Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
20 Nisan 2024
Haber
Anket
Kıyı Emniyeti çalışanlarına fazla mesai şart
Sosyal Güvenlik uzmanı Ali Tezel, Haber Türk gazetesinde yayınlanan köşesinde Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü çalışanlarından gelen, kurum içi mesailer ile ilgili bir soruyu cevapladı.

İlgili soru ve Ali Tezel’in yazdığı cevap aşağıdaki şekilde;

854 sayılı Deniz-İş Kanunu gereğince, arama-kurtarma işlerinde çalışan denizcilerin ara dinlenmesi yapması yasaktır ama Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü çalışanlarına ara dinlenme veriliyormuş gibi davranılıp fazla mesai ödemelerini vermiyormuş…

Soru

bizler Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü’ne ait arama-kurtarma gemilerinde vardiyalı olarak çalışıyoruz ama her gün çalışma saatlerimizden 1 saati kaptanlar tarafından fazla mesai olarak yazılmıyor hakkımız yeniyor. Kaptanlara soruyoruz genel müdürlük siz aralarda bir saat dinleniyorsunuzdur diye yazdırmıyor, yazarsak da siliyorlar dediler. Hakkımızı nasıl alabiliriz. (İsmi Saklı)

Cevap

Vardiyalı çalışma saatlerinizi inceledim. Günde bir, haftada 6 ve ayda da 26 saatlik fazla mesainizi vermemişler. Normalde 12'şer saatlik vardiyalarınızda 8 saate ilave 3 saatlik fazla mesai yazmışlar ama bunun 4 saat olması gerekir.

DİNLENME HAKKI OLMAYAN DENİZCİLER

854 sayılı Deniz-İş Kanunu'nun 26'ncı maddesine göre; denizcilerin iş süresi, günde 8, haftada 48 saattir. İş süresi, gemi adamının işbaşında çalıştığı veya vardiya tuttuğu süredir. İşveren veya vekili, gemi adamının vardiyalarını yemek ve dinlenme zamanlarını bir çizelgeyle belirtmek ve bunu gemi adamlarının görebilecekleri bir yere asmak zorundadır.

Aynı kanunun 27'nci maddesinde ise ara dinlenmesi verilmeyecek çalışanları belirtilmiştir.

"Madde 27- Aşağıdaki işleri görenler kanunun iş sürelerine ilişkin hükümlerine tabi değildir.
1. Birden fazla kaptanın bulunduğu gemilerde birinci kaptan veya bu kanunun 2'nci maddesinin (C) fıkrasında yazılı olduğu gibi kendisine vekalet edenler (kılavuz kaptanlar dahil),
2. Birden fazla makinistin bulunduğu gemilerde başmakinist,
3. Doktor ve sağlık memurları,
4. Hemşire ve hastabakıcılar,
5. Asli görevleri can, mal ve gemi kurtarma olan kurtarma gemilerinde çalışan gemi adamları,
6. Gemide kendi nam ve hesabına çalışanlar."

Kanunun 27'nci maddesinde belirtildiği üzere "asli görevleri can, mal ve gemi kurtarma olan kurtarma gemilerinde çalışan gemi adamları"nın ara dinlenme, alma-kullanma hakkı yoktur. Olmayan bir hak ise kullanılmış sayılamadığı gibi 26'ncı maddede açıkça belirtildiği üzere hangi saatlerin ara dinlenmesi olduğu da belli edilmelidir. Bu sebeple sizlerin günde 12 saatlik çalışmanıza karşın her gün 4 saat fazla mesainizi kaptanlarınız yazmalı ve genel müdürlüğünüz de ödemelidir. Bu arada 4857 sayılı İş Kanunu'nda fazla mesaili çalışmalar yüzde 50 zamlı olduğu halde sizlerin yüzde 25 zamlıdır ki bu da yasada yapılacak düzenlemeyle yüzde 50'ye çıkarılmalıdır. Bunu yaptıracak olan da sendikanızdır. Hem fazla mesaileriniz hem de 854 sayılı yasada yapılacak düzenlemelerle ilgili sendikanız size öncülük ve önderlik etmeli hatta sendikanız dava açmalıdır.


Eklenme tarihi: 13.02.2012




Share |




YORUMLARINIZ


Kıyı Emniyetine can kurban!
Allah İ.B.B.inde deniz işleri müd.ve istaç Aş. deniz işlerinin çalışanlarına sabır versin!Mesai mi? Maaş mı? İş akti mi? Gülmekten ölürsünüz,etrafınıza iyi bakın! "Bu devirde zulüm nasıl yapılır"ı görmek istiyorsanız etrafınıza iyi bakın! Kıyı'ya canımız kurban!Yukarıdan aşagıya hepsinden Allah razı olsun!1 saatimiz değil on saatimiz feda olsun! Denizciliğimizin "denizciler için" dimdik ayakta duran ,çalışılabilir tek kurumudur Kıyı!!! Allah daim etsin.amin.

Yazan: Ahmet Hakan AK - 19.02.2012 19:58:29




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 BEK Denizcilik
 ERŞEN Denizcilik
 EFE Gemi İşletmec..
 SİMPLYDİVİNG
 SAMBURCO Denizcil..
 ABALCO
 DİTAŞ Deniz işlet..
 REKA Denizcilik
 SALMAKİS Turizm Y..
 İMAMOĞULLARI deni..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim