Belçika'da Çarmıhtan düşen kılavuz kaptan ağır yaralandı
Pazartesi sabahının erken saatlerinde Belçika kıyılarında meydana gelen kazada, bir kılavuz kaptan gemiye binerken ağır şekilde yaralandı.
Saat 00.15 sıralarında, 66 yaşındaki kılavuz kaptan, Belçika Kılavuzluk Servisi’ne ait pilot botundan bir gemiye geçiş yapmaya çalışırken, pilot merdivenine tırmandığı sırada yaklaşık 6 metre yükseklikten botun üzerine düştü. Olay sonucunda pilot ağır yaralandı.
Yaralı pilot, ilk olarak acil müdahale için Goes kentindeki bir hastaneye kaldırıldı. Durumunun kritik olduğu bildirilen pilot, daha sonra Antwerp’teki bir hastaneye sevk edildi.
Kazayla ilgili soruşturma başlatılırken, Belçika basını yaralanan pilotun gelecek ay emekli olmayı planladığını aktardı.
Bilindiği üzere, hareket halindeki bir pilot botundan yine seyir halindeki bir gemiye geçiş ciddi riskler barındırıyor.
Çarmıh kazaları denizcilik dünyasında ne yazık ki sıkça yaşanıyor.
Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (IMO) SOLAS Bölüm V, Kural 23 kapsamında pilot merdiveni düzenlemeleri ve güvenlik önlemleri açıkça belirtilmiş olsa da, deniz pilotları bu kurallara her zaman riayet edilmediğini dile getiriyor.