Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
İzmir'de yeni Limana itiraz var!
İzmir'de yeni bir kruvaziyer limanı yapılmasına ilişkin ihtiyaç artarken Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Alsancak Limanı'nın şu an kruvaziyer gemiler için kullanılan bölümünde kurmak istediği kruvaziyer limanının plan taslaklarını ilgili kuruluşlara gönderdi. ÖİB'in görüşlerini almak için gönderdiği taslak plana, İzmir Büyükşehir ile Konak Belediyeleri'nden olumsuz görüş geldi. Planlama yapılırken Büyükşehir Belediyesi'nin DLH'dan onay alıp ihale hazırlıklarına başladığı Üçkuyular'dan Halkapınar'a kadar uzanan ve Liman önünden geçen tramvay projesine yer verilmedi. Bu da Büyükşehir Belediyesi'nde sıkıntı yarattı. Büyükşehir Ulaşım Dairesi taslak planla ilgili görüş belirtirken bu noktaya dikkat çekti.

TARİHİ BİNALAR VAR

Ayrıca liman içinde yapılacak yapıların getireceği trafik yoğunluğunu ortadan kaldırmak amacıyla öneri olarak getirilen Liman Caddesi'nin gar önünden Vahap Özaltay Meydanı'na kadar yer altına alınmasına ilişkin öneri de teknik açıdan kabul görmedi. Büyükşehir, bu yoldaki şerit sayısının yetersiz olduğunu, ayrıca alt geçidin yapılması öngörülen yol gövdesinin her iki tarafında tarihi binalar bulunması nedeniyle burada çalışma yapılmasının zor olduğuna dikkat çekti.

YOĞUNLUK ARTAR

Raporda ayrıca zaten limandaki trafik yoğunluğunun fazla olduğu, yeni yapılacak ticaret ve turizm fonksiyonlu yapılarla buradaki yoğunluğun daha artacağı ve sorunu çözmek için öngörülen düzenlemelerin trafik yükünü kaldırmaya yetmeyeceğinin altı çizildi.

Konak Belediyesi Etüt Proje Müdürlüğü tarafından hazırlanan raporda ise, Alsancak Limanı için, gerek 100 bin ölçekli Manisa-Kütahya-İzmir Çevre Düzeni Planı'nda gerekse 25 bin ölçekli İzmir Kentsel Bölge Nazım İmar Planında ticari liman işlevinden kaynaklanan yüklerin azaltılarak yolcu limanı işlevinin güçlendirilmesinin öngörüldüğünü, fakat ÖİB tarafından hazırlanan raporda ise, toplam 140 hektarlık liman alanının sadece 14 hektarlık küçük bir kısmının kruvaziyer yolcu liman alanı olarak tasarlandığı kaydedildi. Raporda, planın üst ölçekli planlara uyumlu olmadığı vurgulandı.

Raporda ayrıca şu görüşlere yer verildi: "Planda 'Kruvaziyer Liman Alanı' olarak sınırlandırılan alanda, farklı altyapı, ulaşım ve donatı koşulları gerektiren kullanımlar önerildiği halde, alan kullanım düzenlemesi yapılmamış, her bir kullanım için gerekli yapı adaları ve ulaşım bağlantıları plan üzerinde gösterilmediği gibi, bu kullanımlara ait yapılaşma koşulları da tanımlanmamış."

Raporda ayrıca İzmir Yeni Kent Merkezi nazım imar planlarında liman arkası olarak adlandırılan bölgede yoğun turizm-ticaret-kültür fonksiyonlarını içerecek şekilde planlama yapıldığına dikkat çekilerek, şu görüşler yer aldı: "İncelemeye konu plan değişikliği açıklama raporunda da, bu planlardan ve belirtilen fonksiyonlardan bahsedilmiş, fakat plan kararları üretilirken kruvaziyer liman alanının yüzde 87.44 gibi yüksek bir oranı yine ticaret ve turizm fonksiyonlarına ayrılarak gemi yolcularının ihtiyacından çok daha fazlasını karşılayacak düzenlemeler yapılmış ve yakın çevredeki plan kararları dikkate alınmamıştır."

İDARİ YAPILAR

Raporda, "Kruvaziyer Liman Alanı" şeklinde tanımlanan alan içerisinde mevcutta pek çok kurum ve kuruluşun idari yapıları bulunduğu halde, bu yapılar için planlama alanının yalnızca yüzde 10'luk bir kısmının bu amaçla ayrıldığına dikkat çekilen raporda, "İhtiyacı karşılayabilmek adına da yoğunluk artırılıyor. Böylece, görev ve hizmet tanımları farklı olan mevcut resmi kullanımlar planla kısıtlı bir alanda toplanmış, olası alan ihtiyaçları göz ardı edilmiş" dendi.

Taslak plan neyi öngörüyor?

ÖİB tarafından hazırlanan taslak planda kruvaziyer liman alanı fonksiyon dağılımı şu şekilde gerçekleşti:
* Toplam 14 hektarlık alanın, 96 bin 212 metrekarelik bölümü ticaret alanı- Alışveriş merkezi, ofis-büro kullanımları-" ile yüzde 3'lük bölümüne denk düşen 4 bin 750 metrekarelik bölümü ise, sökülüp takılabilir ticari birimler için ayrıldı.
* Turizm tesis alanı olarak toplam alanın yüzde 23.71'lik bölümüne denk düşen 37 bin 606 metrekare, 16 bin 497 metrekare yani yüzde 10.41'lik alan terminal alanı için ayrıldı.
* İdari hizmetler için ise 3 bin 407 metrekare yani yüzde 2.15'lik pay ayrıldı. Liman içinde dağınık şekilde hizmet veren ve çeşitli kurumlara ait idari binaların burada toplanması öngörüldü. Kruvaziyer liman alanı içinde emsal 1.30 olarak belirlenirken yapılacak yapıların yüksekliği yani Hmax ise 30.50 metre olarak tasarlandı.

YeniAsır

Eklenme tarihi: 23.12.2011




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ATASOY Denizcilik..
 SİMPLYDİVİNG
 BEKIR SENGUL Ship..
 LİDER Gemi
 ESENKIYI Denizcil..
 NES TEKNOLOJİ
 ORTAKLAR Gemi Ace..
 KLAS Gemi acental..
 GİSAN Gemi
 MARMARA RoRo
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim