Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
16 Nisan 2024
Haber
Anket
Tersanelerdeki Krize Çözüm Arayışları
Zonguldak Milletvekili Ercan Candan, tersanecilik sektöründe yaşanan krize çözüm bulmak için tersanecilerle birlikte arayışlara başlayacaklarını söyledi.

AK Parti Zonguldak milletvekili Ercan Candan, tersaneler bölgesine düzenlediği ziyaretlerde tersanelerde yaşanan ekonomik krize değindi. Krize çözüm bulmak için tersanecilerle birlikte arayışlara başlayacaklarını belirten Candan, bu sorunun çözümü için gerekirse yurt dışındaki firmalarla görüşeceğini ve anlaşma zemini içen gayret sarf edeceğini kaydetti.

Tersanelerin kendileri için birinci öncelik olduğunu yineleyen Candan, “Daha öncede söylediğim gibi birinci önceliğimiz tersanelerdir. Onun içinde tersaneler bölgesine geldik ve bir tesisimizi ziyaret ediyoruz. Biz seçildikten sonra Ereğli ve Alaplı ile Zonguldak`ı unutmadık. Her hafta geliyoruz. Sektörün problemlerini biliyorum. Yurt dışında sipariş alabileceğimiz bir müşteri varsa yarından tezi yok uçağa atlayalım ve hangi ülke ise oraya giderim. TBMM şu aşamada tatilde. Meclis tatili bittiğinde ilk işimiz bu konuya el atmak olacak. Bu zamana kadar Türkiye`de gemi yaptırmış bütün müşterilerin yurt dışındaki ofislerine kadar gidip tekrar anlaşma zemini sağlamaya çalışacağım. Diğer müşterilere de Ereğli Tersaneler Bölgesini tanıtmamız lazım. Bizler daha öncede söz verdiğimiz gibi görevimizi yapmaya çalışıyoruz” dedi.

Tersaneler bölgesinde faaliyet gösteren Ustaoğlu Gemi ve Yat Tersanesi Genel Koordinatörü Avni Biçer de, tersanecilik sektörünün kriz ile birlikte gerilemeye başladığını belirtti. Tersanecilik sektörünün ayağa kalkması için devletin sıcak şefkatli kollarına ihtiyaçları olduğunu belirten Biçer, “Üç yıldır tek bir sipariş alamadık. Elimizdeki son iki geminin yapımını tamamlayarak teslim ettik. Bin 500 kişi çalışan tersanemizde bu gün 70 kişi çalışıyor. Şu anda 70 kişiye nasıl ücret vereceğiz onu düşünüyoruz. Tersanecilik sektörünün çıkış noktası yine devletimizin elindedir. Devletin elinde bulunan yaşlı kosterleri çürüğe çıkartmak, yerine yenilerini yaptırmak suretiyle mevcut tersanecilere en az üç ile beş yıllık bir iş imkanı sağlanacağını düşünüyoruz. Bundan sonra büyük tonajlı gemiler yapmak sadece hayalden öteye gitmez” diye konuştu.

Ustaoğlu Gemi Tersanesi sahibi Ali Arıkan, 12 yaşından bu yana ilk defa işsiz kaldığını söyledi. Yakın zamana kadar bin 500 kişiye ekmek ve iş verdiğini belirten Arıkan, kızaktaki son geminin yapımını tamamlayarak teslim ettiğini, çalışan sayısının 70`e düştüğünü kaydetti.

Tersanelerde şartların iyileştirilmesini istediklerini ifade eden Arıkan şunları söyledi:“Dünya gemi inşa sanayisi ile yarışabilmemiz çok zor. Ülkemizde maliyetler çok yüksek. İşte o yüzden maliyetleri düşürmemiz gerekmektedir. Komşu bir liraya ekmek satarken ben maliyetlerin yüksekliğinden ekmeği iki liraya satıyorum. Bizim işimizde buna benziyor. Dünya bizi sollamış ve geçmiş. Biz tersaneciler olarak para istemiyoruz. Para illa lazımdır ama biz şartların iyileştirilmesini istiyoruz. Dünya ile rekabet edebilecek şartlara ulaşmak istiyoruz. Armatöre gemi yaptırabilecek uygun şartlar temin edilmesini istiyoruz. Bizler dünyanın sayılı tersanecileriyiz, ama Türk armatörler yurt dışında gemi yaptırıyor. Türk armatörler yurt dışında gemi yaptırıyorsa, biz Avrupa`dan hiç gemi siparişi alamayız. Kısaca şunu söylemek istiyorum, İşsiz kalmak çok zor.”

Kaynak: BeyazGazete
Eklenme tarihi: 05.08.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 KLAS Gemi acental..
 ADAMARİN Tur. Taş..
 GARANTİ Denizcili..
 YEĞİNER SHIPPING ..
 DOGRUYOL Gemi İşl..
 SİNOMAR Denizcili..
 TOPKAPI GROUP
 CAPT.ELSEK Intern..
 DOLFİN Denizcilik..
 ÖZDADAYLILAR deni..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim