Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Romenler Türk balıkçı teknesini böyle taradı
Kalkan avına çıkan Türk balıkçıları, kara suları ihlal ettikleri gerekçesiyle Romanya deniz polisinin saldırısına uğradı. Denizin ortasında, tam bir can pazarı yaşandı. Gemi battı, 1 kişi yaralandı.






DenizHaber'e yazılı bir açıklamada bulunan Uğur Gömüç, Mustafa Girit ve Nahit Kaçalı adlı Türk balıkçılar, Ahmet Çomoğlu adlı Türk balıkçı teknesinin Romen sahil güvenlik botu tarafından ateş açılarak batırıldığını bildirdiler. Ayrıca olayın nasıl gerçekleştiğini ayrıntılarıyla anlattılar. İşte o açıklamanın ayrıntıları. . .

ÇOMOĞLU BALIKÇI TEKNESİNİN BATIŞI

27.05.2011 tarihi Sabah 9 Sularında AHMET ÇOMOĞLU isimli balıkçı teknesinde bulunan balıkçı personeli bize uydu telefon aracılığı ile irtibata bulundu. Romanya sahil güvenlik botunun AHMET ÇOMOĞLU balıkçı teknesini UKRAYNA, dan TÜRKİYEYE dönerken ROMANYA sahillerinin 80 deniz mili açığında takip ettiğini söyledi. Bizde hemen Rumeli Feneri balıkçı barınağında bulunan balıkçı teknelerinden birisinden telsiz görüşmelerine başladık. Kaptanla yapılan telsiz görüşmelerinde ROMANYA sahil güvenlik botunun telsizde çağrı yaparak geminin motorlarının durdurularak teknenin yönünün KOSTANCE limanına çevrilmesini söylediğini tekne kaptanınında UKRAYNA dan gelerek İSTANBULA gittiğini tekne üzerinde herhangi kaçak bir malzemenin olmadığını ve ROMEN karasularını ihlal etmediğinden dolayı durmayacağını beyan etmesi üzerine ROMEN sahil güvenlik botundan taciz ateşi yapılmaya başlandı.

Yaklaşık 1 saatlik sıcak temas sonrasında teknenin yakıt tanklarının isabet aldığı ve tanklarda bulunan yakıtın sintineye boşaldığını telsizde tarafımıza bildirmesinin ardından çok yakınlarından Romanya istikametine seyir yapmakta olan TÜRK bayraklı TAMER KIRAN isimli geminin gelmesiyle ROMEN sahil güvenlik botu ateş etmeyi kesti ve TAMER KIRAN isimli gemiyle telsiz temasına geçilerek durum analizi yapılarak TÜRK sahil güvenlik komutanlığına haber verildi. TAMER KIRAN gemisinin kaptanı gemi telsizinden ROMEN sahil güvenlik botuyla temasa geçerek teknede yaralı olduğunu TÜRK sahil güvenlik botlarının olay yerine geldiğini beyan etmesi üzerine ROMANYA sahil güvenlik botu balıkçı teknesini uzaktan takip etmeye başlaması üzerine TÜRK gemisi yoluna devam etti.

Saat 11.00 sularında hasar alan teknenin yakıtının bitmesi neticesinde teknenin motorları N 43.23.128E30.35.740 pozisyonlarında BULGARİSTAN, ın 95 deniz mili açığında uluslar arası sularında stop etti. Saat 11.30 sularında ROMANYA sahil güvenlik komutanlığına ait 1102 numaralı ağır silahlarla donatılmış ikinci bir sahil güvenlik botu olay yerine intikal ederek motorları stop etmiş halde duran AHMET ÇOMOĞLU isimli TÜRK bayraklı gemiyi uçak savar mermileriyle vurmaya başladı. Makina dairesinde bulunan boş mazot tankına isabet eden mermilerle büyük bir patlama yaşandı.

Patlama neticesinde makine dairesinde yangın başladı. Teknede bulunan yangın tüpleri yangını söndürmeye yetmedi ve tekne personeli yangınla mücadele ederken ROMANYA sahil güvenlik botu yanmakta olan tekneyi bağlayarak kendi karasularına çekmeye başladı. Yangının büyümesine istinaden bağlı olan gemi halatını sökerek tekneden uzaklaştı ve yangına hiçbir müdahalede bulunmadı. Teknedeki yangının büyümesine istinaden tekne kaptanı Hacı SİLİK telsizden çağrı yaparak ROMEN botundan yardım istemesine rağmen ne yangının söndürülmesine nede personelin gemiden alınmasına yardım etmeden yangını seyretmeye devam etmişlerdir.

Olay neticesinde personelin suya atlamaya başlamasına istinaden ROMEN sahil güvenlik botu 14 adet TÜRK personelini bir kısmını tekneden diğer kısmını denizden gemiye alarak tekneden belli bir mesafe açılarak teknenin yanmasını seyretmeye başlamışlardır. Bölgeye intikal etmekte olan TÜRK ve BULGAR sahil güvenlik botlarını gören ROMEN sahil güvenlik botu yanmakta olan balıkçı teknesine ateş açarak hızlı bir şekilde batmasını sağlamışlardır. Olay yerine varan T.C.G 93 botu teknenin battığını görmesine istinaden radarda tespit etmiş olduğu ROMEN sahil güvenlik botlarını takip ederek ROMANYA karasularına kadar girerek TÜRK personelini yalnız bırakmamışlardır.

Bu bir insanlık suçudur. Bizler geçimimizi balıkçılıkla yapıyoruz. Uluslar arası sularda olan olaylardan dolayı üzgünüz. Teknemizi batırdılar ve bizi ölüme terk ettiler. Bu olay büyük bir insanlık suçudur. 13.45 saatlerinde teknemiz batmıştır. Yıllardır bizim balıkçılarımızı Ukrayna, Romanya, Bulgaristan vuruyor, tutukluyor ve el koyuyor. Biz balıkçılar onların ekonomik suyunda avlanmıyoruz. Bizim teknelerimize uluslar arası kanuna göre ateş etme hakkına sahip değiller. 2 tane Romanya sahil güvenlik botunun savunmasız balıkçı motorunu tarayarak ve yakarak 14 kişilik mürettebatı hayatını hiçe sayarak öldürmek için ateş etmiştir. Lütfen bu olaya duyarlı olmanızı istiyoruz.

Haber: Denizhaber
Video: BeyazGazete




Eklenme tarihi: 01.06.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DALYAN Denizcilik
 ESRA Denizcilik
 SALMAKİS Turizm Y..
 TRANSPASİFİK deni..
 BEREM Denizcilik
 V-GO Yachting
 CSM Denizcilik ve..
 ERŞEN Denizcilik
 ALABANDA Deniz Ta..
 ALERİA Denizcilik..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim