Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Türk tersanelerinin müşteri bulması zorlaştı
Nakit zengini Çin, finans gücünü kullanarak gemi inşa sanayisindeki agresif büyümesini sürdürüyor. Kendi tersanelerinde yaptırılması koşulu ile gemileri finanse eden Çin, büyük tonajlı gemi inşasında G.Kore’nin tahtını aldı ve şimdi de Türk tersanelerin müşterilerini kapmaya başladı. 5 gemi için Türkiye’de araştırma yapan Norveçli armatör fiyatı yüksek bulunca Çin’e gitti.

Büyük tonajlı dökme kuru yük piyasalarının ilk 5 ayda iyi gitmesi ve yeni gemi fiyatlarının çekiciliği, Uzakdoğulu tersanelerin yüzlerini güldürdü. Yılın ilk yarısında her ay ortalama 100 gemi siparişi verildi ve bu gemilerin büyük kısmını son iki aydaki atağı ile Çin tersaneleri kaptı. Çin hükümeti, kendi tersanelerinde gemi yaptıracak yatırımcılara kredi sağlıyor. Avrupalı bankaların, yeni projelerin kredilendirilmesinde cimri davranması ve seçici olması, yatırımcıların Çin’e yönelmesine neden oldu.

Bromarine Denizcilik’ten Mehmet Altun, Çin’in tersanelerindeki iş hacmini artırmak için Çin devlet bankası tarafından gemi yaptıran armatörlere kredi sağladığını söyledi. Bankanın genel müdürü ile yakın ilişkiler içinde olan Çin’deki partnerlerinin kendilerine de benzer bir teklifte bulunduğunu belirten Altun; “Türkiye’de gemi yaptırmayı düşünen armatörler, Çin tersanelerindeki projeleri satın almaları halinde 5 yıl vadeli kredi verebileceklerini söyledi. Pek sıcak bakmadığımız için ayrıntılarını konuşmadık. Ancak Çin’in, armatörlere kredi imkanı yarattığını biliyoruz. Norveçli bir armatöre 5 gemi yapmak için Türkiye’de tersane bakıyorduk. Fakat armatör, gemi fiyatlarının daha ucuz olması ve kredi imkanlarından dolayı siparişlerin ikisini G.Kore’ye diğer üçünü de Çin’e verdi” şeklinde konuştu. Türk tersaneleri ile Uzakdoğu tersanelerindeki fiyatları kıyaslayan Altun, “Çin, 16.500 dwt’lik bir kimyasl tankeri 16 milyon dolara yapabiliyor. Bu tonajda bir gemiyi Türk tersanelerinde yapmaya kalktığınızda 30 milyon doları buluyor. Kore ise Türkiye’de % 10 daha ucuza inşa edebiliyor” dedi.

Fiyat yarı yarıya oynayınca Türkiye’nin kaliteli gemi yapma ve bölgesel avantajı da ortadan kalkıyor. Armatör ve sektör analistlerinin tek endişesi Çin’in yapacağı gemilerin kalitesi ve zamanında teslim edip edemeyeceği. Çin’in taahhütlerini yerine getirmesi halinde Çin tersanelerine olan ilginin artması bekleniyor.

Çin, ilk yarıda 30 milyon dwt’lik gemi teslim etti

Çin’in Endüstri ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı-MITT tarafından verilen bilgilere göre Çin tersaneleri, yılın ilk yarısında bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 86.7 oranında artış yakalayarak 29.63 milyon dwt taşıma kapasitesine sahip gemiyi alıcılara teslim etti. Yeni gemi siparişleri ise bir önceki yıla oranla dört kat arttı ve 23.78 milyon dwt’ye ulaştı.

Yılın ilk yarısında ülkenin sipariş defterinde 184.27 milyon dwt’lik yeni gemi siparişi bulunuyor. Çin’in küresel gemi inşa marketindeki pazar paylarına bakıldığında, tamamlanan gemilerde % 41.1, yeni siparişlerde % 41.1 ve toplam sipariş defteri olarak ise % 37.7’lik payı bulunuyor.

İngiltere merkezli araştırmacılık şirketi Clarksons da bu bilgiyi doğruluyor. Clarkson tarafından yayımlanan verilere göre, 2010 yılının ilk yarısında Çin’in gemi teslimatı 8,01 milyon compensated gross tons (cgt) olarak gerçekleşti. Çin gemi inşa sektörünün aldığı siparişler 5,02 milyon cgt, biriken siparişleri ise 53,31 milyon cgt olarak kaydedildi. Güney Kore’nin yılın ilk yarısındaki teslimat miktarı ise 7,48 milyon cgt seviyesinde kaldı.


Kaynak: Perşemberotası
Eklenme tarihi: 30.07.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 HANMAR Denizcilik
 TAMİ Denizcilik
 CM Denizcilik San..
 UZAKLAR Denizcili..
 ÇEŞME Balik Turu
 OLAY NAUTIC
 BEY Denizcilik
 DEAR B Ltd.
 AMİRAL Maritime
 ASPET Gemi
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim