Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
İnşaat halindeki tersane şimdiden 3 yıllık sipariş aldı
Tuzla ve Pendik’ten sonra Türkiye’nin en önemli gemi inşa yerlerinden biri haline gelecek olan Ereğli Tersanesi haziranda hizmete açılacak.

Bir yıl önce temeli atılan tersane, yapımı tamamlanmadan ilçede hareketliliğe yol açtı. 4 bin kişiye iş imkanı sağlayacak tersanede çalışmak isteyen gençler, halk eğitim merkezinin açtığı kaynakçılık kursuna akın ediyor.

30 bin DWT’lik gemilerin inşa edileceği tersanenin 3 yıllık iş hacmi şimdiden doldu. İtalya, Fransa, Almanya, İspanya ve Hollanda’dan 45 gemi siparişi gelirken, bir tersane yetkilisi, “Taleplerin tamamını kabul etsek, şimdiden on yıllık sipariş alırız. Ancak biz önce tersanenin tamamlanmasını bekliyoruz.” bilgisini verdi. Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, projeyi ‘ikinci Erdemir’ olarak nitelendiriyor. Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yaşar Tetiker, tersanenin yıllık cirosunun 150 milyon doları bulacağı-nı tahmin ediyor. Tersane, Ereğ- li Demir Çelik Fabrikaları’nın iş hacmini de artırdı. Gemi in- şaatında kullanılacak sac, Erdemir’de üretiliyor.

Tersane inşaatını dört müteşebbis yürütüyor. İnşaat tamamlandığında, Ustaoğlu Tersanecilik, Usta Mehmetoğlu Tersanecilik, Ereğli Gemi ve İnşa Sanayi Ticaret A.Ş ile Madenci Gemi faaliyette bulunacak. Ereğli Gemi ve İnşa Sanayii Genel Koordinatörü Mehmet Tevfik Hatip, Türk tersanelerinin bugüne kadar yüzde 30 kapasite ile çalıştığına işaret etti. Dünya ticaret hacminin artması nedeniyle daha fazla gemi filosuna ihtiyaç duyulduğunu belirten Hatip, “Gemi yapımında öncelik Türkiye’ye veriliyor; ancak bizde yeterli tersane yok. Türkiye’de on yıllık sipariş var. Önemli olan tersane bulmak.” dedi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 25 Mayıs 2003’te temelini attığı tersane, ilçeye bağlı Gülüç Belediyesi’nin Çengelburnu mevkiinde inşa ediliyor. 62 dönümlük arazi üzerine kurulan tesis projesi kapsamında deniz dolgusu yapılarak 200 dönüm alan kazanılacak. Dolgu işlemleri aralıksız devam ediyor. İlk gemi bu yılın temmuz ayında kızağa konulacak. Tersaneciliğin yeni olmadığı ilçede şu anda küçük çapta 4 tersane faaliyet gösteriyor. Madenci, Ustaoğlu, Usta Mehmetoğlu ve Yılmaz Gemi Sanayii tersanelerinde küçük çaplı gemiler inşa ediliyor. Buralarda ise yaklaşık 800 kişi çalışıyor. Proje kapsamında mevcut tersaneler de alanlarını genişletiyor. Tersane inşası, Erdemir’i de harekete geçirdi. Fabrika, gemi sacı üretmek için bir haddehane kuruyor. Yılda 500 bin ton sac üretecek haddehanenin bu senenin sonuna kadar tamamlanması hedefleniyor. Erdemir Genel Müdürü Kerim Dervişoğlu, tersanede kullanılacak gemi sacını fabrikada üretmelerinin iş hacminde büyük bir artışa neden olacağını kaydediyor.

İnşaatı süren tersane sahipleri ise dolgu maliyetinin fazla olmasından şikayetçi. Milyonlarca doların sadece dolguya harcandığını dile getiren müteşebbisler, devletten destek bekliyor: “Devlet diğer sektörleri desteklerken, tersaneyi desteklemiyor. Tersanecilik ülkemizde yeteri kadar anlaşılamadı. Biz hem deniz dolgusu için hem de tesis için milyonlarca dolar harcıyoruz. Sonunda devlet bizden hem de yatırım bedeli üzerinden kira alıyor. Bunun üzerine bir de KDV veriyoruz.”

Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen, ilçede faaliyet gösteren mevcut tersanelerde 7 bin 500 DWT tonluk gemilerin inşa edildiğini, proje hayata geçtiğinde 30 bin DWT tonluk gemilerin yapılabileceğini belirtiyor. Erkmen, mevcut tersane alanının genişletilmesi projesinin ilgili bakanlık tarafından onaylandıktan sonra çalışmaların aralıksız sürdüğünü söylüyor. Temmuz ayında denizde dolgu işleminin tamamlanacağına işaret eden Erkmen, çalışmalar hakkında şu bilgileri veriyor: “Dolgu işlemleri tamamlandıktan sonra ilk gemi kızağa konulacak. Şu anda ilçedeki tersanede 2 işletme faaliyet gösteriyor. Söz konusu projenin tamamlanmasıyla gemi yapmak isteyen yatırımcıların da sayıları artabilecek. Bölgenin gelişmesini sağlayacak projeler hazırlayarak bir an önce hayata geçirmeye çalışıyoruz. İnsanları ekonomik açıdan rahat ettiremediğimiz sürece sosyal yönden bunalımdan kurtaramazsınız.” Proje kapsamında 4 tersanenin kurulacağı bilgisini veren Erkmen, her bir tersanede yaklaşık bin kişinin çalışabileceğini dile getiriyor. AK Parti Zonguldak Milletvekili Fazlı Erdoğan da projenin tamamlanmasıyla ilçede yaşanan işsizlik sorununun büyük oranda çözüleceği inancında. Erdoğan, ilçede bulanan tersaneler bölgesinin dar olması sebebiyle şimdiye kadar küçük tonajlı gemilerin inşa edildiğini, proje tamamlandığında büyük tonajlı gemilerin yapılacağını hatırlatıyor.

Ereğli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yaşar Tetiker, kurulacak tersanelerin şimdiden üç yıllık sipariş aldıklarını ifade ediyor. Tersane kurulduktan sonra buna bağlı olarak yan sanayinin de gelişeceğine değinen Tetiker, “Tersane tamamlandığında binlerce insanımız buradan ekmek yiyecek. Buna bağlı olarak yan sanayi gelişecek. Bölgede yaşanacak işsizlik ortadan kalkacak. İşsizliğin ortadan kalkması için tersanecilerimize her türlü desteği vereceğiz.” diyor.


Kaynak: Zaman
Eklenme tarihi: 17.02.2005




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 SARIOĞLU Denizcil..
 NECATİ KALKAVAN Ş..
 İLKE Denizcilik
 ÜÇEL Denizcilik A..
 UNİTED Maritime
 IŞIK Group Shippi..
 SETA Denizcilik v..
 KİRAZOĞLU Denizci..
 CEM Shipping
 ADECCO Hizmet ve ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim