Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Bakan Yıldırım, Gemi Mühendisleri Haftası Açılış Törenine Katıldı
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Gemi Mühendisleri Haftası dolayısıyla Gemi Mühendisleri Odası'nca Kartal Titanic Otel'de düzenlenen programa katıldı.

Programa, ayrıca Denizcilik Müsteşarı Hasan Nabioğlu, Gemi Mühendisleri Odası Başkanı Osman Kolay, Türk Loydu Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa İnsel ve DLH Genel Müdürü Ahmat Arslan ile çok sayıda sektör çalışanıda katıldı. Programda bir konuşma yapan Binali Yıldırım, "2009'da yaşanan küresel kriz, aslında denizcilikle ilgili bir kriz değil. Bu kriz, küresel ticaretin çökmesidir. Dünya ticaretinin de yüzde 80'i deniz yoluyla yapıldığı için bu durum denizciliğe yansıdı" dedi.

GEMİLER YAPAN DÜNYADA İSMİNDEN SÖZ ETTİREN, MARKA HALİNE GELEN BİR ÜLKE OLDUK

Gemiciliğin tarihçesini anlatan Bakan Yıldırım, "11 Aralık 1954'te resmen faaliyete geçen ve 97 kişi ile yola çıkan Gemi Mühendisleri Odasının üye sayısının bugün 3 bine yaklaştığını belirtti. Bakan Yıldırım, "Türkiye'de 1960'lı yıllardaki 'Türkiye gemi yapabilir mi, yapamaz mı' münakaşalarından, bugün büyük oranda yerli katkılarla gemiler yapan, dünyada isminden söz ettiren, marka haline gelen bir ülke olduk" diye konuştu.

2009'DA YAŞANAN KÜRESEL KRİZ, DENİZCİLİKLE İLGİLİ BİR KRİZ DEĞİL

Bakan Yıldırım, 2010 yılı göstergelerinin kriz döneminin artık geride kaldığını gösterdiğinin altını çizerek belirterek,"Şunu herkes çok iyi bilmeli, 2009'da yaşanan küresel kriz, aslında denizcilikle ilgili bir kriz değil. Bu kriz, küresel ticaretin çökmesidir. Dünya ticareti bir ara 2008'in sonlarında durma noktasına geldi. Dünya ticaretinin de yüzde 80'i deniz yoluyla yapıldığı için bu durum denizciliğe yansıdı. Birden bire piyasalardaki dünyanın yükünü taşıyan bu gemiler boş kaldı. Hal böyle olunca aynı silsile inşa halindeki gemilere, bitmiş gemilere ve gemi inşa kontratlarına da yansıdı. Bu sefer gemi inşaatı tamamen ön finansmanla gerçekleştirilen bir iş kolu oldu." dedi.

TÜRKİYE BÜYÜMEYE DEVAM EDECEKTİR

Bakan Yıldırım, "Türkiye genel itibariyle krizi en hafif atlatan ülkelerin başında geliyor. Krize rağmen büyümesini sürdüren iki ülke var bunlardan biri Çin, diğeri Türkiye'dir. 1998'den 2009 yılları arasında büyüyen ülkelerin sıralamasını yaptı dünya Bankası. Bunlardan Çin birinci sırada ikinci sırada da Türkiye yer alıyor. Türkiye büyümesinin sürdüren sürdürmeye devam eden bir ülkedir. Bundan sonrada Türkiye büyümeye devam edecektir" şeklinde konuştu.

KRİZDEN ETKİLENMEMEK İÇİN SEKTÖR İÇİNDE BAZI TEDBİRLER ALDIK

Yıldırım , krizden etkilenmemek için sektör içinde bazı tedbirler aldıklarını belirterek, "Özellikle kamu kuruluşları başta olmak üzere Türkiye'nin ihtiyacı olan gemilerin mutlaka yerli tersanelerde yapılmasına özen gösterildi Yıldırım, "Şu ana kadar tersanelerimize verilen sipariş miktarı 2.2 milyar TL civarındadır. Bunun yanı sıra, KOBİ'lere yönelik kriz destekleme tedbirlerimizde, gemi inşa sanayimizi, tersanelerimizin de birer KOBİ gibi kabul edilerek, Kredi Garanti Fonu'ndan desteklenmesi yönünde değişikliğe gittik. Bu bir yılı süren bir çalışma sonucu gerçekleştirilmiş ve bu şekilde de 900 milyon TL civarında bir ihtiyaç olduğu belirlenmiş. Şu anda da sanıyorum 20'den fazla dosya karara bağlanmış ve çalışmalar bu şekilde devam ediyor. Krizin, gemi inşa sektöründe diğer ülkelerde Türkiye'den daha derin. Türkiye'nin elinde bulundurduğu imkanlar ve uzmanlaştığı gemi büyüklükleri itibariyle seçeneği olan bir ülkedir.

TÜRKİYE'NİN SÜPER YAT İNŞAATINDA DÜNYA BEŞİNCİLİĞİNE GELDİK

Bakan Yıldırım Türkiye'nin süper yat inşaatında dünya beşinciliğine geldiğini vurgulayarak kriz döneminde Deniz Ticaret Filosunun büyüdüğünü belirtti. Denizcilik eğitiminede değinen Bakan Yıldırım, "Denizcilik eğitiminde 2002 yılında 19 meslek lisesi, 4 meslek yüksekokulu, 3 fakülte varken, 2010 yılında bu sayıların 61 meslek lisesi, 10 meslek yüksekokulu, 8 fakülteye çıktı. Ülkemizde 2003'e kadar sadece 47 bin kişi amatör denizci belgesi almış iken, mevzuatta kolaylaştırıcı düzenlemeler yapılarak, 2003'ten günümüze kadar 85 bin kişiye amatör denizci belgesi verilmiştir" şeklinde konuştu.

BAKAN YILDIRIM İTÜ'DE GELENEKSEL BALIK GÜNÜNE KATILDI

Bakan Yıldırım daha sonra İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi'de düzenlenen geleneksel Balık Günü'ne katıldı. Bakan Yıldırım burada İTÜ Denizcilik Fakültesi'nin 40 -50 yıllık mezunlarına günün anısına plaket verdi. Yıldırım Binali Yıldırım burada yaptığı konuşmada denizcilik mesleğinin öneminden bahsetti. İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Nil Güler, Bakan Yıldırım'a günün anısına bir plaket verdi. Bakan Yıldırım daha sonra İTÜ Dekanı ve öğretim görevlileri ve öğrencilerle birlikte düzenlenen Geleneksel Balık gününde balık yedi.

Kaynak: Haberler.com
Eklenme tarihi: 04.12.2010




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KUMSAL1 Gezi Tekn..
 ALİ RIZA AKSOY De..
 SEASON İnşaat Tur..
 AYDEN Denizcilik
 GENÇ Denizcilik
 TRIMORYA Denizcil..
 ASYA Nakliyat Ve ..
 ATAK Holding
 ALFA SİSMİK Deniz..
 TEXPERT Teknoloji..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim