Liman işçileri 30 Ekim'de savaş ekonomisine karşı iş bırakacak
Beş kıtada 50’den fazla limanda işçiler, 30 Ekim’de silah sevkiyatlarına, savaş ekonomisine ve limanların militarizasyonuna karşı eylem yapacak. Türkiye’de Liman-İş ve Limter-İş de eylemlere katılacak.
Dünya genelinde liman işçileri, Ukrayna’dan Ortadoğu’ya uzanan askeri saldırılara, silah sevkiyatlarına ve savaş ekonomisine karşı 30 Ekim’de yeniden harekete geçiyor. Beş kıtada 50’den fazla limanda iş bırakılması bekleniyor.
Cumhuriyet’ten Elif Özge Yalçın’ın haberine göre, işçiler, Filistin halkına yönelik soykırımın sona erdirilmesini isterken hükümetlerin silahlanma planlarına ve limanlar ile stratejik altyapının militarizasyonuna karşı çıkıyor. Eylem çağrısında kamu kaynaklarının halkın ihtiyaçlarına ayrılması, toplu pazarlık haklarının ve emeklilik sisteminin iyileştirilmesi talepleri de yer alıyor.
Dünya Sendikalar Federasyonu (DSF), “2. Uluslararası Liman İşçileri Eylem Günü” öncesinde üye örgütlerine ve küresel sendikalara grev ve eylem çağrısı yaptı. Federasyon, dünya çapında artan silahlanma harcamalarının ücretlerin baskılanmasına, sosyal kesintilere ve ağır çalışma koşullarına yol açtığına dikkat çekti.
Türkiye’den Mersin, Gemlik ve İstanbul’da katılım
Akdeniz ve Avrupa limanlarında 6 Şubat’ta gerçekleştirilen uluslararası grev ve protestoların ardından bölge ülkelerinden sendika temsilcileri İstanbul’da bir araya gelmişti. Koordinasyon, İrlanda, Hindistan ve Meksika’nın katılımıyla genişletilmişti.
Limanİş Sendikası Genel Sekreteri Fatih Özpınar, 30 Ekim’deki uluslararası eyleme Mersin, Gemlik ve İstanbul limanlarının yanı sıra Ankara’da Greenpark Otel önünde yapılacak basın açıklamalarıyla katılacaklarını belirtti.
Özpınar, eylemin mesajını “Liman işçilerinin elleri kirli, yağlı, paslı olabilir ama asla kanlı olmayacak” sözleriyle ifade etti.
Limter-İş: Vergiler savaşa değil, sosyal haklara ayrılsın
DİSK’e bağlı Limter-İş Sendikası da 30 Ekim’de eylem düzenleyecek. Sendikanın Genel Sekreteri Beycan Taşkıran, uluslararası dayanışmanın önemine dikkat çekerek AKP-MHP iktidarının İsrail’le ilişkilerini tamamen kesmesini ve vergilerin savaş bütçesi yerine sosyal haklara, eğitim ve sağlığa ayrılmasını talep ettiklerini söyledi.
Taşkıran, dünya genelinde emekçiler ve gençler arasında büyük bir öfke bulunduğunu belirterek, Filistin bayraklarının geleceksizliğe karşı mücadeleyle birlikte yükselmesinin dünya ezilenleriyle işçi sınıfının ortak mücadelesine işaret ettiğini ifade etti.