Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Van Gölü yeni gemilere kavuşacak
Van Gölü'nün canlandırılması ve bölgenin ekonomik gelişimine katkıda bulunulması amacıyla iki gemi yaptırılıyor. Yüklenici firma yetkilisi ve gemi yüksek mühendisi Bora Cemil Erk, yaptığı açıklamada, aralık ayının sonunda birinci gemiyi Van Gölü'ne indirmeyi planladıklarını söyledi.

Birinci geminin havuza indirilmesinin ardından Tatvan'daki tersanede ikinci geminin kesimine ve imalatına başlayacaklarını ifade eden Erk, şöyle konuştu:

“Geçtiğimiz yıl aralık ayının sonunda birinci geminin tekne bölümünün yüzde 60'ı tamamlandı. İmalatlarımız devam ediyor. Tahmini olarak mart veya nisan ayında tersanenin dışındaki feribotun bloklarını havuza indirip havuzda birleştireceğiz. Aralık ayının sonunda birinci gemiyi göle indirmeyi planlıyoruz. Birinci gemiyi göle indirdikten sonra ikinci geminin kesimi ve imalatına başlanacak. Böylelikle ikinci geminin bloklarını birleştirmeye başlayacağız. Proje, 2014'ün şubat ayında sonlanacak. Şimdilik aksaklık yok, hava koşullarına rağmen proje yolunda gidiyor. Kış nedeniyle inşaat çalışmaları durdu. Bu nedenle işçi sayısı azaldı. Yaz aylarında işçi sayısı artacak. Fakat tekne bölümü kapalı sahada olduğu için işlerimiz yürüyor. Gemilerin parçalarının kesimi ve imalatı İstanbul'da yapılıyor. 15 işçi İstanbul'da, 20 işçi Tatvan'da çalışıyor. Havuzda çalışma olduğunda ise 120 ile 150 personel projenin gerçekleşmesi için çalışıyor.”

Bir gemi dışarda donatılırken diğer geminin havuzda donatılmasının daha büyük bir avantaj olacağını belirten Erk, herhangi bir sıkıntı çıkmaması halinde ikinci gemiyi de 2013'ün aralık ayında göle indirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Erk, “İki gemimiz, Tatvan İskelesi, Van İskelesi'nin uzatılması ve diğer işlemlerle maliyetin 55 milyon avro civarında olacağını düşünüyoruz ama birtakım aksaklıklar oldu. Kamu İhale Kurumuyla yaşanan davadan dolayı gemi yapım süreci biraz uzadı. Bu nedenle, yaklaşık 8 ay, tersanede hiçbir şey yapılmadı. Zaman geçtikçe dolara ve avroya bağlı olarak maliyetler de yükselebilir” dedi.

Taşıma kapasitesi 6 misline çıkacak

Mevcut projede gemilerin 50 vagon kapasiteli olarak geçtiğini ancak projenin başlangıcından bu yana Türkiye'de vagonlarda yapılan değişikliklerle gemilerin tahmini olarak 38 ile 40 arasında vagon alabileceğini ifade eden Erk, Van Gölü Feribot İşletme Müdürlüğündeki 4 geminin 6 ile 7 vagon taşıma kapasitesinde olduğunu, yeni gemilerin devreye girmesiyle bu kapasitenin yaklaşık 6 misline çıkacağını bildirdi.

Yeni gemilerin teknoloji ve yakıt anlamında performanslarının çok iyi olduğunu, TCDD'ye büyük kazanç sağlayacaklarını ifade eden Erk, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye'deki vagon kapasiteleri 9 metre civarındaydı. Fakat son yıllarda yapılan değişikliklerden dolayı vagonlar büyüdü. Bu nedenle gemiler tahmini olarak 38 ile 40 arasında vagon alacak. Ayrıca TCDD'nin yurt dışında yaptığı anlaşmalar çerçevesinde eski gemilerin seferlerinin aksamasından dolayı çok büyük cezalar ödendiği biliniyor. Çünkü Van Gölü'nde işleyen gemiler, 1975 ile 1985 yılları arasında yapılmış. Bunlar ömrünü tamamlamış. Bunlar sürekli arıza verdiği için sıkıntı yaşanıyor.”

Yeni gemilerde 9 mürettebat olacağını kaydeden Erk, eski gemilere oranla daha ekonomik ve daha fazla yük taşıma kapasitesine sahip gemilerin 3 ile 3,5 saat arasında Tatvan'dan Van'a gidebileceğini belirtti.

Eski gemilerin çok yakıt yaktığını, az yük taşıdığını belirten Erk, şöyle konuştu:

“Yeni gemiler daha az yakıt yakacak ve daha fazla yük taşıyacak. En önemlisi, mevcut gemilerde 38 personel çalışıyor, yeni yapılan gemilerde 9 kişiyle hizmet verilecek. Proje çok ekonomik. Bölgenin gelişimine katkı sağlayacak. İran'la vagon taşımacılığı sadece bu bölgeden yapılacak. Başka bir geçiş yok. Bu gemiler Tatvan ve Van için çok önemli. Burası Ortadoğu'ya açılan bir kapı. Tatvan'a kadar gelen demiryolu Van'dan sonra devam ediyor. Ticaret anlamında Ortadoğu'ya açılan kapı nedeniyle bu gemiler çok önem taşıyor.”

Mevcut gemilerde oturma yerleri ve kafe bulunmadığını, yeni yapılan gemilerde oturma yerleri, kafeler ve hastane yer alacağını, yolcu taşıma kapasitesinin daha yüksek olacağını ifade eden Erk, “Mecut gemiler 25 ile 28 arasında vagon taşıyor. Bu proje Tatvan, Van ve Van Gölü için aslında olmazsa olmazlarından biri. Projenin bölgeye çok şey katacağına inanıyorum” dedi.

Hürriyet

Eklenme tarihi: 29.02.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 NİKEL Denizcilik
 POLATHANE Denizci..
 ASYELKEN Gemi Ace..
 C-M Denizcilik
 MİRAGE Hotel
 AKASYA DENİZCİLİK
 YILTUR Denizcilik
 DOĞRU Denizcilik
 ÇANAKKALE Liman İ..
 STFA Deniz İnşaat
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim