Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Avrupa limanda bekletiyor Türk gemileri 2.8 milyon dolar zarar yazıyor
İtalya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkeleri, ucuz yük taşıyan Türk gemilerine çeşitli bahanelerle engel oluyor. Referans Gazetesi’nin haberine göre, Avrupa limanlarında bekletilen 75 geminin kaybı 2,8 milyon doları buldu.

TÜRK gemileri İtalya başta olmak üzere Avrupa limanlarda teknik eksiklikler bahane edilerek bekletiliyor. Referans Gazetesi’nin haberine göre 2004 yılında ucuz yük taşımalarına engel olmak için benzer bahanelerle Avrupa limanlarında bekletilen 75 geminin kaybı 2,8 milyon doları buldu. Türk bayraklı gemiler, Avrupa’daki kıyı ülkeleri ve Kuzey Atlantik havzasındaki ülkelerin üye olduğu Paris Memorandumu içindeki limanlarda en çok İtalya’da sorun yaşıyor. Referans gazetesinde yer alan haberde gemi teçhizatında eksiklik olduğu gerekçesiyle tutulan gemilerin sayısı son iki yıl içerisinde düşse de, 2004 yılında yurtdışında bekletilen Türk bayraklı 75 geminin 41’i İtalya’da tutulduğu bildirildi.

EN ÇOK İTALYA’DA:

2005’in ilk 7 ayında 28 gemi yurtdışındaki limanlarda tutulurken, bunlardan 10 tanesi yine İtalya’da bekletildi. Denizcilik sektöründe yük taşıtmak isteyenlere gemi bulma işi ile uğraşan brokerların, navlun ücretinin daha ucuz olması nedeniyle Türk gemilerine yöneldiği ve bunun önüne geçilmesi için ticari bir engellemenin ortaya çıktığı öğrenildi. Konunun iki ülke bakanları arasında da bir süre önce görüşüldüğü ancak henüz sonuç alınmadığı kaydedildi. Bu yılın ilk yarısında Türk gemilerini en çok bekleten ikinci ülke ise 10 gemiyle Yunanistan oldu. Bekletilmeler nedeniyle 2003 yılında toplam 818 gün bekletilen 151 gemi yüzünden 6.2 milyon dolar, 2004 yılında 462 gün bekletilen 75 gemi nedeniyle 2.8 milyon dolarlık navlun kaybı ortaya çıktı. 2005’in ilk 7 ayında tutulan 24 geminin 1,4 milyon dolarlık kayıpla beraber son 2,5 yılda kayıp toplamı toplam 10,4 milyon dolara çıktı.

SIKINTI YARATABİLİR:

Türk bayraklı gemiler yabancı limanlarda yapılan kontrollerde diğer ülkelere göre çok yüksek tutulma oranlarına sahip olduğu için, ‘yüksek riskli’ ülkeler arasında yani kara listede bulunuyor. Bu nedenle öncelikli denetim listesinde yer alan Türkiye, 2007 yılında gri liste olarak adlandırılan ve orta riskli ülkelerin yer aldığı listeye geçmeyi hedefliyor. 2008 yılında ise riski olmayan ülkelerin yer aldığı beyaz listeye girmek istiyor. Paris Memorandumu’na üye ülke limanlarında yapılan denetimlerde ikinci kez tutulan gemilerin bu limanlara alınmayacağı yönündeki uygulamanın ise Türk deniz ticaret filosunu sıkıntıya sokacağı belirtildi.

Türkiye’yi istemiyorlar

MERSİN Deniz Ticaret Odası Genel Sekreteri Atahan Çukurova, Türkiye AB üyesi olmadığı için Avrupa limanlarında gemilerde daha fazla kontrol yapmak istediklerini belirterek, ‘Türk gemilerinin tutulmasında bir önyargı var’ dedi. Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Halim Mete ise ‘Türk gemileri gelmesin ve kendi gemileri taşımacılık yapsın istiyorlar’ diye konuştu.

Eklenme tarihi: 01.08.2005




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ERKAN ÖZTÜRK Yat ..
 BAYRAMOĞLU Denizc..
 LİDER Gemi
 ONURHAN Denizcili..
 AKINTÜRK Ltd. Şti..
 İSTANBUL MARİNE P..
 ÇAĞATAY Denizcili..
 TEB Denizcilik
 ULUSAL Denizcilik
 ALERİA Denizcilik..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim