Yatların genç mimarları
Türkiye Bodrum ve Marmaris ile ahşap tekne imalatında dünyada hatırı sayılır bir üne sahip olurken, İzmir’de sektöre “okullu” kalifiye eleman yetiştiriliyor.
İzmir’de Güzelbahçe İMKB Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi çatısı altında yer alan okullardan biri Denizcilik Meslek Lisesi. 4 yıllık okulun Ahşap Yat İmalatı Bölümü’nde toplam 95 erkek, 12 kız öğrenci okuyor. İlk yıl ortak alan dersleri gören öğrenciler, ikinci yıl bölümün teorit derslerini okuyor, 11 ve 12. sınıflarda bir bölümü kapalı butik tersanelerinde ahşap tekne yapımını öğreniyorlar. Sektörden aldıkları siparişle 5 metrelik katamaran, 12 metrelik motoryat, 7 metrelik sürat teknesi ile 9 metrelik gezi teknesinin yapımını sürdüren öğrenciler, iş garantili bir eğitim aldıkları için geleceğe daha güvenle bakıyorlar. Tersanelerde imalatta çalışmak isteyen öğrenciler kadar burada aldıkları eğitimle gemi mühendisliğini, mimarlığı hedefleyen gençler de var.
72 mezun verildi
Alaylı ustaların ağırlıklı olduğu ahşap yat imalat sektörüne “okullu” olarak hazırladıkları öğrencilerinin projeyle çalıştığını belirten bölüm öğretmeni Nihat Ünlüaslan, “Bu iş babadan oğula geçiyor. Biz sektöre eğitimli eleman yetiştiriyoruz. Çünkü sektörün buna ihtiyacı var. Örneğin Tuzla’da istenmeyen pekçok kaza yaşandı, nedeni elemanların kalifiye olmaması. Bu okuldan yetişen öğrencilerimiz iş güvenliğini de öğreniyor. Geleceği parlak bir meslek, öğrencilerimiz iyi rakamlarla sektörde iş bulup çalışıyor. 50 öğrencimiz tersanelerde staj yapıyor. Bugüne kadar 22 mezun verdik, 12’si üniversitede okuyor, 4-5’i tersanede çalışıyor. Kız öğrencilerimiz de başarılı, onların da bu mesleğe gönül vermesi bizi mutlu ediyor” dedi.
Marka yaratacağız
Öte yandan Güzelbahçe İMKB Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Şuayip Kurt, yapımı süren 4 ahşap tekneyi sipariş üzerine yaptıklarını belirtti. Kurt şunları söyledi:
“Sektörde ciddi bir eleman açığı var. Bu bölgede ahşap tekne imal eden tek okuluz. Mütevazi bir tersanemiz var. öncelikle hedefimiz çocuklarımızı çok daha büyük çapta ahşap tekne imal edebilecekleri modern bir tersaneye kavuşturabilmek. Bunun için de özel sektörün bir projesi var, bunu Bakanlığımızla paylaşacağız. Biz bunu başardığımız zaman belki 2-3 yıl sonra ya da daha erken burayı Avrupalı müşterileri olan tekne imalat merkezi haline dönüştürebiliriz. Öğrencilerimiz heyecanlı, umutları, hayalleri var. Bir gün bu okulun adına marka oluşturacak tekneler imal etebilecek kapasitede çocuklarımız var. Bu kadar heyecanlı, başarılı umutlu gençlere bu fırsatları yaratmamız lazım. Genel Müdürlüğümüz Denizcilik Bölümü olan okullara ayrıca destek sağlamayı kararlaştırdı. Onların, özel sektörün desteği, öğrencilerin çabasıyla inanıyoruz güzel şeyler olacak. Öncelikle bu mütevazı tersaneyi modern bir tersaneye dönüştürmemiz gerekiyor. Bunu becerdiğimizde arkası gelecektir. 24 metrelik tekneyi niye yapmayalım? Neden insanların iştahlarını kabartacak yatlar yapmayalım. Sektör bu konuda aç, mezunlarımızın işsiz kalma durumu hiç yok. Stajlarını da iyi ücretlerle yapıyorlar, hele kız öğrencilerimizin ellerinden hüner akıyor. Hepsiyle gurur duyuyorum.”
Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz
Kurumsal Üyelerimiz
GUNGOR Shipping
AKUADEM Ltd Sti
STFA Deniz İnşaat
EMSAN Denizcilik ..
SARP Turizm
ÇETİNKAYA Denizci..
EFYA Denizcilik N..
ALFA tanker & ACM..
ALEV Deniz Taşıma..
ÖZEL PENDİK YAŞAM..
...