Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Preveze Zaferi'nin 472. yıl dönümü
Ulu önder Atatürk'ün gösterdiği “mükemmel ve kaadir bir donanmaya sahip olmak” hedefi ile çalışan Türk Deniz Kuvvetleri, denizden gelecek tehditlere karşı ülkenin savunmasını sağlamanın yanı sıra uluslararası sularda da birçok önemli faaliyete katılıyor.

Deniz Kuvvetleri Komutanlığının internet sitesinden derlenen bilgiye göre, Deniz Kuvvetleri Komutanlığının uluslararası faaliyetleri ile deniz haydutlarına karşı Aden Körfezi ve Somali açıklarındaki mücadelesi sürüyor.

Aden Körfezi ve Somali açıklarında bu yılın Mart - Ağustos aylarında 3'ü Türk bayraklı olmak üzere 54 gemi deniz haydutlarının saldırısına uğrarken, 17 gemi ise kaçırıldı. Söz konusu bölge ile Arap Denizi'nde deniz haydutluğu ile mücadele maksadıyla görev yapan Birleşik Görev Kuvvetinin komutası ise 1 Eylülde Türkiye'ye geçti. Türkiye komutasında Aralık ayına kadar yürütülecek faaliyetlerle bu sularda deniz haydutluğunun engellenmesi, uluslararası deniz ticaretinin korunması, deniz güvenlik seviyesinin yükseltilmesi ve gemilerin sefer özgürlüğünün sağlanması amaçlanıyor.

Uluslararası işbirliği çalışmaları kapsamında ise Türk Deniz Kuvvetlerinin Karadeniz Deniz İşbirliği Görev Grubu çalışmaları ile NATO faaliyetlerine katılımı sürüyor.

Ayrıca halk ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasındaki iyi ilişkileri daha da artırmak, eğitim, kültür, moral, sağlık gibi konulardaki sorunları ortadan kaldırmak, askerliği, denizi ve denizciliği sevdirmek amacıyla Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca toplumsal gelişime destek faaliyetleri de yürütülüyor.

MODERNİZASYON ÇALIŞMALARI

Güçlü ve yetenekli bir donanmaya sahip olmak için Deniz Kuvvetleri Komutanlığınca yapılan modernizasyon çalışmaları da devam ediyor.

Türk Deniz Kuvvetlerinin kendi bünyesinde ürettiği Gemi Entegre Savaş İdare Sistemi (GENESİS) Projesi ile milli kaynaklar kullanılarak modern bir savaş yönetim sistemi geliştirildi. Bunun yanı sıra çok sayıda firkateyn, denizaltı, hücumbot ve mayın avlama gemisi projesi tamamlandı, bazı projelerin ise yapımı sürüyor.

Milli olarak dizayn ve inşa edilen ilk Türk korvetinin MİLGEM Projesi kapsamındaki çalışmaları devam ediyor. Azami yerli katkı payı gemilerin tasarım ve inşasının amaçlandığı projenin ilk gemisi olan Heybeliada'nın gelecek yıl hizmete girmesi planlanıyor.

Uzun Ufuk Projesi'nde ise özellikle Ege Denizi'nde deniz trafiğinin gerçek zamanlı olarak takibini sağlanmak, tanımlanmış deniz resminin sağlıklı bir şekilde oluşturulması ve ilgili kurum ve komutanlıklara ulaştırılması hedeflendi.

TÜRK DENİZ KUVVETLERİNİN İLKELERİ

Öte yandan ulu Önder Atatürk'ün, 1924'deki Karadeniz gezisini yaptığı Hamidiye gemisinin hatıra defterine yazdığı “Hudutlarının mühim ve büyük aksamı deniz olan Türk Devleti'nin donanması da mühim ve büyük olmak gerektir. O zaman Türkiye Cumhuriyeti daha müsterih ve emin olacaktır. Mükemmel ve kaadir bir Türk Donanmasına malik olmak gayedir” sözleri Türk Deniz Kuvvetleri için temel hedef olmaya devam ediyor.

Milli güce dayalı etkin bir deniz gücüne sahip olmak, bu kuvveti dünya denizlerinde Türkiye'nin menfaatlerini korumak için kullanmak vizyonu ile çalışan Türk Deniz Kuvvetleri, bünyesindeki Donanma Komutanlığı, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı, Güney Deniz Saha Komutanlığı, Deniz Eğitim ve Öğretim Komutanlıkları ile “Türkiye Cumhuriyeti'nin denizlerdeki hükümranlık haklarını, deniz alaka ve menfaatlerini korumayı ve kollamayı” amaçlıyor. Türk Deniz Kuvvetlerinin temel değerlerini ise, “Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı, vazife bilincine sahip, dürüst, çalışkan, adil, özverili ve coşkulu olmak, kanunlara ve amirlere mutlak itaat etmek, personelin moral ve motivasyonuna önem vermek, değişime açık, birlik ve beraberlik ruhuna sahip, mükemmeliyetçi, açık, araştırıcı, inceleyici, sorgulayıcı, inisiyatif sahibi, çevreye saygılı, öngörülü olmak, kurumsallaşmak, tasarrufa önem vermek, deniz ve denizciliği sevmek, üstün fedakarlık niteliğine sahip olmak, stres altında süratli ve doğru karar verme yeteneğine sahip, üstün cesaret sahibi, üstün fiziki güç ve dayanıklılığa sahip olmak” oluşturuyor.

SİYASİLERDEN MESAJ

Cumhurbaşkanı Gül


Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, her geçen gün gücünü ve bölgesindeki etkinliğini artıran Türk Deniz Kuvvetlerinin, deniz alaka ve menfaatlerini başarıyla koruduğunu belirterek, “Ulusal ve uluslararası sorumluluk ve yükümlülüklerini mükemmel bir şekilde yerine getiren Türk Deniz Kuvvetleri, denizlerde bayrağımızı gururla dalgalandırmaktadır” dedi.

Başbakan Erdoğan

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, tarihinde Preveze gibi muhteşem bir zafer bulunan Deniz Kuvvetleri'nin, bugün de bilgi birikimi, tecrübesi, üstün disiplin, görev bilinci ve donanımıyla bölgesindeki etkinliğini ve caydırıcı güç konumunu muhafaza ettiğini, barışçı dış politikaya da değerli katkılarda bulunduğunu bildirdi.

PREVEZE DENİZ SAVAŞI

Öte yandan, 472. yıldönümü olan ve Deniz Kuvvetleri Günü olarak kutlanan Preveze Deniz Savaşı, Türk denizcilik tarihinin “dönüm noktalarından” birini oluşturuyor.

Andrea Doria komutasındaki 262 gemiden oluşan Haçlı donanması, Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki 122 gemiden oluşan Osmanlı Donanmasının, Arta Körfezi'ndeki Preveze önlerindeki taarruzunun ardından 27 Eylül 1538'de geri çekildi. Bu zafer, Akdeniz'deki Türk hakimiyetini tam anlamıyla pekiştirdi.

Preveze Deniz Zaferi, büyük bir şeref ve gurur abidesi olarak Türk denizcilerine ışık tutarken zaferin kazanıldığı 27 Eylül günü de her yıl Deniz Kuvvetleri Günü olarak kutlanıyor.

Kaynak: Hürriyet
Eklenme tarihi: 27.09.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ROTA Gemi
 NAUTİLUS Diving
 DOLPHİN Scuba Tea..
 LALE Denizcilik
 TURGUT OKAN Deniz..
 GÜNGÖR Denizcilik
 ELİT Denizcilik S..
 MORGÜL Denizcilik
 ÖZGÜN Company
 DENİZCİLER Turizm
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim