Türkiye’den Karadeniz’de flaş karar: Rusya ve Ukrayna’ya giden gemilerin geçişi kısıtlandı!
05.08.2026 Tarihinde www.gemipersoneli.com sitemizde yazdığımız uyarı haberi yöneticilerimizin dikkatini çekmiş olmalı ki tam da belirttiğimiz şekilde bir başlangıç önlemi alındı, sonrasında daha ciddi yaptırımlar uygulamalarını bekliyoruz...
Karadeniz’de sivil gemilere yönelik saldırıların artması üzerine Türkiye boğaz geçişlerinde tedbir aldı. Rusya ve Ukrayna limanlarına giden gemilerin transit izinlerinin ertelendiğini duyurdu.
Karadeniz akvatoryumunda Rusya ve Ukrayna kaynaklı saldırıların artması ve sivil ticari gemilerin hedef alınması üzerine Türkiye, boğazlardan geçen ticari gemi trafiğine sınırlama getirdi. Bloomberg’in aktardığı bilgilere göre Ankara, güvenlik gerekçesiyle Rusya’nın Novorossisk Limanı ile Ukrayna limanlarına giden bazı gemilerin transit geçiş izinlerini geçici olarak askıya aldı.
Kıyı Emniyeti’nden İzin Kısıtlaması
Türkiye Cumhuriyeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü, Rusya’nın Novorossisk Limanı ile Ukrayna limanlarına seyreden bazı ticari gemilere transit geçiş izni verilmesinin ertelendiğini bildirdi.
Hedef Limanlara Özel Kısıtlama: Bloomberg tarafından toplanan anlık gemi takip verilerine göre; Bulgaristan, Romanya, Gürcistan ve Türk limanlarına giden gemiler Çanakkale ve İstanbul boğazlarından kuzeye doğru geçişlerine normal şekilde devam ediyor. Geçiş Tedbirinin Gerekçesi: Son haftalarda Karadeniz’de Türk mülkiyetindeki “Yaşar”, “Nadezhda” ve “Golden Leo” gibi sivil ticari gemilerin İHA ve füzelerin hedefi olması, mürettebatın yaralanması ve bir geminin batması üzerine Ankara seyrüsefer emniyetini artırmak amacıyla tedbir kararı aldı.
Türk Dışişleri’nden Acil Çağrı
Hafta başında Türk Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamada, Novorossisk Limanı çıkışında İHA saldırısına uğrayan Türk mülkiyetindeki gemilerde Türk vatandaşlarının yaralandığı doğrulanmış ve şu ifadelere yer verilmişti:
“Seyrüsefer Emniyeti İvedilikle Sağlanmalı” “Önleyici tedbirler alınmadığı takdirde Karadeniz’deki tırmanmanın gıda güvenliği dahil çok boyutlu menfi yansımaları olacaktır. Bu itibarla, savaşan taraflar başta olmak üzere, ilgili tüm aktörlere Karadeniz’de seyrüsefer emniyetinin sağlanması için somut tedbirlerin ivedilikle hayata geçirilmesi yönündeki çağrımızı yineliyoruz.”
Küresel Buğday Fiyatları Zirve Yaptı
Karadeniz’deki askeri tırmanma ve limanlara yönelik karşılıklı saldırılar küresel gıda piyasalarını da doğrudan etkiledi. Bölgedeki tahıl sevkiyatının aksama riski nedeniyle uluslararası piyasalarda buğday fiyatları Temmuz ayında son iki yılın en yüksek seviyesine ulaştı.