Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Boğazda bulunan Batık gemiler, Japon balıklara emanet
Dünyanın en önemli deniz geçişli demiryolu projelerinden biri olan Marmaray ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin metro kazıları sırasında ortaya çıkan batık gemileri, Japon balıklar koruyor.

Suda üreyen bakteri, kurtçuk ve larvaları yiyen Japon balıklar, böylelikle inceleme için suda bekleyen batık gemilerin zarar görmesini engellemiş oluyor. İstanbul'un tarihini yeniden yazarak 8 bin 500 yıl öncesine ait bulguların elde edildiği kazı çalışmalarında şimdiye kadar 36 batık gemi bulundu.

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım bölümünden Doç. Dr. Ufuk Kocabaş, uzun süre suda kalmış batık gemilerin parçalarının özel bir sistemle korunduğunu söylüyor. Kimyasal korumanın yanı sıra doğal koruma uygulandığını anlatan Kocabaş, "Kimyasal koruma 6-7 ayda aktifliğini kaybediyor. Biz periyodik olarak kimyasal korumalardan yardım alıyoruz ama aynı biyolojik korumada Japon balıklarını da kullanıyoruz." diyor.

Japon balıklar ile son derece başarılı sonuçlar elde ettiklerini kaydeden Kocabaş, "İklim sıcaklığı olduğu için bu tür arkeolojik eserlerin depolanmasında bakteri, mantar ve kurt ile karşılaşmamız bizim için büyük bir sorun. Bunun için güçlü bakteri önleyiciler kullanıyoruz; ama neredeyse 10 aydır kullandığımız Japon balıklardan olumlu sonuçlar aldık. Balıkların olduğu gemilerde kurtçuk ve larva üremesi sıfıra indi." ifadelerini kullanıyor.

Kazı devam ettikçe daha fazla batık geminin bulunması bekleniyor. Mevcut bulunan gemilerin FaroArm denilen bir cihazla üç boyutlu resimleri çiziliyor. HD kalitesinde video çekimleri yapılıyor ki bunlar gelecek nesiller için bir arşiv niteliğinde olsun. Bunun yanı sıra, önümüzdeki yıllarda gemilerin sergilenebilir hale gelmesi planlanıyor.

Zaman


Eklenme tarihi: 13.06.2011




Share |




YORUMLARINIZ


beceremedik
alandan doğru düzdün bir batık ne kaldırmayı nede uygun bir konservasyon koruma yapmayı beceremedik, havuzlarda duran kasaları bile devirdik dikkatsizligimizden, yaptığımız hatalar çok, kabul ediyoruz bu hatalardan doğruyu buluyoruz ama giden arkeolojik hasar gören malzeme oldu. Müzede bir şey demedi buna onlar zaten batıklardan anlamıyor..neyse Türkiyede en büyük gemi konservasyon batık labaratuvarı istanbulda bende gelecekte başarılı bir ögretim görevlisi olmak icin uğrasıyorum.

Yazan: Evren Türkmenoğlu - 30.06.2013 06:03:07


antik gemilerin katliamı..
ne utanmaz insanlar ufuk kocabaş ve ekibi bunlar gecen 2 mayıs gunu sunumu vardı her yaptıgını çok başarılıymış gibi anlatıyorlar bunlarda korku diye birşey yok,ufuk kocabaş ve ekibi 6 senedir yenikapı alandan kaldırdıkları gemileri rezil ettiler, ne doğru düzgün bir belgeleme ne adam akıllı koruma sadece yaptıkları, sponsorumuz türkiye basf friması destekliyor, en son teknolojiyi ilk defa kullandık, yurt dışı yayınlarımız ve sunumlarımız var, bunları demek sadece, ortada büyük paralar ile yapılan yanlış, eksik, yetersiz, hasar verilen bir iş var bir emek var sadece ilk biz yaptık demek adına, nasıl akademisyenliktir bu? kendi üniversitesinde bile eleştiri almaktadır sayın ufuk kocabaş.
Yazan: Mehmet Dalmaz - 1.10.2011 21:01:56




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DİZMAN Denizcilik
 KOÇ Topluluğu
 SELMAR Denizcilik
 CoShip
 EDO TURİZM
 ER Gemicilik
 ELKENZ Denizcilik..
 GM Denizcilik Kur..
 SOTRAMP Denizcili..
 UNİTED Maritime
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim