Ceyport Limanı’nda 3 yıldır ruhsatsız faaliyette bulunan şirket!
Ceyport Terminal, Lojistik ve Ticaret A.Ş.'nin yaklaşık 3 yıldır ruhsatsız şekilde faaliyet yürüttüğü ortaya çıktı. Ruhsat verme yetkisinin 2022 yılında Süleymanpaşa Belediyesinden Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi'ne geçmesinin ardından, şirketin yeni ruhsat almadığı ve bu durumu hem belediyenin hem de şirketin “fark etmediği” açıklandı
Ceyport Limanı, daha önce yasa dışı kapasite artışı, çimento hammaddesi transferi sırasında çevreye yayılan tozlar ve şehir için tehlike oluşturabilecek kimyasal depolama alanı planlarıyla gündeme gelmişti. Şimdi ise ortaya çıkan ruhsatsız çalışma gerçeği, denetim eksikliklerini ve kamu yönetimindeki ciddi ihmalleri bir kez daha gözler önüne serdi.
“Kimsenin aklına gelmedi”
Liman İşletme Müdürü Emekli Tuğamiral Osman Kayalar, limanda düzenlenen basın toplantısında, ruhsatı daha önce Süleymanpaşa Belediyesinden aldıklarını ancak 2022’de bu yetkinin Tekirdağ Büyükşehir Belediyesine geçtiğini söyledi. Kayalar, “O tarihten bu yana ne bizim ekibin ne de Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin aklına gelmemiş bu konu. Belediye de gelip hiç denetlememiş. Dolayısıyla 2022-2025 arası üç sene böyle geçmiş” ifadelerini kullandı.
“Eksikleri tamamlıyoruz, ruhsat alacağız”
Kayalar, belediyenin son dönemde yaptığı denetimlerin ardından eksiklerin tespit edildiğini ve çalışmaların sürdüğünü belirtti. “Yangın firar kapıları, kaçış merdivenleri, kimyasal tanklar üzeri için yağmur sistemi gibi düzenlemeleri yapıyoruz. Şu anda sadece yangınla ilgili devam eden küçük işlerimiz kaldı. Ruhsatımızı alacağız, hiçbir sıkıntı yok” dedi.
“Faaliyetimizi durdurmak istediler, ama durduramadılar”
Kayalar, belediyenin şirkete yalnızca birkaç bin liralık düşük bir ceza uyguladığını ve faaliyetlerini durdurmak istediğini de açıkladı. “Yürütmeyi durdurma kararı aldık. Burası gümrüklü saha, devletin kontrolünde bir yer. Açık kalması gerekiyor. Kamu yararı olan bir işletmeyi sudan sebeple kapatmak doğru değil” şeklinde konuştu.
“Bir günlük toz önemli değil”
Ceyport Limanı, geçtiğimiz yıl Süleymanpaşa’nın Vatan ve 100. Yıl mahallelerinde yoğun toz kirliliğine neden olmuş, vatandaşlar durumu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'ne şikayet etmişti. Bu olay üzerine şirkete ceza kesilmişti. Konuyla ilgili açıklama yapan Kayalar, “Araçların zararını karşıladık, ama bazıları olayı istismar etti. Zaten 1 günlük bir toz olayının insan sağlığına uzun vadeli etkisi olmaz. Cihazlarla takip edeceğiz, toz seviyesi yükselirse operasyon duracak” dedi.
“Üzgünüz, tekrarlanmayacak”
Liman Müdürü Halil Itır ise çimento hammaddesinden yayılan toz nedeniyle yaşanan hava kirliliğine ilişkin, “O an yaşandı, çok üzgünüz. Bundan sonra ölçüm cihazlarıyla kontrol sağlayacağız. Toz seviyesi yükselince otomatik durdurma sistemi devreye girecek” dedi.
Kimyasal depolama iddialarına da yanıt veren Itır, “Bu depolarda kesinlikle tehlikeli kimyasal madde bulunmayacak” ifadesini kullandı