Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
24 Ocak 2026
Haber
Anket
Türkiye'den IMO'ya başvuru: Tonaj sınırları esnetilsin
Denizcilik Genel Müdürlüğü, STCW Sözleşmesi'ndeki geleneksel yeterlik sınırlarının yükseltilmesi için IMO’ya resmen teklif sundu.

Denizcilik Genel Müdürlüğü, denizcilik sektöründeki teknolojik gelişmelere ve büyüyen gemi tonajlarına uyum sağlamak amacıyla, STCW Sözleşmesi'ndeki geleneksel yeterlik sınırlarının yükseltilmesi için IMO’ya resmen teklif sundu.



Türk denizcilik sektörü için devrim niteliğinde bir adım atılıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, gemi insanlarının kariyer yollarını tıkayan ve artık güncelliğini yitiren 500-3000 GT ve 750-3000 kW sınırlarının esnetilmesi için harekete geçti.

Sınırlar Neden Değişişmeli?

Mevcut STCW (Gemiadamlarının Eğitim, Belgelendirme ve Vardiya Tutma Standartları) kuralları, 1970'li ve 90'lı yılların gemi teknolojilerine göre belirlenmişti. Ancak günümüzde:

* Gemi Boyutları Büyüdü: Eskiden 3000 GT altında kalan pek çok gemi tipi, modern tasarımlarla bu sınırın üzerine çıktı.

* Makine Gücü Arttı: Teknolojik verimlilikle birlikte küçük tonajlı gemiler bile artık daha yüksek kW değerlerine sahip makineler kullanıyor.

* İstihdam Daralıyor: Mevcut sınırlar nedeniyle binlerce zabit ve kaptan, sadece küçük bir tonaj farkı yüzünden modern gemilerde görev alamıyor.

Türkiye’nin IMO Teklifinde Neler Var?

Denizcilik Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ve Londra'da düzenlenecek HTW 11 (İnsan Faktörü, Eğitim ve Vardiya Tutma) alt komite toplantısında görüşülmesi beklenen teklifin detayları şunlar:

1- Tonaj Sınırlarının Güncellenmesi: 500 GT ve 3000 GT olan güverte yeterlik sınırlarının, günümüz gemi tiplerine uygun şekilde yukarı çekilmesi.

2- Makine Gücü Limitlerinin Artırılması: Başmühendis ve makine zabitleri için geçerli olan 750 kW ve 3000 kW bariyerlerinin, modern sevk sistemleri dikkate alınarak esnetilmesi.

3- Eğitim ve Sertifikasyon Uyumlaması: Sınırlar yükseltilirken, emniyetten ödün vermeden eğitim müfredatlarının bu yeni kapasitelere göre standardize edilmesi.

Denizcilik camiası, özellikle "3000 GT/kW altı" çalışan binlerce gemi insanının bu düzenlemeyle birlikte "Okyanus aşırı ve büyük tonajlı" gemilerde çalışabilme imkanına kavuşacağını belirtiyor. Uzmanlar, bu adımın Türk denizcisinin küresel pazardaki rekabet gücünü artıracağını vurguluyor.

"Gemi tonajları ve makine güçleri hızla artarken, 30 yıl önceki sınırlarla denizcilik yapmak sektörün önünü kesiyordu. Bu teklif, Türk denizciliği için bir nefes borusu olacak."


Kaynak: Denizhaber.com
Eklenme tarihi: 24.01.2026




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 TUZLA Tersanecili..
 SEAHORSE Shipping..
 HACIÖMEROĞLU Deni..
 CSM Denizcilik ve..
 BKT RoRo İşl. A.Ş..
 ARAS Gemi Kurtarm..
 FIRST GROUP Inter..
 TURGUT OKAN Deniz..
 DALICI Denizcilik
 YEĞİNER SHIPPING ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim