyük nakit harcamalarının yapılmasını zorunlu kılar ve bu projeden sağlanacak tahmini gelirler proje başlangıcından sonraki uzun bir dönemde elde edilecektir. Bir gemiye yatırım yapılması kararı verildiğinde, uzun bir süre için projeye önemli bir sermaye harcaması yapılacaktır. Gemiler için yapılan bu sermaye harcamaları, denizcilik işletmelerinin gelecekteki büyümesini ve gelişimini sağlayacaktır. İleriye dönük olarak yapılacak olan bu sermaye harcamaları ile alınan kararlarda hata yapılmasının bedeli çok ağır olabilir. Bir denizcilik işletmesinin başarısı ve başarısızlığı büyük ölçüde yaptığı gemi yatırımlarının isabeti ile paraleldir. Yanlış bir sermaye harcaması kararından geri dönülmesi, yani verimsiz bir geminin tekrar satılması ve ona bağlanan sermayenin tam olarak geriye alınması çok yüksek maliyetlere baliğ olacaktır” diyor.


Kaynak: 7deniz.net
Eklenme tarihi: 16.09.2024




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 TUNCMETE Denizcil..
 ÖZEL PENDİK YAŞAM..
 GLOBUS Uluslarara..
 ATASOY Uluslarara..
 PEARL NAVAL GLOBA..
 GÜRMAR Denizcilik..
 ISKOMARINE Denizc..
 METE KARDEŞLER De..
 FEYZ Denizcilik L..
 SÜVARİ Gemi Kiral..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim