Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
15 Ağustos 2025
Haber
Anket
Pasifik'te tehlikeli manevra: İki Çin gemisi çarpıştı
Güney Çin Denizi'nde Çin donanmasına ait bir gemi, Filipinler'e ait devriye teknesini kovalayan Çin Sahil Güvenlik teknesiyle çarpıştı.

Filipinler Sahil Güvenliği, Filipinler ve Çin arasında tartışmalı bir yer olan Scarborough Sığlığı'nda Çin'e ait iki deniz aracı arasında kaza meydana geldiğini bildirdi.



Yetkililere göre Çin Sahil Güvenliği'ne ait CCG 3104 gemisi, balıkçılara yardım götüren teknelere eşlik eden Filipin devriye teknesi BRP Suluan'ı yüksek hızla takip ederken kaza meydana geldi.

Tehlikeli bir manevrayla Filipin teknesinin sancak tarafından geçen CCG, Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanması'na ait 164 numaralı savaş gemisine çarptı.

SAHİL GÜVENLİK GEMİSİ AĞIR HASAR ALDI

Filipinler Sahil Güvenlik Sözcüsü Jay Tarriela'nın açıklamasına göre çarpışma sonucu CCG'nin baş kısmı ağır hasar aldı. Olay öncesinde CCG, BRP Suluan'ı tazyikli suyla hedef aldı ancak Filipin teknesi bu saldırıdan kaçmayı başardı.

Filipin tarafının yardım teklif ettiği ancak Çin ekibinin buna teklife yanıt vermediği iddia edildi.

ÇİN'DEN FİLİPİNLER'E TEPKİ

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Cien, Scarborough Sığlığı'nın "her zaman Çin toprağı" olduğunu belirterek, Filipinler'in çok sayıda gemi ve "sözde balıkçı gemisi" ile kara sularını, askeri uçaklarla da hava sahasını ihlal ettiğini söyledi.

Filipinler'in bu adımlarının Çin'in egemenliğini ve haklarını ihlal ettiğini, denizdeki barış ve istikrarı ağır biçimde zedelediğini dile getiren Lin, söz konusu eylemleri "kötü niyetli" olarak nitelendirdi.

Lin, Çin'in, toprak egemenliğini ve deniz haklarını korumak için gerekli önlemleri almasının yasal ve meşru olduğunu savundu.

Pekin yönetiminin yasal hak ve çıkarlarını koruma konusundaki kararlılığının sorgulanmaması gerektiğini vurgulayan Lin, Filipinler'e sınır ihlallerini ve kışkırtıcı eylemlerini derhal durdurması çağrısında bulundu.

FİLİPİNLER VE ÇİN ARASINDA TAYVAN KRİZİ

Güney Çin Denizi'ndeki tartışmalı topraklar nedeniyle sık sık denizde karşı karşıya gelen iki ülke son olarak Tayvan konusunda anlaşmazlığa düştü.

Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., Tayvan'da çıkacak bir savaşın Filipinler'i istese de istemese de içine çekeceğini söyleyerek, bu konuda tarafsız kalmalarının mümkün olmadığını vurguladı.

Savaş olursa içine çekilmelerinin kaçınılmaz olduğunu söyleyen Marcos'a Beijing'den gelen tepki sert oldu. Marcos'u "ateşle oynamak"la suçlayan Beijing, protesto notası verdi.


Kaynak: Nefes
Eklenme tarihi: 11.08.2025




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 TEKNOMARİN Denizi..
 AKUADEM Ltd Sti
 ERS Denizcilik
 BABA GEMI ISLETME..
 GENÇER Denizcilik
 YENAL Gemi İşletm..
 ARMADOR Denizcili..
 FUL Denizcilik Lt..
 ÜSTÜN Denizcilik
 TEMEL REİS Shippi..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim