Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
16 Eylül 2025
Haber
Anket
Albayrak grubuna “Trabzon Limanı’ndan Çekilin” çağrısı
Trabzon Limanı’nı senelerdir işleten Albayrak Grubu, sözleşmelerinin bitmesinin ardından Trabzon Limanı’na yeniden talip olmayacaklarını açıkladı. Albayrak Grubu Yönetim Kurulu Başkanı ve Trabzonspor’un eski başkanı Nuri Albayrak, 8 sene sonra sözleşmelerinin bittiğini hatırlatarak yeniden ihaleye girmeyeceklerini kaydetti. Albayrak’ın açıklamalarını değerlendiren DKİB Başkanvekili Ahmet Hamdi Gürdoğan ise, Albayrak Grubu’na 8 yılı beklemeden şimdi çekilmeleri için çağrı yaptı.



Başkanvekili Gürdoğan, “İyidere’de yeni liman açılırsa, buradaki liman tamamen devre dışı kalacaktır. Onun için, onlar talip olmayacak. Ama Trabzon'da biz yaşadığımız için limana biz sahip çıkacağız. Yeni hatlar gündemde var. Şu günlerde Lider Gıda'dan Tuapse'ye bir ro-ro başlayacak. Bir de Ropax Sochi. Ben de Lider Gıda'nın sahiplerine teşekkür etmek istiyorum. Gerektiği zaman da Trabzon Limanı'nı alabilecek kapasiteye sahip ihracatçılarımız var. Trabzon Limanı’nı bırakmak için 8 sene beklemelerine gerek yok, şimdiden devir işlemleriyle Trabzon’a iyilik yapsınlar. Liman sahibi oturacak, oltayı balığa atıp da balığın gelmesini mi bekleyecek? Öyle liman işletmesi olur mu? Liman işletmesi kendi hat bulacak, kendi yük bulacak. ‘Nasılsa ben burayı aldım!’ Olur mu böyle bir şey?” eleştirilerinde bulundu.

“Trabzonspor’u Yarı Yolda Bıraktılar”

Albayrak Grubu’nun limanı aldığı süreçle ilgili de çarpıcı açıklamalarda bulunan DKİB Başkanvekili Gürdoğan, “Bu limanı zamanında Karadeniz Enerji almıştı. Ondan sonra da biz Özkan Sümer'le gittik bu limanın ihalelerini iptal ettirdik. Trabzonspor tek başına bu limanın ihalesini alacaktı. İhalenin iptalinde Özkan Sümer'le tek başımıza biz Ankara'daydık, çalıştık. Bunu eski yaşayanlar bilir. Kerim Kalafat bilir. Rahmetli Özkan Sümer'e, ‘Sen iş adamı değilsin, seni kandırırlar.’ dedim. Biz alıp geliri Trabzonspor'a aktarılsın dedik. Albayrak geldi, o günkü yönetimin içindekiler, hatta bazı firmalar Trabzonspor'a da rakip olarak Trabzonspor'un hissesini ufalttılar ve limanı Albayraklar aldı. Trabzonspor için iptal edilmişti. Karadeniz Enerji'nin elinde olsaydı o liman bugün çok daha farklı çalışırdı. Biz hata yapmışız. O dönem kömürcüler bize gelmişti, ‘Onlar bu limanı alırsa a biz hiç iş yapamayız.’ dediler ama onlar da Trabzonspor'u yarı yolda bıraktılar.” ifadelerini kullandı.

Trabzon Neden Cazibe Merkezleri Arasında Yok

Trabzon’un son dönemde kan kaybettiğine dikkati çeken Gürdoğan, “Trabzon şehrinin zaten her şey geri gidiyor. Ama biz bunu anlatmakta zorlanıyoruz. Onun için bedel de ödüyoruz. Ama ömrümüz yettiğince biz bunu anlatacağız. Şimdi herkes ‘Kavşak açtık, yol yaptık, şunu yaptık, bunu yaptık.’ diyor. Hangi sanayi nerede? Trabzon'da eskiden imalat var mıydı, yok muydu? Tekel vardı. Sümerbank vardı, PTT, Telekom vardı. Bunlarda çalışan en azından 20 bin insan vardı. Şimdi 20 bin kişiye iş verebilecek bir ortam açıldı mı? Organize sanayilerimiz var. Bunlar yeterli mi? İstanbul Taksim neyse, Antep neyse Trabzon’u onlarla aynı değerde görüyorlar. Gümüşhane'ye yol bağladık. Gümüşhane'deki alanlara, serbest bölgeye, organize sanayiye gidip de hiç kimse baktı mı ki 6. bölgede, Trabzon'a yakın ne yapabiliriz? Hangi sanayileri getirebiliriz? Böyle bir çalışma var mı? Yok. Cazibe Merkezi programına Trabzon'u nasıl alabiliriz? Sivas alındı, Maraş, Malatya oldu da Trabzon niye olmasın? Bu sözü muhalefet de duymuyor. Şu anda siyaset en kötü zamanını yaşıyor.” değerlendirmelerinde bulundu.

Çin Karadeniz'i Baypass Etmek İstiyor

Çin’in Bir Kuşak Bir Yol Projesi’ne de dikkati çeken Gürdoğan, şunları kaydetti:

“Trabzon Limanı Yeni Bir Kuşak Bir Yol Projesi’yle Trabzon ve Doğu Karadeniz, Türkiye'nin ihracatında ve sanayisinde gelecekte söz sahibi olabilir. Bunun için bugünden hazırlık yapılması lazım. Çin, Hong Kong modelini örnek aldı ve dünyaya açılıyorlar. Şimdi Çin, Anaklia Limanı’nı almak istiyor. Şu anda Çinliler yanı başımızda, Gürcistan'da yol inşaatı yapıyorlar, müteahhitlik işleri yapıyorlar. Karadeniz'i baypass etmek istiyorlar. Anaklia Limanı’nından Roro'larla, Romanya Köstence'ye gemilerle bir şeyler taşımak istiyorlar. Gürcüler, ‘Sizden karayoluyla alalım, her yerden mallarınızı getirelim Poti'den, Türk Cumhuriyetlerine Çin'e kadar tren yoluyla getirelim.’ diyorlar. Biz tren yolunu senelerdir konuşuyoruz. 10 kilometre Hopa’ya bağlayıp da var olan tren yoluna bağlansak Türkiye'nin ihracatı anında sıçrayacak. Sanayide ona bağlı gelecek.”

Trabzon Limanı İçin Bypass Sistemini Önerdi

“Lojistik maliyetleri çok önemli değil mi?” sorusunu yönelten Gürdoğan, limanda bypass sisteminin hayata geçirilmesini istedi.

Bypass sistemi hakkında da bilgi veren Gürdoğan, “Bypass sistemi var. Batum Limanı'nda var. Tuapse'de var. Biz gemilerin içine vagonları sokarız. Aynı Batum'da olduğu gibi. Gideriz Tuapse'ye o vagonları burada doldurur, gider oradan verir Türk Cumhuriyetleri'ne gideriz. Bugün de liman sahibi istese limanına bypass sistemi yapar. Biz de gemileri getiririz. Limanın içinde vagonların gezeceği raylar döşeyeceğiz ve gemilerle taşınmasını sağlayacağız. Şu anda biz Azerbaycan'a Kars-Tiflis’i bağladık ya, Kars Tiflis’i bağladığımız yol Bakü'ye kadar gidiyor. Bakü'den öteye neyle gidiyor? Gemilerle gidiyor. Hem TIR’ları alıyor gemi, hem vagonları alıyor. Nereye gidiyor? Kazakistan'a, Rusya'ya gidiyor. Ama Hazar'da rüzgar olduğu için 15 günde bir bazen kalkamıyor. Biz bunu niye Karadeniz'de yapamıyoruz? Anlattıklarımı herkesten tartışmaya hazırım.” diye konuştu.

Gürdoğan’dan Maliyeti 4’te 1 Oranında Düşürecek Öneri

Sistemin Karadeniz’in kalkınmasına katkı sağlayacağını savunan Gürdoğan, şunları kaydetti:

“Bir liman sahibi bunu yapsa, gemiciler destek olsak, o vagonlar buraya gelse, maliyetimiz dörtte bire düşse, Asya'da olsak, Çin'in Bir Kuşak Bir Yol Projesi’ne entegre olsak, Karadeniz kalkınır mı kalkınmaz mı? Bir şey yapamıyorsak onu yapalım. 5 milyon, 10 milyon lira. Limanın şu andaki sahibi bypass sistemini yapamaz mı? O zaman demiryolu yük için Trabzon'a beklemeden gelmiş olmaz mı? 10 günde geliyor en uzak tren. Ama ben karadan Türk Cumhuriyetlerine 40 günde gidemiyorum. 40 gün, 10 güne düşecek. Maliyetim 4'te 1'e düşecek.”



Trabzon Merkez Olma Özelliğini Yitiriyor

Trabzon’un merkez olma özelliğini kaybettiğini de ifade eden Gürdoğan, “Dünyada bypass sistemi var. Biz ne yapıyoruz? Karadeniz'deki liman niye çalışsın? Sen bir şey verirsen çalışır. Benim ihracatçıma, ‘Ben senin vagonunu buradan alıp Türk Cumhuriyeti'ne, Rusya'nın her tarafına gemiyle servis yapacağım.’ dersen o ihracatçı Samsun'dan kalkıp buraya gelmez mi? Ro-roların içine biz rayları döşeyemez miyiz? Hazar Denizi'nde çalışanlara bakın. Demir yolunu diyoruz, ‘Param yok.’ diyorsunuz. Bunu yapalım. Ama Albayraklar 8 sene oturacak, bekleyecek. Vizyonu olan bir işletme olsa balık tutar gibi yükü beklemeyecek, yükü getirecek. Trabzon unutulmuş, Trabzon Liman’ını çalışmayalım! İki tane kömür gidiyor, doğal gaz geliyor. Ne olacak? Trabzon, limansız mı kalacak! Merkez olan Trabzon, merkez olma özelliğini yitiriyor. Böyle bir şey olabilir mi! Biz bu kadar sene ihracata uğraşıyoruz, dünyaya gidip geliyoruz. Gelsinler bir panel yapalım, anlatalım.” çağrısında bulundu.

Çevredeki İllerin Dahi Trabzon'a Endeksli Büyümesi Lazım

Trabzon’un bölgesini de geliştirecek öncü bir rol üstlenmesi gerektiğini ifade eden Gürdoğan, açıklamalarını şöyle tamamladı:

“Herkes oturmuş, ‘Bir kavşak açtık, bir yol açtık, bir dükkan açtık, iki tane kent lokantası açtık.’ iş tamam. Trabzon çevredeki illere de örnek olacak şekilde, bir fikir ve aynı zamanda yatırım öncülüğü yapması lazım. Çevredeki illerin dahi Trabzon'a endeksli büyümesi lazım. Gümüşhane'deki organize sanayide daha yol yok. Adam oraya gelip yatırım yapar mı? Onun yatırımı uygun hale getireceksin ki oraya yatırım yapsın.”





Kaynak: Günebakış
Eklenme tarihi: 15.09.2025




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 URANUS Denizcilik
 HİLAY Denizcilik ..
 ORSA Tanker İşlet..
 GEMAK Şirketler G..
 RİMİT Denizcilik
 APM Denizcilik Na..
 AKAYLAR Denizcili..
 NOVA Shipping
 Sinop Denizcilik
 PRUVA Yatçılık
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim