Gemi İnşada 594 Milyon TL’lik Kayıp
Gemi İnşa Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (GİMBİRDER) Yönetim Kurulu Başkanı Rüstem İnce, Türk gemi inşa sanayisinde verimlilik konusuna dikkat çekerek, sektörde yetişmiş eleman ihtiyacının yanı sıra çalışma süreçlerinin daha etkin hale getirilmesi gerektiğini belirtti.
İnce, Yalova, Tuzla, Gölcük, Ereğli ve Çanakkale başta olmak üzere gemi inşa sektöründe yaklaşık 170-180 bin kişinin çalıştığı varsayımı üzerinden bir değerlendirme yaptı. Günlük çalışma süresini 7,5 saat, günlük toplam işçilik maliyetini ise yaklaşık 4 bin 500 TL olarak ele alan İnce, kişi başına saatlik işçilik maliyetinin yaklaşık 600 TL olduğunu ifade etti. 180 bin çalışan üzerinden sektörün günlük toplam işçilik maliyetinin yaklaşık 810 milyon TL olduğunu belirten İnce, bazı işlerde net verimli üretim süresinin 2 saate kadar düşebildiğini öne sürdü. Bu varsayım üzerinden 7,5 saatlik çalışma süresinin 5,5 saatlik bölümünün üretime dönüşmemesi halinde, günlük yaklaşık 594 milyon TL'lik işçilik maliyetine karşılık gelen üretim kapasitesinin kullanılamadığını hesapladı. Çalışan sayısının 170 bin olarak ele alınması durumunda ise söz konusu rakamın yaklaşık 561 milyon TL'ye gerilediğini belirten İnce, 26 çalışma günü üzerinden aylık kapasite karşılığının 15,4 milyar TL, yıllık 312 çalışma günü üzerinden ise 185 milyar TL'nin üzerinde olacağını ifade etti.
“Rakamın tamamı maddi zarar olarak değerlendirilmemeli”
İnce, yapılan hesabın tamamının doğrudan maddi zarar olarak değerlendirilmemesi gerektiğinin altını çizerek, çalışma süresi içerisinde yemek, dinlenme, iş sağlığı ve güvenliği uygulamaları ile zorunlu hazırlık sürelerinin bulunduğunu kaydetti. Buna karşın malzeme, proje ve revizyon beklemeleri, iş emri gecikmeleri, gereksiz prosedürler, saha koordinasyonundaki eksiklikler, ekiplerin birbirini beklemesi ve plansızlık nedeniyle oluşan zaman kayıplarının sektör açısından ayrıca değerlendirilmesi gerektiğini belirten İnce, verimlilik sorununun yalnızca çalışan veya taşeron üzerinden ele alınamayacağını vurguladı. İnce, tersane, ana yüklenici, taşeron, mühendis, formen ve çalışanların üretim zincirinin tamamı içinde birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
“Daha fazla değil, daha verimli çalışmalıyız”
Gemi inşa sektöründe hedefin çalışma saatlerini artırmak olmadığını belirten İnce, mevcut çalışma süresinin daha büyük bölümünün gerçek üretime dönüştürülmesi gerektiğini söyledi. Net verimli çalışma süresinin 2 saatten 4 saate çıkarılması halinde, 180 bin çalışan üzerinden günlük 360 bin adam/saat ilave üretim kapasitesi oluşacağını belirten İnce, bunun işçilik maliyeti karşılığının yaklaşık 216 milyon TL/gün olacağını ifade etti. İnce, değerlendirmesinin sonunda gemi inşa sanayisinin uluslararası ölçekte daha büyük hedeflere ulaşabilmesi için yalnızca çalışma süresinin değil, bu sürenin ne kadarının gerçek üretime dönüştürüldüğünün de sorgulanması gerektiğini belirterek, “Daha fazla çalışmak değil, daha verimli çalışmak zorundayız” mesajını verdi.