Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
İzmir'in Gemi ihalesinde dışa bağımlılık tehlikesi
İzmir Büyükşehir Belediyesi`nin açtığı gemi alım ihalesinde, yabancı firma tartışması devam ediyor.

İzmir Tekne İmalatçıları Derneği Başkanı, Yat ve Tekne Endüstrisi Federasyonu 2. Başkanı Aslan Bilgi, servis sebebiyle dışa bağımlılık tehlikesi olduğunu belirtti. Bilgi, "Hattâ teknik ve bakım masrafları, gemi fiyatlarından daha pahalıya mal olabilir." dedi.

Büyükşehir Belediyesi`nin İzmir Körfezi`nde yolcu taşımacılığında kullanmak için alacağı 15 vapura ilişkin ihale sürecini kaygıyla izlediklerini belirten Bilgi, "Bu ihalenin, polyesterin dışındaki malzemelere de açık tutulup herkesin katılımını sağlayacak şekle getirilmesi gerektiğine inanıyorum." diye konuştu.

Dernek yönetim kurulu üyeleriyle bir basın toplantısı düzenleyen Aslan Bilgi, 26 Aralık 2011 tarihine ertelenen ihalenin iptalini değil, vapurların Türkiye`de ve yerli firmalar tarafından yapılmasını istediklerini söyledi. Alüminyumdan imal edilmiş gemilerin performansının fiber karbon cavler malzemeden üretilenlerden hiçbir farkı olmadığını, şartnamede belirtilen malzemelerin ticari amaçlı teknelerde değil, özel tasarım yat imalatında kullanıldığını ifade etti. Yurtiçindeki istihdamı kuvvetlendirecek ve döviz kaybını önleyecek bir çalışma arzu ettiklerini dile getiren Bilgi, “Gerçek vatanseverlik yerli üretimin desteklendiği, Türk mühendisleri ve gemi inşa sanayisiyle kol kola girildiği bir yaklaşımla gösterilir.” dedi.

Türkiye`nin, gemi sanayisinde 34. sıradan beşinci sıraya, dünya mega yat sanayisinde ise 13. sıradan üçüncülüğe yükseldiğini belirten Bilgi, şunları söyledi: "İhale teminat şartları gözden geçirilmelidir. Türkiye`deki tüm tersanelerin yerleri ecrimisil yoluyla kiralandığı için kefalet olarak gösterilemiyor. Yerel yönetimler, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve tersaneciler bir konsorsiyum oluşturup bu hizmeti ülke sınırları içinde yapmalıyız." 40-50 sene sonrayı düşünerek gemi alımının demode bir zihniyet olduğunu, filonun genç tutulması gerektiğini söyleyen Bilgi, "Bir malı al, 40 sene kullan zihniyeti yanlıştır. Körfezi 40 senelik teknolojiye mahkum etmek nasıl bir zihniyettir?" şeklinde konuştu. Bilgi, öngörülen özellikteki gemilerin bakım ve servislerinin yapılacağı bir tesisin Türkiye`de bulunmadığını da savundu.

İhale sürecinde sivil toplum kuruluşlarından görüş alınmadığını da kaydeden Aslan Bilgi, şunları söyledi: ``Bot şovlara çağrılan, `Teknelerinizi gösterin` diye başvurulan ama bu tür ihale şartnamelerinde danışılmayan kişiler olmayacağız. Biz şamar oğlanı değiliz. Yeni tekne fuarı için bir aydır İZFAŞ yetkilileriyle görüşemiyoruz. Kordon`da yüzlerce teknenin bağlanmasını arzu ediyoruz. İhale şartnamesinde çıta çok yüksek tutulmuş, 70 günde 35 metrelik tekne yapılmaz. Hepsine baktığınız zaman bir şeylerin hazırlandığı hissine kapılıyorsunuz. Her şeyin farkındayız, biz bu teknelerin Türkiye`de yapılmasını istiyoruz."

Bu arada söz konusu ihalenin, İstanbul`daki tekne üreticileri arasında da tartışıldığı belirtildi.

BeyazGazete

Eklenme tarihi: 09.12.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 YAĞMUR Deniz Tasi..
 MİDSHİP Maritime
 NEVMAR Denizcilik..
 SALMAKİS Turizm Y..
 CASPI Cargo Lines..
 SARIOĞLU Denizcil..
 ESENKIYI Denizcil..
 ISKOMARINE Denizc..
 AKIN AKSU Yat
 UMAR Denizcilik S..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim