Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Kruvaziyer turizminde İstanbul'u geçen İzmir liman istiyor
İzmir, yılın ilk yarı rakamlarına göre kruvaziyer turizminde İstanbul'u geçip ikinci sıraya yükseldi. Son yıllardaki hamleleriyle sıfır noktalarından zirveye tırmanan İzmir, acilen kruvaziyer limanı istiyor.

İzmir, kruvaziyer turizminde İstanbul'u geçerek ikinci sıraya yerleşti. Son yıllarda yürütülen çalışmaların meyvelerini toplayan İzmir, sıfırlar seviyesindeki kruvaziyer turisti sayısını 300 binlere taşıyarak, büyük bir sıçrama yaptı. Kente 2009'un tamamında 309 bin yolcu gelmişti.

2010'nun ilk 6 ayında 139 bin 352 kruvaziyer yolcusu ağırlayan İzmir, Kuşadası'nın ardından ikinci sıraya oturdu. Birinci sıradaki Kuşadası, aynı dönemde 183 bin 906 kişi ağırladı. İstanbul'a ise, 135 bin 248 kişi geldi.

Yolcuların artmasıyla İzmir Alsancak Limanı'ndaki yoğunluk da artmaya başladı. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın geçen haftalarda, limanın ikiye bölünerek, kruvaziyer gemilerinin yanaştığı alana iki iskele daha yapılacağını açıklamıştı. İzmirli turizimciler, orta ve kısa vadede yap-işlet-devret modeliyle İzmir turizmine hizmet verecek olana kruvaziyer limanı bir an önce yapılmasını istiyor.

Kruvaziyer turizmindeki başarıda önemli bir paya sahip olan İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'in son dönemde kruvaziyer turizminde hızlı bir büyümeye girdiğini söyledi. Demirtaş, "Yılın ilk yarı rakamlarına göre Kuşadası 203 gemi ve 183 bin 906 yolcu ile yüzde 30.4 pay alıyor ve kruvaziyerde birinci liman. İstanbul'a 215 gemi ile 135 bin 248 yolcu gelmiş, payı yüzde 21.37. İzmir'e 56 gemi gelmiş ancak bunlar büyük gemiler ve 139 bin 352 yolcu getirmiş. İzmir yüzde 23.1 ile Türkiye'nin ikinci kruvaziyer limanı olup İstanbul'u geçti" dedi. İzmir'e geçen yıl ise 127 gemi 309 bin turist taşımıştı.

Liman 2012 yetiştirilsin

İzmir'in konumu itibariyle Doğu Akdeniz'in merkezinde yer aldığını ve güneyde çok büyük bir potansiyel bulunduğunu söyleyen Demirtaş, "İzmir, Akdeniz çanağı, Ege Denizi, Yakın Doğu, Orta Doğu ve Karadeniz'de gelişen kruvaziyer turizminde oldukça avantajlı. Bölge eşsiz bir pazar. Şu anda limanda kapasite ve fiziki koşulların yetersizliğine rağmen, Türkiye'de kruvaziyer turizmiyle gelen yolcu sayısı bakımından ikinci kent durumdayız" diye konuştu.

3 gemi herşeyi kilitliyor

İzmir'in Akdeniz'in ilk 5 limanından birisi olmasını istediklerini aktaran Demirtaş, artık bir kruvaziyer limanına ihtiyaç duyulduğunu söyleyerek, "Kruvaziyer limanın 2012'ye yetişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu tarihe kadar geçecek olan 2 yıllık süre boyunca da limanda sıkışıklıklar yaşanmaması için gereken önlemler alınmalı. Kruvaziyer limanının yapılmasının ardından kentimizin bu pazardan alacağı pay daha da artacak" şeklinde konuştu.

Ege Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Meclis Üyesi Alex Baltazzi de, İzmir'in kruvaziyer turiziminde sıfırlardan 300 bini geçmiş bir duruma geldiğini vurguladı. Baltazzi, İzmir'in Türkiye'de kruvaziyer turizminde ilk 3'ün içinde yer aldığını belirterek, "Ancak mevcut liman yetmiyor. 3 gemi limana yanaştığında herşey duruyor. Biran önce limandaki sorunların çözülmesini istiyoruz. Kruvaziyer limanıyla ilgili yatırımların zaman kaybedilmeden hemen uygulamaya geçilmesi gerekiyor. En az 5 geminin yanaştığı bir sistemin oluşturulması gerekiyor. Kruvaziyerde ciddi bir potansiyel var. Onun için hızlı hareket edilmesi gerekiyor" dedi.

FİYATLAR DÜŞTÜ

Kruvaziyer turizmindeki fiyatları değerlendiren Ege Seyahat Acentaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı ve Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi Meclis Üyesi Alex Baltazzi, gemilerin kapasitesinin büyümesiyle birlikte fiyatlarda da bir değişiklik olduğunu söyledi. Baltazzi, "Geçmiş yıllarda bin dolardan aşağı kruvaziyer turu yoktu. Şimdi gemilerin kapasitesi büyüyünce 400-500 dolara tur imkanları ortaya çıktı. Fiyatlarda düşme olsada, kruvaziyer turistin harcamasında bir değişiklik yok. Turizm içinde yine en çok harcamayı bu grup yapıyor" dedi.

Kaynak: Referans
Eklenme tarihi: 17.08.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 EGE BİRLİK Taşıma..
 EŞMELER Tarım Ltd..
 KORAL Ship
 BALU Yatçılık
 PAK Kimya
 SELAY Shipping
 ARZU Denizcilik v..
 DERPINA Denizcili..
 EFEMAY Denizcilik..
 CİNER Marine Ters..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim