Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Tanker sertifikaları için ACELE EDİN !
STCW 2010 Değişiklikleri kapsamında Tankerlerde çalışmak zorlaşıyor.

Şu ana kadar Tanker tipi gemilerde çalışmak için gerekli olan Tanker tanıtım ve işletim STCW sertifikaları, yetkilendirilmiş eğitim kurumlarında görülen eğitimin sonunda ilgili eğitim kurumundan alınan “Kurs Başarı Belgesi” ile Liman başkanlıkları tarafından hemen STCW sertifikasına dönüştürülüyor ve bu sertifikalara sahip olan gemiadamları tankerlerde çalışabiliyordu.

STCW 2010 Değişiklikleri kapsamında ülkemizde de yakın zamanda yapılacak yönetmelik değişikliği sonrasında ise Tankerlerde çalışmak isteyen Zabit ve Tayfaların, yetkili eğitim kurumlarından ilgili tanker eğitimlerini gördükten ve sınavlarda başarılı olduktan sonra bu sertifikalarını Gemiadamı cüzdanlarına kaydettirebilmeleri ve yeterliklerine uygun görev alabilmeleri için EN AZ 3 AY STAJER posizyonunda çalışmaları gerekecek.

Mesela Usta Gemici ya da Yağcı yeterliğindeki bir kişi tanker eğitimlerini alsa bile bir tankerde Usta Gemici ya da Yağcı olarak görevlendirilebilmesi için en az 3 ay stajer pozisyonunda kendisine bir iş ayarlaması gerekecek.
Aynı şekilde Uzakyol Vardiya Zabiti ya da Uzakyol Kaptanı yeterliğine sahip bir kişi, Tanker eğitimlerini yönetmelik değişikliğinden sonra görürse, alacağı “Kurs Başarı Belgesi” ni sertifikaya çevirebilmesi için en az 3 ay stajer pozisyonunda çalışmak zorunda kalacak ve yeterliği “Uzakyol Kaptanı” olsa bile, staj süresini bitirip sertifikalarını Gemiadamı cüzdanına kaydettirmeden “Safe Manning” belgelerinde Gemici pozisyonunda dahi gösterilemeyecek.

Bu durumda Tanker işletmecisi firmalar da fazladan Zabit/Tayfa stajer bulundurma zorunluluğunda kalacak.

Gemilerinde minimum personel bulundurma çabasında olan işletmeci firmalar ise muhtemelen stajer çalıştırmak yerine bu sertifikalara sahip ve Gemiadamı cüzdanlarına işletmiş olan personele öncelik tanıyacaklardır.

Aldığımız bilgilere göre, halen birçok ülkede uygulanmakta olan bu sistem çok kısa bir süre içinde yapılacak yönetmelik değişikliği ile ülkemizde de uygulanmaya başlanacak.

Bu yüzden yakın zamanda yapılacak olan yönetmelik değişikliği gerçekleşmeden önce, bütün Gemiadamlarının acilen bu eğitimleri alarak sertifikalarını Gemiadamı cüzdanlarına işletmelerini öneriyoruz.

***********************

Bu konuda Akademi Denizcilik eğitim kurumlarından Kaptan Vurgun Karayel ile görüştük.
Vurgun kaptanın görüşleri şu şekilde;

STCW 2010 değişiklikleri en fazla tankerlerde çalışacak personeli etkiledi

STCW Manila toplantılarının ağırlıklı konusunu tanker eğitimleri teşkil etti. Tanker eğitimleri görüşmelerinde, gemiadamlarının, denizde can ve mal güvenliği ve deniz çevresinin korunmasını sağlayacak şekilde görevlerini yerine getirebilmeleri amacıyla iyi eğitim görmeleri, yeterli deneyime sahip, yetenekli ve yeterli olabilmeleri için gereken ayrıntılı zorunlu yeterlik standartları ve diğer zorunlu hükümler saptandı. Bu kapsamda tankerlerde çalışacak gemiadamları için sadece eğitim almalarının yeterli olmadığı, tecrübenin de esas alınarak hizmet zorunluluğu getirildi.

Bu zorunluluklar nedeniyle, STCW 2010 Değişiklikleri ve buna bağlı olarak Gemiadamları Yönetmeliği’nde yapılacak değişikliklerden en fazla tankerlerde çalışmayı düşünen gemiadamları etkileniyor. Mevcut uygulamaya göre; tankerlerde çalışmak isteyen gemiadamları yeterlilikleri ve çalışacakları tanker çeşidine göre tanıtım ve işletim kurslarını aldıktan sonra, Kurs Başarı Belgesi”ni liman başkanlıklarına ibraz ettiklerinde sertifikasyonu sağlanmaktadır

STCW 2010 Değişiklikleri ve buna bağlı olarak Gemiadamları Yönetmeliği’nde yapılacak değişiklik ile tanker sertifikasyonu için sadece kurs almak yeterli olmayacak, Kurs Başarı Belgesini aldıktan sonra, tankerlerde üç ay hizmet yapmak veya en az bir ay hizmet ve üç doldurma ve üç boşaltama yaptığını belgelemeleri gerekiyor. Özetle, tanker sertifikalarınız olmaksızın sadece Kurs Başarı Belgesi ile tankerlerde çalışmak için müracaat edeceksiniz, firma tanker sertifikanız olmadığı halde sizi üç ay hizmet yapmanız için işe alacak ve bu süre sonunda hizmet belgenizi vererek tanker sertifikanızı çıkartmanıza yardımcı olacak. Uygulanabilirliği zor bir durum.

Bu zorluğu, Ocak 2009’da yapılan Gemiadamları Yönetmeliği değişikliğinden biliyoruz. Malum değişiklik ile Miço ve Silici yeterlilikleri kaldırılarak, en alt tayfa yeterliliği gemici ve yağcı olarak belirlendi. Gemici ve yağcı eğitimlerini alan adaylar, tayfa sınavlarını da kazandıktan sonra liman cüzdanlarını çıkarttılar. Ancak cüzdanlarında 4 temel STCW sertifikası işlendi. STCW ve Gemiadamları Yönetmeliği gereği Can Kurtarma Araçlarını Kullanma Yeterliliği altı aylık, Seyir/Makine Vardiya Tutma sertifikaları ise iki aylık hizmet getirdiklerinde işlenmektedir. Gemici ve Yağcı liman cüzdanı olan gemiadamları, firmalara, gemilerde çalışmak için müracaat ettiklerinde, Seyir/Makine Vardiya Tutma ve Can Kurtarma Araçları Kullanma Yeterliliği sertifikaları olmadığından iş bulmakta zorluk yaşıyorlar. Onların bu sertifikaları almak için gemi hizmetine ihtiyacı var, şirketler ise bu sertifikalar olmadan gemide çalıştırmak istemiyor.

Tankerlerde çalışmak isteyen gemiadamları, öncelikle, Gemiadamları Yönetmeliği değişiklikleri yürürlüğe girmeden, tanker eğitimlerini alıp mevcut mevzuata göre sertifikasyonu sağlamalıdırlar. Diğer taraftan İdare ve sektörün STK’ları Yönetmelik değişikliği sonrası tankerlerde sertifikasız gemiadamı istihdamı sorununa çözüm bulmalıdır.

Kaptan Vurgun KARAYEL
Akademi Denizcilik

***********************

TANKERLERDE ÇALIŞABİLMEK İÇİN GEREKLİ SERTİFİKALAR;

TAYFA - 3 SERTİFİKA:
* Petrol tankeri tanıtım belgesi
* Kimyasal madde tankeri tanıtım belgesi
* Sıvılaştırılmış gaz tankeri tanıtım belgesi

ZABİT - 6 SERTİFİKA:
* Petrol tankeri tanıtım belgesi
* Petrol tankeri işlemleri belgesi
* Kimyasal madde tankeri tanıtım belgesi
* Kimyasal tanker işlemleri belgesi
* Sıvılaştırılmış gaz tankeri tanıtım belgesi
* Sıvılaştırılmış gaz tankeri işlemleri belgesi

Gerekli sertifikaları alabilmeniz için bize ulaşabilirsiniz.

www.gemipersoneli.com


Eklenme tarihi: 03.03.2012




Share |




YORUMLARINIZ


duruk
Tanker de çalışmak için ngergiyor saygılar

Yazan: faris - 28.10.2019 20:43:33


Kimseye ekmekyok
Piyasada birileri reklam veriyor gemiye eleman diyor hemde vasıflı vasıfsız ücretide 2500 usd diyor arıyorsun ooo diyor kağıdın belgen cüzdanın varsa seni havada kaparım diyor işi çakarsanın adam aracı olduğunu anlar bilgi belgenizi aldıktansonra birdaha sizi aramayacağını tahmin edersiniz. Tahmin edemiyen garibanlar ise belge cuzdan vesayre almaya kalkışır sonrası malum avucunu yalar ne işbulur ne birşey yaptığı masrafta cabası. Yıllardır denizi terkettik kriz vurdu mecbur denize dönelimdedik anam odana sertifikalara süre koymuşlar büyür cenaze namazına 5 yıl süre geçmiş gel uğraş şimdik birton iş sınav kur vesayra anam yandım anam taki zigana dağları bizim inlememizi duyor, peki sonuç nolcak yaş 43 olmuş iş bulabilecekmiyiz sertifikalar yenisi verilecekmi cüzdan yenilenecekmi sağlık raporu oydu buydu bir servet harcarız herhalde sonrada kimseler yüzümüze bakmaz muhattap olmaz. Gemi sektörü bitmiş durumda insangibi kolaylıkyor hep sorunlu meşekkatli içler insan duyunca tırsıyor tonla iş evrakla uğraşacam .
Yazan: Şahin ka - 12.11.2016 16:18:31


sertifika
sirketler simdide geçerliligi olmayan ileri kimyasal ve ileri petrol tanıtım belgesi istiyorlar.alınmassa gemiye çıkılmazmış nasıl alınacagı belli degil kimse net birşey söylemiyor orası muamma zabitlere lazım olan kagıtlar neden bize aldırılıyor
Yazan: garıban gem. - 10.01.2016 15:57:21


yardim
iyi gunler.benim kimyasal sertifikam yok.ben bas vursam olurmu,siz yabancilara sertifika veriyormusunuz?onceden tesekkur ediyorum
Yazan: Fuad Mammadov - 19.03.2014 13:24:44


sertifikalar
GV Stajyerleri bu sertifikaları nasıl alabilir ?
Yazan: gv stjyr - 28.05.2013 09:37:35


sorum var tankerle ilgili
ben nişanlımla gemiye çıkmak için stcw ve 3 tanker tanıtım belgesi alarak kamarot oldum kimyasal tankere cıkmak için yeterlimi eşimle beraber
Yazan: fidan öz - 6.04.2013 14:41:02


Hikaye
22 Yaşındayım ve bu mesleği gerçekten yapmak istiyorum. Mülakattan sonra temmuz gibi belgemi aldım o günden beri iş arıyorum. Bir sürü de belge var sorsan yok kimyasal tanker falan. Onu gören ne donanımlı insan der. Halbuki hiçbir halt öğrenmedik ve gittiğimiz her firma tecrübe soruyor bize. Bu nedir ? Üniversite mezunu olmak bir halta yaramıyor kpss keza öyle nefes almak için buraya düştük buradan da ekmek yok . Kesinlikle bu kurslar kapatılmalı adam gibi eğitim veren yerler açılmalı uygulamalı olmalı. Hay ben böyle ülkeye
Yazan: Gökhan Balcı - 28.12.2012 15:26:02


bu böyle gitmez
adam 35 yıllık şöför ehliyeti aldıktan sonra bir daha kendisine bir şey soruluyormu hahyırrrrrrrrrrrrr neden biz denizcilere herşey az görülür sanki farklı kurtulma sanki farklı yangın söndürmemi var ama bizde ne var biliyormusunuz biz denizcilerde ona buna dağıtacak çok para var çok hemde çok
Yazan: ck - 1.10.2012 19:47:07


tek suçlu hükümet
evet,bu gerekli bişey,ve eğitim şart .AMMAAAAAAAAAAAAAA,gemi adamının geliri,salışma saati vs göz önüne alındığında hepsi boş.hangi kural ve tüzükten bahsediyor bir kaç arkadaş...önce bu şartları yerine getirmek için yeterli bir maaş ve adaletli bir sistem şart...uzakyolda bir ikinci kaptan 4-5 bin dolar maaş alırken ben burda bunkerde 2150 tl aylık kazanıyorum gemici 1155 tl kazanıyor sonrada herkesi aynı sınıfa sokuyorlar para odemeye gelince,özel sektörede bi düzenleme gelmeden hangi kuralı en iyi niyetle koyarsan koy bi sonuç ve bi beğeni alamazsın Canım Türkiyemde...Önce Kurallar keyfe göre değil statüye göre hazırlansın.Madem heyşey uluslar arası mevzuat,Neden Maaşlara gelince Uluslar Arası mevzuat Akla Gelmiyor...V neden Burdaki Arkadaşlardanda Bu Konunun Karşılığı Aylık Kazançlar Dile Getirilmiyor...Şu Anki Maaşınıza Razımısınız????
Yazan: lord of the sea - 24.07.2012 15:15:36


rffff
her belge paraya çıkıyor .1 =para kimden çıkıyor cvp=gariban işciden 2.paralar kime gidiyor cvp=anlaştıkları kurslar(yancebime koy)cabası
Yazan: sadri - 7.05.2012 18:30:49


Temel Reis'ten Bir Fıkra
Hoca birgün temelin yanına gelmiş ve temel'e sormuş ... Ula temel islamın şartı kaçtur demiş ... Temel'de 40 tanedur hocam demiş ... Hoca destekli bir şekilde temelin enseye tokadı yapıştırmış ... Dışarı çıkan temel yolda dursunla karşılaşmış ve dursun temele ulaa ne oldi demiş ... Temel'de hoca baa islamın şartı kaçtur dedi bende 40 deyince enseme tokadı yapıştırdı demiş ... Dursunda ula temel islamın şartı hiç 40 olur mu , islamın şartı 5 dur da demiş ... Temel durmuş düşünmüş ... Ula dursun hoca 40'ı kabul etmedi 5 taneyi nasıl kabul edecek demiş ...
Bu fıkradan çok şey çıkarmak size kalmış şimdiden allah selamet versin ...
Yazan: Kahraman BAŞOKUR - 30.03.2012 21:37:31


RÜZGARA GÖRE YELKEN AÇMAK
STCW BELGELERİ YİNE DENİZDE ÇALIŞAN İNSANLAR İÇİN YENİ BİR TÜZAK, BAŞKALARINA KÖŞE DÖNMECE DEVAM EDİYOR. KARDEŞİM STCW SÜREM DOLDUYSA DAHA ÖNCEKİ GİBİ DEVAM ETSE NE OLURDU ŞİMDİ DENİZCİLER DAHA FAZLAMI BİLGİ SAHİBİMİ OLDU? YAZIKLAR OLSUN KİMİNİN KURSLARLAR GAYRİ RESMİ ORTAK OLDUKLARI AYYUKA CIKTI.BU DÜZEN BÖYLE GİTMEZ ALLAH'TAN KORKAN İNSANLAR BÖYLE TEZGAH HAZIRLAMAZ BU SİSTEMİ ÇIKARAN VE İMZA ATANLARA HAKKIMI DENİZCİ OLARAK HELAL ETMİYORUM.
Yazan: KİMSESİZ - 21.03.2012 17:46:16


firmalar tercübe istiyor
normalde,de 6 ay tercübe istiyorlar bu yötmeliğe göre iş bulmak imkansız gibi görünüyor aynızamda,da firmalar eleman bulmada zorlanırlar ne yapmayaçaıştıklarını anlamış deyilim.
Yazan: ismail kocadağ - 19.03.2012 11:05:11


Bu geyikleri bırakalım
Hep şikayet ediyoruz ama bu tür kural ve yönetmelikler Türkiye Cumhuriyeti kurumlarının kendi uydurması değil, İMO gereği uygulanması zorunlu kurallardır. Diğer bütün ülkeler gibi biz de buna uymak zorundayız. Onabuna köşe döndürmek için yapılan düzenlemeler değil bunlar. Öyle ise de bunu bizim devlet değil İMO yapıyor :)
Yazan: Kemal Yörüklü - 10.03.2012 19:55:04


Bu bize devletin kazığı
Yetkililer toplanıp düşünüyor,kafa yoruyor.Bu gemicilerin kazandığı parayı nasıl söğüşleriz diye.Her yıl yeni yeni dolaplar icat ediyorlar.Allah sizi bildiği gibi yapsın,...
Yazan: can ferligil - 7.03.2012 20:13:50


STCW HK.
BÜTÜN BU UĞRAŞTIRMALAR BİRKAÇ ÖZEL EĞİTİM KURUMLARINA KÖŞE DÖNDÜRMEK İÇİN YAPILIP ,UYGULAMAYA KONULUYOR. AMAÇ GARİBAN GEMİ ADAMIMI BEZDİRMEK VE SONUNDA DENİZDEN KAÇMASINI SAĞLAMAK VE YENİ GEMİ ADAMI ADAYLARI İLE KURS BAHANESİ İLE KÖŞE DÖNMEK.....
Yazan: AYKUTALP ANDİÇ - 4.03.2012 15:11:42


sertifika
TANKERLERDE ÇALIŞABİLMEK İÇİN GEREKLİ SERTİFİKALAR;ne zaman bu kanun yada yönetmelik ne zaman harihi nedir biliniyormu saygılar
Yazan: mesut şahin - 3.03.2012 21:23:13




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 USTAOĞLU Denizcil..
 AVMAN Deniz Tic. ..
 UNICOR İnternatio..
 KONVOY Denizcilik
 LAMIA Yat İşletme..
 ATİPOST Turizm Lt..
 ÇİLLİOĞLU Denizci..
 JASMİNE COURT Hot..
 YAĞMUR Deniz Tasi..
 MEMORIES Yatching
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim