Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Gemi inşası için teşvik yolda
Kredi Garanti Fonu’ndan umduğunu bulamayan gemi inşa sektörünün tek umudu Hükümet’in teşvik programına girebilmek. Yılsonuna kadar somut bir adımın atılmasını beklediklerini dile getiren DTO Başkanı Metin Kalkavan gemi üretimi teşvik programına gireceklerini söyledi.

Gemi Mühendisleri Haftası kapsamında yapılan ‘Gemi Sanayisinde Ekonomik Kriz ve Çıkış Önerileri’ konulu panelde konuşan Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, Hükümet’in sektöre en somut desteğinin Kredi Garanti Fonu olduğunu belirterek, "Şuana kadar KGF’nin denizciliğe verdiği teminat 155 milyon liraya ulaştı. 1.5 milyon lirasını devlet şimdiden geri aldı. Teşvik kapsamından 14 gemi yararlandı, dokuzu bitti dördünün inşası ise sürüyor ve biri de iptal edileceğe benziyor. Bu gemiler tamamlandığı zaman toplam 400 milyon dolar ekonomiye kazandırılmış olacak" diye konuştu.

Son bir ayda Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başta olmak üzere birçok bakan ile görüşüldüğünü ifade eden Kalkavan, Ali Babacan’ın ‘bir şey vereceğiz ama nakde karşıyız’ cevaı aldıklarını belirterek " Bu ay içinde somut bir hamleyi görmüş oluruz. Gemi üretimi teşvik programına girecek" dedi. Devletin cebinden tek kuruş istemediklerini hatırlatan Kalkavan konuşmasını şöyle sürdürdü: "Fakat bu sektörde devlet olmadan oyunu tek ayakla oynama şansınız yok. Bizim tespitlerimize göre devlet inşa edilen her gemiden yüzde 16 alıyor. Bunu almazlarsa dünya ile rekabet edebileceğimize inanıyorum. Biz hep aynı şeyi söylüyoruz. Dünya Ticaret Örgütü kuralları gereği şartlarımızı eşitleyin diyoruz. Çin, ve Kore tersanelerine devletlerinin verdiği desteğin aynısı bize verilsin dünya ile rakabet edilebileceğini gösteririz. Fakat fiyat tutmazsa burada hiçbir şey yapamazsınız. Avrupa Birliği sanki üyesiymişiz gibi bizi engelliyor, kendisi el altından her şeyi yapıyor, kendi sektörünü destekliyor. En çok da AB’nin kralı Almanya. Bizle en çok da Almanlar uğraşıyor. Çünkü bizim gemi inşa sanayisinde olmamız onların işine gelmiyor.

Denizcilik Müsteşarlığı’nın verilerine göre Türkiye’de yeni inşa eden 70 tersane olduğunu söyleyen Kalkavan bu tersanelerin yılda 300 gemi inşa etme kapasitesi olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: "Tersanelerin sipariş defterinde, 2013 yılında teslimi gözüken sadece 8 gemi bulunuyor. Bunun dördü de sadece bir tersanede. Bugün sipariş alsanız en erken 2013’te teslim edebilirsiniz. Yeni siparişler alınmazsa Tür gemi inşa sanayisinin kapasite kullanımı yüzde 3’ün de altına inecek."

Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan: Ar-Ge ve inovasyonda yapmamız gerekenler var. Sektörü yeniden rekabet kulvarına koymamız lazım. Bugüne kadar armatörlere teşvik verildi, tersanelere verilmedi. Biz gemilere teşvik istiyoruz. Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği Başkanı Başaran Bayrak: Sektör performansı ancak devlet desteği ile artırılabilir. Bu konuda geniş bir araştırma yaptık. 15 ülkeyi gözlem altına alarak inceledik. Bu ülkelerin hepsinde sektöre devlet desteği var."

Gazete5

Eklenme tarihi: 10.12.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 İSKELE Denizcilik..
 GRUP Denizcilik S..
 ADA YATCILIK ve T..
 YILMAR Denizcilik..
 HAMALOĞLU Denizci..
 EREĞLİ Denizcilik..
 HANMAR Denizcilik
 BERGEN Denizcilik
 MUMCUOGLU Gemicil..
 DOLPHİN Scuba Tea..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim