Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Boğazlardaki tanker trafiği artacak
Kazak petrolünü Rusya üzerinden Karadeniz'e taşıyan Hazar petrol boru hattında, kapasitenin yüzde 42 oranında arttırılması planlanıyor.

Petrol, Hazar petrol boru hattından Rusya'nın Karadeniz’deki Novorosisk limanına, oradan da İstanbul ve Çanakkale Boğazı aracılığıyla gemilerle Batı ülkelerine taşınıyor.

Petrol hattı konsorsiyumuna başkanlık yapan ABD’nin Chevron Texaco şirketi, bu hatta petrol taşıma kapasitesinin bu yıl yüzde 42 oranında arttırılmasını planlıyor. Bu konsorsiyumun 2005 yılında 32 milyon ton petrol taşımayı hedeflemesi anlamına geliyor.

Konsorsiyum 2008 yılına kadar günde 1.34 milyon varil petrol taşınma kapasitesine ulaşmak için Rusya ve Kazakistan'dan izin istedi. Eğer bu gerçekleşirse şirket 2014 yılı için öngördüğü kapasite artırım planlarını altı yıl geriye çekmiş olacak.

Geçtiğimiz yıl da hattın kapasitesi yüzde 52 oranında arttırılarak 2003'de 15 milyon tonken, 22.5 milyon tona çıkarılmıştı.

Konsorsiyum, hattın teknik imkanları ve kapasitesini arttırmak için çalışmalara başladı.

Boğaz güvenliği daha riskli olacak

Hazar petrol boru hattında taşınan petrolün artması Türkiye'yi yakından ilgilendiriyor. Zira bu durum Boğaz’da gemi trafiğini arttıracak ve bu durum Boğaz güvenliğini daha da riske atacak.

Boğaz’da tanker trafiğini azaltmaya yönelik Samsun-Ceyhan boru hattı projesi Hazar boru hattı kapasitesinin arttırılması planlarıyla bir kez daha gündeme geldi.

Samsun-Ceyhan boru hattı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın hafta başında yaptığı Moskova gezisi sırasında da görüşüldü. Sonuçta boru hattı konusunda incelemeler yapılması kararlaştırıldı.

Türkiye, Bulgaristan, Arnavutluk arasında planlanan Trans-Balkan ve Bulgaristan-Yunanistan arasında planlanan Trans-Trakya, alternatif iki ayrı boru hattı projesine karşı Rus petrolünün Samsun-Ceyhan boru hattıyla taşınmasını öneriyor.

Zaten gündemde olan bu proje, Kazakistan-Rusya hattındaki petrol taşıma kapasitesinin arttırılması planlarıyla Ankara'nın öncelikli konuları arasında yer alacak gibi görünüyor.

Kaynak: cnnturk
Eklenme tarihi: 15.01.2005




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ÇAKIROĞLU Denizci..
 GOKTAS Yatcilik L..
 POLATHANE Denizci..
 İLKE Denizcilik
 SÜVARİ Gemi Kiral..
 İSKOLDEN A.Ş.
 MNT Denizcilik Ta..
 SETA Denizcilik v..
 LARA Denizcilik T..
 ERS Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim