Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Boğazlar'ı tankerlerden korumalıyız
Başbakan Erdoğan, Türk Boğazları'ndan yaklaşık 150 milyon ton petrol geçtiğini belirterek, "Trafiğin oluşturduğu tehlikeyi bertaraf etmek için boru hatlarına ağırlık vermek zorundayız" dedi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Boğazlar'dan geçen tanker trafiğinin 150 milyon ton gibi önemli bir büyüklüğe ulaştığını belirterek, "By-pass boru hatlarına ağırlık vermek zorundayız" dedi. Çalık Holding'in katkılarıyla SABAH Gazetesi ve aHaber'in basın sponsorluğunda dün İstanbul'da düzenlenen Atlantik Konseyi 3'üncü Karadeniz Enerji ve Ekonomi Forumu'nda konuşan Başbakan Erdoğan, Türk Boğazları'nda meydana gelmesi yüksek kaza riskine karşı İstanbul halkını korumanın Türkiye'nin en tabii hakkı olduğunu ifade etti.

BORU HATI GEREK

Türkiye'nin incisi İstanbul ve Çanakkale Boğazları'ndan yılda yaklaşık 150 milyon ton petrolün dünya pazarlarına ulaştığını belirten Erdoğan, "Buraya tabii dikkat çekmek istiyorum bu bir çevre tehdididir. İklim noktasında hassasiyet gösteren dünyanın özellikle çevre tehdidi noktasında, böyle bir tehdit altında olan güzel İstanbul'u, ülkemizi muhakkak masaya yatıracaktır" dedi. Türk Boğazları'nda artan tanker trafiğinin Boğazlar'daki seyri sefer güvenliğini ve binlerce yıllık mazisiyle İstanbul'un çevre, kültürel varlıkları için büyük bir tehdit oluşturmaya devam ettiğini aktaran Erdoğan, Samsun- Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nı kastederek sorun için by-pass boru hattı projelerinin yapılması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin Boğazlar'daki tanker trafiğini azaltmak için İstanbul Boğazı'na paralel olarak kurulacak "Kanal İstanbul" projesinin de planlandığını hatırlatan Erdoğan, "Kanal İstanbul devasa büyüklüğe sahip ve bu projenin belli bir zaman alacağı yadsınamaz gerçektir" dedi. Başbakan Erdoğan Türk Boğazları üzerinde tanker trafiğini artıracak Sıvılaştırılmış Doğalgaz (LNG) tesislerinin kurulmasını istemediklerini belirterek, "Doğalgazda da by-pass olacak boru hattı projelerini destekliyoruz" dedi.

NÜKLEER ÖNEMLİ

Erdoğan, Türkiye'de hidro enerji olmak üzere yerli potansiyelleri kullanmak için yatırımları hızlandırdıklarını belirtti. İthal kaynakları azaltma noktasında nükleer enerjinin önemine dikkat çeken Erdoğan, şöyle konuştu: "Bizim için diğer bir alternatif kaynak nükleer enerjidir. Nükleer enerjiden faydalanılmaya başlanılması, ithal edilen hidrokarbon kaynaklara olan bağımlılığımızın azaltılması yönünde de olumlu bir etki oluşturacaktır" dedi. Nükleer santral yapımında güvenliğe çok önem verileceğini söyleyen Erdoğan, "En ileri nükleer standartları uygulayacak ilgili kurumlarla işbirliği kuracağız. Nükleerde kimsenin şüphesi olmasın güvenlik en önemli unsurdur. AB'de 147 santrale uygulanacak stres testini kendi santralimize kurmayı gönüllü kabul ettik" diye konuştu.

YENİ RİSK: PETROL YÜKÜ EN AZ YÜZDE 60 ARTACAK

Türkiye'nin Boğazlar'ı trafikten rahatlatma çalışmaları devam ederken yeni riskler de beliriyor. Yıllık 32 milyon tonluk petrol hacmini İstanbul Boğazları'ndan geçiren CPC (Hazar Boru Hattı) Konsorsiyumu iki yılda bu rakam 67 milyon tona ulaştırmayı hedefliyor. CPC petrolünün uluslararası pazarlara çıkması için dünyanın incisi Boğazlar'ın trafiğindeki tanker sayısının da yılda 5 bin artması anlamına geliyor.

ENERJİYLE BARIŞ MESAJI

Başbakan Erdoğan Türkiye'nin birçok uluslararası projeye ev sahibi olduğunu hatırlatarak, "Küresel ve bölgesel refah adına enerji arz güvenliğine yapıcı katkılara devam edeceğiz" diye konuştu.

50 YILDA 700 KAZA

Çevre Bakanlığı istatistikleri, Boğazlar'daki tanker trafiğinin boyutlarını çarpıcı örneklerle açıklıyor. Türk Boğazları'nda son 50 yılda 700'ün üzerinde deniz kazası meydana geldi. Kazalar sonucu, 25 civarında gemi yandı veya battı. 100 bin tonun üzerinde petrol denize dökülerek çevre felaketlerine sebep oldu.

ALINAN KILAVUZ HİZMETİ YÜZDE 30

Bu gemilerin ise tamamı kılavuzluk hizmeti almıyor. 100 metreden küçük gemilerin sadece yüzde 23'ü, 100-150 metre arasındaki gemilerin yüzde 25'i, 150-200 metre arasındaki gemilerin ise yüzde 54'ü kılavuzluk hizmetlerinden yararlanıyor. 300 metreden büyük dev gemilerin tamamı zorunluluk nedeniyle kılavuzluk hizmeti alıyor.

BAŞBAKAN'IN KORKTUĞU SENARYO
İşte olası bir tanker kazası sonrası İstanbul Boğazı'ndaki kâbus senaryosu :


Yangın nedeniyle İstanbul günlerce duman altında kalabilir.
Sızan ve yanan petrol nedeniyle denizlerdeki canlı hayatı ciddi etkilenir.
Şehir içi ulaşım olumsuz etkilenir, trafik karmaşası yaşanır.
Yüzlerce kişi hayatını kaybedebilir.
İstanbulluların günlük ve ekonomik yaşamını olumsuz etkiler.
Astım ve diğer hastalar için riskler oluşturur.
Kıyıda meydana gelecek kaza nedeniyle saraylar ve köprüler yok olabilir.
Karadeniz'in dünya denizleriyle bağlantısı aylarca kesilebilir.
Açık denizlere çıkamayan Karadeniz ülkeleri ekonomik olarak olumsuz etkilenir.

Sabah

Eklenme tarihi: 18.11.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DERPINA Denizcili..
 GÜNEŞLİ Denizcili..
 ORTAK Denizcilik
 EGE Sualtı Gemici..
 LCM ROTA
 İSTANBUL34 Vap. H..
 SEA JOGGERS
 GESTAŞ Deniz Ulaş..
 RECA MARMARA Nak...
 ANADOLU Kimyasal ..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim