Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
16 Nisan 2024
Haber
Anket
Sondaj gemisi 'Deepwater Champion' Petrol aramaya başlıyor
Karadeniz'de petrol arayacak 'Deepwater Champion' gemisi Samsun'da sökülen parçalarının monte edilmesinin ardından limandan çıkış yaptı.



Gemi, Kastamonu ve Sinop açıklarında sondaj çalışmalarına başlayacak. ABD'li enerji firması ExxonMobil ile Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) işbirliğiyle getirilen ve Karadeniz'de yapılacak petrol ve doğalgaz aramasında kullanılacak olan 229 metrelik sondaj gemisi Deepwater Champion (Derin Deniz Şampiyonu) gemisi, Samsun Limanı'na demir atmıştı. Geminin sökülen kule parçaları 22 gün süren çalışmanın ardından tamamlandı.

Dünya'nın en büyük sondaj gemilerinden olan Deepwater Champion, Kastamonu açıklarında nisan ayı içerisinde başlayacağı sondaj çalışmalarını 2 ay sürdürecek.

Son 8 yılda kara ve denizlerde yerli enerji kaynaklarının bulunup kullanılması amacıyla petrol ve doğalgaz arama çalışmalarını sürdüren Türkiye, bugüne kadar Karadeniz'in değişik bölgelerinde gerçekleştirilen sondajlardan istenilen sonucu alamadı. Ancak arayışlar Sinop ve Kastamonu açıklarına sürdürülecek.

Bu amaçla ExxonMobil'le yapılan anlaşma çerçevesinde Transocean Limited Şirketi'nin özel tasarlayıp yeni inşa ettirdiği “Deepwater Champion” sondaj gemisi Güney Kore'den Türkiye'ye getirtildi.

Su derinliği 3 bin 48 metre olan ve derin denizlerde toplam 12 bin 190 metreye kadar sondaj yapabilen 229. 44 metre uzunluğu ve 36 metre genişliğindeki dev cüsseli gemi, 1 Nisan'da Samsun Limanı'nda demir atmıştı. Samsunluların ilgi odağı haline gelen geminin kule montaj çalışmaları yaklaşık 22 gün sürdü. Montaj işleminin tamamlanmasının ardından dev gemi, Sahil Güvenlik botu gözetiminde 5 römorkör yardımıyla Samsun Limanı'ndan çıkması sağlandı.

Yapılan anlaşma çerçevesinde ExxonMobil Karadeniz'de iki adet kuyu açacak. Kuyulardan biri Kastamonu, biri de Sinop açıklarında olacak. Dünyadaki en modern petrol arama gemisi böylelikle ilk aramasını Türkiye'de yapmış olacak. Aramalarda petrol bulunursa bu sefer yatırımlara Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) da katılacak. Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, sondaj çalışmalarının sonucunun yaz aylarında kamuoyu ile paylaşılacağını açıklamıştı.


Eklenme tarihi: 23.04.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ALGEM Denizcilik
 KALE Grubu
 RANMARİNE Denizci..
 DİPMAR Gemi Kurta..
 KARAS Denizcilik
 LİMA Turizm Yatçı..
 HACI ŞABAN ZORER ..
 CAN Dış Tic. ve L..
 ÜTOPİK Rekreasyon..
 YENAL Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim