Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
23 Haziran 2026
Haber
Anket
Türkiye’den Avrupa’ya gemi sökümde Aliağa hamlesi
Aliağa’daki gemi söküm tesislerinin gerekli iyileştirmeler ve kurallara uygun işleyiş sağlayana kadar Avrupa’daki gemi geri dönüşüm işlemlerinden yasaklanmasını isteyen Avrupa Çelik Birliği’nin talebine karşı Türkiye’den yeni hamle geldi. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından hazırlanan ve bugünkü Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik ile Türk gemi geri dönüşüm tesisleri Hong Kong Uluslararası Sözleşmesi kapsamında yetkilendirildi



Avrupa’nın en büyük ve köklü çelik örgütlerinden EUROFER’in (Avrupa Çelik Birliği) geçtiğimiz ay, yılda yaklaşık 300 gemi söküm kapasitesi olan Aliağa’daki gemi söküm bölgesinin iş ve çevre kurallarına uyuluncaya kadar Avrupa’daki gemi geri dönüşüm işlemlerinden yasaklanmasını istemesi talebine karşı, Türkiye’den yeni bir hamle geldi.

ULUSLARARASI SÖZLEŞME KAPSAMINDA YETKİLENDİRME

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Aliağa’daki gemi söküm sektörüne yönelik ‘Gemi Geri Dönüşüm Tesislerinin Yetkilendirilmesi Hakkında Yönetmelik’i hazırlayarak, bugün Resmi Gazete’de yayınladı.

Yönetmeliğin amacı, gemi geri dönüşüm tesislerinin 7/3/2017 tarihli ve 6931 sayılı Kanun ile onaylanması uygun bulunan 2009 Gemilerin Emniyetli ve Çevreye Duyarlı Geri Dönüşümü Hakkında Hong Kong Uluslararası Sözleşmesi kapsamında yetkilendirilmesine ve çalışmalarına ilişkin usul ve esaslar ile gemilerin tesislerde geri dönüştürülmesiyle ilgili ihlallere yönelik yaptırımların belirlenmesini ve uygulanmasını temin etmek olarak belirlendi.

TÜRKİYE’DEKİ TESİSLERİN AB LİSTESİNDEN ÇIKARILMASI İSTENDİ

Avrupa demir-çelik sektörünün federasyonu EUROFER ve Recyling Europa, Türkiye’de tam çevre ve iş güvenliği sağlayan kuruluşların yetkilendirilmesini istiyor, Avrupa’dan gönderilecek gemileri sökmeye yetkili tesislerin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) ve diğer çevre kurallarından muaf olmasına karşı çıkıyor. Kuruluşlar, 29 Mayıs'ta yaptıkları resmi açıklama ile, gerekli iyileştirmeler ve kurallara uygun işleyiş sağlanana kadar Türkiye’deki tesislerin AB listesinden çıkarılması çağrısında bulunmuştu.



Kaynak: Tekreferans
Eklenme tarihi: 23.06.2026




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MARİNTEK Danışman..
 ÇEŞME Balik Turu
 TURGUT OKAN Deniz..
 ALPAGUL Denizcili..
 TOPKAPI GROUP
 MARMARA RoRo
 BAHRİ Tic. Ltd.
 KURUOĞLU Denizcil..
 ROTA Gemi
 FURUNO Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim