Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Bir kişi çalıştıran bile maaşı bankaya yatıracak
Hükümet, en önemli kronik sorunlarının başında gelen kayıt dışı istihdam ile mücadele için yeni bir adım atıyor.

Halen 10 ve üzerinde işçinin çalıştığı firmalar için zorunlu olan 'maaşların bankaya yatırılması', bütün işyerlerini kapsayacak. Tek kişinin çalıştırıldığı işyerlerinde bile maaşlar banka üzerinden ödenecek. Maaşı bankaya yatırmayan işveren, ödeme yapmamış sayılacak. Böylece öncelikle asgari ücretin altında maaş ödenmesinin önüne geçilecek. İşveren, çalışanın maaşının tamamını bankaya yatıracak. Ayrıca işverenlerin çalışanın maaşını geciktirmeden yatırıp yatırmadığı kontrol edilebilecek. Uygulamanın en önemli getirisi ise para trafiğinin kayıt altına alınması olacak. Kişilerin sigortalılığı da banka üzerinden takip edilebilecek. İşveren, maaşını düzenli ödediği çalışanının sigortasını kestiremeyecek ya da sigorta giriş çıkışı yaparak daha düşük prim ödeyemeyecek.

Türkiye'de milyonlarca çalışanın primi, gerçek kazançlarının üzerinden ödenmiyor. Çalışanların büyük bölümü en alt düzey olan asgari ücretten gösteriliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) kayıtlı olan memur ve esnaf dışındaki çalışan sayısı yaklaşık 10 milyon 400 bin civarında. Bu kişilerden 4 milyon 300 bini asgari ücretli olarak gösteriliyor. Ancak bu kişilerin gerçek maaşı, asgari ücretin üzerinde. Böylece SGK'ya yatırılan primleri de düşük oluyor. Primi asgari ücretten ödenenlerinin toplam prim ödenenlere oranı yüzde 44. Bu durumun önüne geçmek için 1 Ocak 2009'dan itibaren maaşların banka üzerinden ödenmesi zorunluluğu getirildi. Ancak uygulama 10 ve üzerinde işçi çalıştıran işyerlerini kapsıyor. Şimdi ise aynı düzenleme, bütün işçiler için geçerli olacak şekilde yaygınlaşacak.

Yanında bir işçi çalıştıran esnafa da maaşı banka üzerinden ödeme yükümlülüğü getiren düzenleme ile çalışan, maaşının eksik yatan kısmı için ise itiraz edebilecek. Bu çalışmayla primlerin düşük yatırılmasının da önüne geçilecek.Maaşı bankaya tam yatıran işveren, primi de bu maaş üzerinden ödeyecek. Maaşların banka hesaplarına yatırılması durumunda bankalar masraf talep edemeyecek. Banka şubelerinin olmadığı yerleşim yerlerinde maaşlar, PTT üzerinden ödenecek.

Banka üzerinden ödeme yükümlülüğünü yerine getirmeyen işverene idari ceza uygulanacak. Çalışan normal işçi ise kişi başına 100 lira idari ceza uygulanacak. Eğer çalışan gazeteci ise her bir gazeteci için bin 500 lira, çalışan gemi işçisi için ise 1.200 lira idari para cezası verilecek. Ayrıca kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan bütün denetim elemanları, yaptıkları denetimde kayıtdışı istihdam olup olmadığını sorgulayacak.


Kaynak: Zaman
Eklenme tarihi: 27.04.2011




Share |




YORUMLARINIZ



türkiyede gemi adamı enflasyonu oldugu sürece.armator bankaya düsük yatırır. kalanını ayrı hesapta öder.

Yazan: murat kara - 28.04.2011 14:26:18




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ERCAN Denizcilik
 BEYKİM Petrolcülü..
 AB Denizcilik
 ABALCO
 SEAHORSE Shipping..
 HDR Denizcilik
 CENK GROUP
 SARP Turizm
 DOĞUHAN Denizcili..
 YIGIT Shipping Co..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim