Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
24 Nisan 2024
Haber
Anket
''Kartepe'' Operasyonunun perde arkası
Birkaç gün önce Kocaeli`de kaçırılan “Kartepe” isimli deniz otobüsü, Gemiyi kaçıran terörist PKK’lı Mensur Güzel (27) ‘in öldürülmesiyle sonuçlanan bir operasyon ile kurtarılmıştı. Operasyon ve olayda yaşananlar ile ilgili haberler...






Kartepe, önceki gün saat 17.45’te, Kaptan Cumhur Tuncel yönetiminde, mühendis Hüseyin Karaaslan, teknisyenler Egemen Erdoğan ve Mehmet Göktaş, 2 stajyer ve 5’i kadın 18 yolcusuyla İzmit’ten Karamürsel’e hareket etti. Deniz otobüsü kısa süre sonra bir kişi tarafından kaçırıldı. İzmit’te adı açıklanmayan bir kişiye ait “kent kart”ı kullanarak deniz otobüsüne bindiği anlaşılan ve sırt çantası bulunan korsan, doğrudan kaptan köşküne çıktı ve üzerinde bomba olduğunu söyledi. Korsan müdahale olursa bombayı patlatacağını belirterek deniz otobüsünün kontrolünü ele geçirdi.

Kartepe’nin kaçırılmasının hemen ardından İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin’in koordinasyonunda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, İstanbul Valiliği ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından oluşturulan kriz masası gelişmeleri saniye saniye takip etti. Sahil Güvenlik botları ve gece görüşü olan bir helikopter hemen deniz otobüsünün çevresine gönderilip takibe alındı.

Kaptan köşkünden çıkmadı

Kartepe’nin, saat 17.45’te İzmit İskelesi’nden başladığı tehlikeli yolculuğu yakıtının bitmesi üzerine saat 23.15’te Silivri-Selimpaşa açıklarında son buldu. Operasyon için çalışmalar yürütülürken, geminin makine dairesinde bulunan teknisyen Egemen Erdoğan’dan terörist ve gemidekilerin durumuyla ilgili sürekli bilgi alındı. Feribotu kaçıran teröristin, kaptan köşkünden hiç çıkmadığı, feribot personeliyle yolculara haber gönderdiği belirlendi. Korsan, yolcuların cep telefonlarının bataryalarını çıkarttırdı. Ancak bazı yolcular, bataryalarını gizlice telefonlarına takarak yakınlarıyla ve polisle irtibat kurdular.

Fotoğrafını SMS ile gönderdiler

Bu arada PKK’lı korsanın İzmit Marina’daki iskelede deniz otobüsüne binmek üzereyken MOBESE kameralarına yansıyan görüntüsü ortaya çıktı. Polis irtibat kurduğu bazı yolculara, korsanın temin edilen ancak fazla net olmayan fotoğraflarını SMS yoluyla gönderdi ve kimliği teyit edildi. Kartepe, bir süre sonra Silivri açıklarında demir attı. Aynı zamanda polis ekipleri, ambulanslar, basın mensupları, canlı yayın araçları da sahilde beklemeye başladı. Tüm gece spot ışıkları açık olan geminin saat 04.00’te ışıkları söndü. Yolcu ve mürettebatın 12 saat süren korku dolu bekleyişi, SAT komandolarının saat 05.35’te düzenlediği, 10 dakika süren operasyonla bitti.

Deniz otobüsünün maketi ve çizili planı üzerinde çalışan SAT komandoları, yetkililer, kaptanın telefonundan teröristle konuşurken, çevredeki hücumbotların yaptığı perdelemeyle fark edilmeden deniz otobüsüne yaklaştılar. Feribotun arka kısmına yanaşarak yukarı çıktı. Daha önce telefonla haberleştikleri teknisyen Egemen Erdoğan, feribotun arka kapısını açarak komandoların içeri girmesini sağladı. Tam teçhizatlı, gece görüş dürbünü olan, ağır silahlar taşıyan 7 kişilik SAT komando timi sessizce yolcuların bulunduğu 2’nci kata çıktı. İlk önce yolcuların sessiz durmalarını ve verilecek talimatlara uymalarını söyleyen SAT komandolarından 4’ü yolcuların güvenliğini sağlarken, 3 komando yolcuların telefonlarına gönderilen fotoğrafa bakıp bir kez daha teyit ettikleri teröristin bulunduğu kaptan köşküne yöneldi.

Güvenli atışla öldürüldü

Anında hafif “sisleme” yapılırken, timin kendi içinde belirlediği keskin nişancı, rehine durumdaki kaptan ve çarkçıbaşına zarar vermeden “güvenli atış” yaparak teröristi etkisiz hale getirdi. Komandoların kaptan köşküne gitmesinden kısa bir süre sonra 3 el silah sesi geldi. Birkaç saniye sonra 3 el daha silah sesi duyuldu. Daha sonra silah sesleri kesilirken, kaptan köşkünden çıkarak yolcuların olduğu yere gelen bir komando, her iki elinin başparmaklarını kaldırıp operasyonun başarıyla bittiğini haber verdi. Rehineler ve gemi mürettebatı botlarla Silivri İskelesi’ne götürüldü. İskelede hazır bekleyen sağlık ekipleri tarafından ilk kontrolleri yapılan rehineler, Silivri Polis Merkezi’ne götürülerek ifadeleri alındı.
Bomba uzmanları ve olay yeri inceleme ekiplerinin incelemesinin ardından Kartepe, Ambarlı limanına götürüldü. Teröristin cesedi Adli Tıp Kurumu’na kaldırıldı.

Çivili A4’ü patlatamadı

Teröristin üzerinde etkisinin artması için bir kavanoza çivilerle yerleştirilmiş 450 gram A4 plastik patlayıcı bulundu. Deniz otobüsüne bindikten sonra sırt çantasında taşıdığı bomba düzeneğinin devrelerini her an patlatılmaya hazır hale getirdiği belirlenen terörist, butona basamadan SAT komandoları tarafından vurularak öldürüldü.

Kocaeli sorumlusu

İçişleri Bakanı İdris Naim Şahin, deniz otobüsünü kaçıran korsanın 1984 doğumlu Mensur Güzel olduğunu açıkladı. Diyarbakır’ın Kulp ilçesi nüfusuna kayıtlı Mensur Güzel’in PKK’nın gençlik örgütünün Kocaeli sorumlusu olduğu ve ayrıca asker kaçağı olarak da arandığı belirlendi. Yapılan ilk soruşturmada terörist Güzel’in 1 Ağustos’ta Kocaeli’nde ev kiraladığı bilgisine ulaşıldı. Bağlantıda bulunduğu 3 kişi de gözaltına alındı. PKK’lı Mensur Güzel’in 6 ay önce de Kocaeli’nde düzenlenen KCK operasyonunda gözaltına alınıp, daha sonra serbest bırakıldığı oraya çıktı. Bu arada terör örgütüne yakın internet sitelerinde Mensur Güzel’in adı, 2008 yılı Temmuz ayında Ankara’daki 4’üncü Mekanize Tugayı’ndaki birliğinden firar ederek, terör örgütüne katıldığı notuyla yer aldı. Bakan Şahin, Van’da NTV’ye, operasyonun sabah saatlerinde yapılma nedenini de şöyle açıkladı: “Teröristin psikolojik ve fiziki yorgunluğunun en üst düzeye çıktığı dakikalarda harekete geçildi. İstanbul’un bu sabah rahat bir nefes alması için bu saat tercih edildi. Son telefon görüşmesi 1 saati aştı. Terörist bu uzun ikna çabalarına rağmen vazgeçmeyince gemiye sızan SAT komandoları operasyon yaptı.”

Komandoları alkışladık

Kartepe adlı deniz otobüsünde rehin tutulan yolcular, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra Silivri Polis Merkezi’nde ifade verdi. Yolcular daha sonra İETT’nin tahsis ettiği otobüs ile Gölcük’e hareket etti. Rehinelerden öğretmen Canset Usta ve yeğeni Sudenur Gündoğdu, “Kaçırıldığımızı öğrenince büyük panik ve korku yaşadık. Daha sonra personel bizi sakinleştirdi. Operasyon bitince komandoları alkışladık” dedi. Yolculardan Dilek Karagül ve Kemal Karagül de el ele polis merkezinden ayrıldı.

150 yolculu feribotu kaçıracaktı

Kartepe’nin yolcularından Serkan Öztürk (39), iskeleye geldiğinde 17.30 deniz otobüsünü kaçırdığını, teröristin de kalkan İzmit-Karamürsel seferini yapan feribota binmeye çalıştığını söyledi. Öztürk, şunları anlattı: “Güvenlik görevlisi saat 17.32’de kapıyı kapattı. Terörist, Değirmendere’ye gideceğini söyleyip hareket etmek üzere olan feribota binmek için ısrar etti. Ancak görevli izin vermedi. Ben de arkadaşım Ayhan’la feribota bindim. Geminin tüm yolcuları alt kattaydı. Ama terörist feribota binince üst kata çıktı. Diğer feribota binseydi onu kaçıracaktı. O feribot çok daha kalabalıktı. Akşam 17.30 seferinin en az 150 yolcusu oluyor.”

BeyazGazete + Bugün

KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ:

* Teröristler ‘’Deniz Otobüsü’’ kaçırdı!
* ''Deniz Otobüsü'' nefes kesen bir operasyonla kurtarıldı


Eklenme tarihi: 15.11.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 NİKMARİNE
 SEACOR INTERNATIO..
 AKAYLAR Denizcili..
 TRAMOLA Deniz Taş..
 ALİ RIZA AKSOY De..
 ÖZGÜN Company
 CASPI Cargo Lines..
 KALKAVAN Transpor..
 ORSA Tanker İşlet..
 MİDSHİP Maritime
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim