Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Bir gece yarısı ansızın gemilerin ipi kopabilir!
Pendik sahilinde izinsiz ve bağlı olarak bekleyen gemiler kaldırılıyor. Başkan Şahin “Bir gece yarısı gemilerin iplerini kesmeyi bile düşünürüz” dedi

Pendik sahilinde yıllardır izinsiz ve bağlı olarak bekleyen gemiler kaldırılıyor. Belediyenin girişimlerinden sonra harekete geçen Tuzla Liman Başkanlığı, bölgesinde kalan gemilerin Kıyı Kanunu Mevzuatı’na ve Tuzla Liman Başkanlığı Yönetmeliği’ne göre aykırı yerde bağlandıklarını tespit etti. Yetkililerden edinilen bilgiye göre, Tuzla Liman Başkanlığı Yönetmeliği’nin

6. maddesine göre, gemilerin belirlenen yerlerde sadece iskele ve rıhtımlara yanaştırılabileceği belirtilirken; sahildeki gemilerin kayalıklara bağlanmasının tutarlı olmadığı ifade edildi. Bunun üzerine, Denizcilik Müsteşarlığı Bölge Müdürlüğü, Tuzla Liman Başkanlığı, Pendik Belediyesi ve beraberindeki heyet, gemilere denetimlerde bulundu. Tuzla Liman Başkanlığı, çoğu hacizli ya da hasarlı olan 41 gemi için sahiplerine tebligat dağıttı ve ardından cezai işlem uyguladı. Anadolu yakasında yediemin otoparkı bulunmamasından dolayı gemilere park yeri araştırılırken; bu sıkıntının kısa süre içerisinde giderileceği bildirildi.

EKOLOJİK DENGE İÇİN TEHLİKELİ

Sahilde mevzuatlara aykırı bir şekilde bekletilen gemilerin, görüntü kirliliğinin yanı sıra çevresel bir felaket de oluşturması, durumun vahametini daha da ortaya çıkarıyor. Gemilerde bulunan sintine ve balast depolarından denize bırakılan atıklar, bakteri ve istilacı deniz canlılarını barındırdığından dolayı denizin ekolojik dengesine yönelik büyük tehlike oluşturuyor. Kanserojen boyalar ve metal atıklar dengesiz biçimde denize atılıyor. Belediye Başkanı Salih Kenan Şahin, gemilerin kıyılarımızda çevresel felaket oluşturduğunu için girişimlerde bulunduklarını belirtti. Şahin “Verdiğimiz mühlete uymazlarsa bir gece yarısı operasyonuyla gemilerin iplerini kesmeyi bile düşünürüz” dedi.

Vatandaş gemilerden rahatsız

Pendikliler, gemilerin görüntü ve çevre kirliliği oluşturduğunu ve sahilden istifade etmelerine engel teşkil ettiğini ifade ediyor.

İşte bazı vatandaşların görüşleri:

Görüntüyü bozuyorlar

Ayhan Erdoğan (Esnaf): Uzun yıllardır Pendik’te esnaflık yapıyoruz. Son dönemlerde sahil bölgesine yapılan çok güzel çalışmalar var. Yürüyüş alanları, spor alanları, dinlenme mekânları ve marina sahile çok değer kattı. Ama uzunca bir süredir atıl durumda olan ve kullanılmayan gemiler ve tekneler çevre açısından hiç de hoş olmayan görüntüler sergiliyor.

Doğayı kirletiyor

Recai Ata (Esnaf): Başıboş tekneler, görüntü kirliliğinin yanı sıra bence en büyük olumsuz etkiyi doğaya veriyor. Sahil bölgesinde görülen yağ ve mazot atıkları balıkların ve diğer canlıların yaşam alanlarını öldürüyor. Bu da bizim içimizi sızlatıyor.

Canlılar tehlikede

Hüseyin Gündüz (Esnaf): Pendik’e yakışmayan bir görüntü sergiliyorlar. Zaman zaman sahil de yürüyüş yapıyorum ve özellikle bu teknelerden doğaya atılan yağ ve mazot o bölgedeki canlıların yaşamlarını tehdit ediyor.
Daha duyarlı olunması gerektiğini düşünüyorum.

Balıklar mazot kokuyor

İbrahim Turuca: Doğma büyüme Pendikliyim, eskiden sahilde lüfer, kofana gibi birçok balığı buralardan yakalardık. Buradaki başıboş gemiler çöplük, demir yığınından farksız değil. Denizcilikte bir terim vardır ‘kıçtankaraya bağlanma’ diye buradaki gemilerin hepsi de bu şekilde karaya bağlanmış. Atıklar denize gidiyor, ihtiyaç atığı haricinde gemi pisliği de atılıyor. Özellikle liman içinde ve bu teknelerin bulunduğu alanda yakalanan balıklar pişirildiğinde mazot ve yakıt kokuyor.

Kaldırılması gerekiyor

Günay Köker (Taksici): Askerliğini Savarona’da yapmış bir bahriyeli olarak şunu açıkça söyleyebilirim ki buradaki tekneler Pendik’e yakışmıyor. Aileler için hoş olmayan durumlar burada sıkça yaşanıyor. Ya bir an önce çeki düzen verilmeli ya da kaldırılması gerektiğini düşünüyorum.


Kaynak: StarGazete
Eklenme tarihi: 27.10.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 CİNER Marine Ters..
 SANBER Denizcilik..
 NİSA Denizcilik
 ÜSTÜN Denizcilik
 KAYRAPORT Liman I..
 UGUR 44 Vapur Ac..
 V.SHIPS Inc. Turk..
 BAASE & ELSEK
 MARVEL Uluslarara..
 GROUPSEA Deniz Ta..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim