Dışişleri'nden Karadeniz'deki gemi saldırılarına ilişkin 'endişe' açıklaması
Dışişleri Bakanlığı, Karadeniz'de saldırıya uğrayan iki ticari gemiye ilişkin endişesini dile getirdi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, "Karadeniz’deki Münhasır Ekonomik Bölgemiz içerisinde meydana gelen bu hadiseler, bölgede seyir, can, mal ve çevre emniyeti bakımından ciddi riskler oluşturmuştur" dedi.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Öncü Keçeli, Karadeniz’de iki ticari gemiye yönelik gerçekleştirilen saldırılara ilişkin, "Karadeniz’deki Münhasır Ekonomik Bölgemiz içerisinde meydana gelen bu hadiseler, bölgede seyir, can, mal ve çevre emniyeti bakımından ciddi riskler oluşturmuştur." ifadelerini kullandı.
Keçeli, ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından Karadeniz'de saldırıya uğrayan "KAIROS" ve "VIRAT" gemilerine ilişkin açıklama yaptı.
Keçeli, Karadeniz’de Gambiya bayraklı “KAIROS” ve “VIRAT” isimli ticari tankerlere yönelik dün gerçekleştirilen saldırıların endişeyle karşılandığını belirtti.
"Karadeniz’deki Münhasır Ekonomik Bölgemiz içerisinde meydana gelen bu hadiseler, bölgede seyir, can, mal ve çevre emniyeti bakımından ciddi riskler oluşturmuştur." ifadelerini kullanan Keçeli, savaşın Karadeniz sathına yayılmasının ve daha da tırmanmasının önlenmesi, ayrıca Türkiye'nin bölgedeki ekonomik çıkar ve faaliyetlerinin olumsuz etkilenmemesi amacıyla ilgili taraflarla temaslarını sürdürdüklerini belirtti.
Karadeniz'de vurulmuştu! 'Virat' isimli gemi Türkeli'ye çekiliyor
Karadeniz'de seyir halindeki 'VIRAT' ve 'KAIROS' gemileri, Ukrayna tarafından insansız deniz araçlarıyla saldırıya uğradı. 'VIRAT' gemisinin çeki operasyonu başlatıldı. Geminin Türkeli’ye 1 Aralık’ta varması tahmin ediliyor.
Denizcilik Genel Müdürlüğünden, "Vırat" gemisinin Türkeli’ye 1 Aralık'ta varacağının tahmin edildiği bildirildi.
Genel müdürlüğün ABD merkezli X şirketinin sosyal medya platformundaki hesabından söz konusu geminin son durumuna ilişkin şu paylaşım yapıldı:
"Gövdesinde su üstünde hasar bulunan geminin çeki operasyonu bugün saat 17.45’te başlamış olup gemi Türkeli’ye tahmini 1 Aralık'ta 13.00’te varacaktır. Süreç takip edilmektedir."
2 GEMİYE PEŞ PEŞE SALDIRI
Mısır’dan Rusya’ya seyir halindeyken yaşadığı patlama sonrası yangın meydana gelen KAIROS isimli boş vaziyetteki tankerden 25 personelin, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ekiplerince sağlıklı bir şekilde tahliye edilmesi sonrası, KURTARMA-12 Römorkörü ve NENE HATUN Acil Müdahale Gemisi gece boyu gemideki yangına müdahale etti.
Kurtarma ekipleri tarafından kurtarılan personel Şile Kovanağzı iskelesine yanaşarak kazazede personeli kara sağlık ekiplerine teslim etti.
Açık güvertede yangın olmadığı, kapalı kısımlarda söndürme ve soğutma çalışmalarının devam ettiği bildirildi.