Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Vapur ihalesinde süreç yeniden başladı
İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin, Aralık'ta ihalesini gerçekleştirdiği ancak tek teklifin geçerli olması nedeniyle iptal ettiği 15 vapur ve 48 yedek parça alımı ihalesinin Nisan ya da Mayıs'ta yapılacağı belirtildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl Aralık ayında ihalesi gerçekleştirilen ve kamuoyunda büyük tartışmalara neden olan 15 vapur ve 48 yedek parça alımına ilişkin ihalede süreç yeniden başladı. Yaklaşık 2.5 aylık bir çalışmanın ardından Büyükşehir Belediyesi, yeni ihale ile ilgili teknik ve idari şartnameye son şeklini verdi. İlk ihalede "maliyetleri çok artırdığı" ve "bunun yurtiçindeki firmalar tarafından yapılamayacağı" gerekçesiyle en çok eleştirilen; vapurların yapımında "karbon kompozit" madde kullanılması şartının yeni şartnamede de değişmediği öne sürüldü. Buna göre, Büyükşehir Belediyesi, karbon kompozit ısrarını yeni çıkılacak ihalede de sürdürmüş olacak. Öte yandan belediyenin yine sektörde eleştiri konusu olan "kataraman" tipi tekne talebinden de vazgeçmeyeceği iddia edildi.

SÜRE DEĞİŞTİRİLDİ

Hazırlıklar sürerken yeni ihalenin, ihale ilanının ardından en geç Nisan sonu veya Mayıs başında gerçekleşebileceği öğrenildi. Başkan Aziz Kocaoğlu, ilk ihalede sadece yurtdışından bir teklif gelmesi üzerine 'teklif mektubunda belirtilen rakamın yüksek fiyat, düşük fiyat sorgulamasından geçemediği' gerekçesi ile ihaleyi iptal etmişti.
26 Aralık'ta gerçekleştirilen ve tek geçerli teklifin geldiği ihalede yaşananların bir daha tekrarlanmaması amacıyla Büyükşehir Belediyesi, bu sefer teknik ve idari şartnamede bir takım değişikliklere gitti. Başta Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) olmak üzere yerli ve yabancı firmaları tek tek dinleyen ve firmaların yeni çıkılacak ihalenin şartnamesi ile ilgili eleştiri ve önerilerini dikkate alan Büyükşehir Belediyesi, yeni şartnamede gemi teslim sürelerinde de bir takım değişikliklere gitti. Eski şartnamede 420 gün olan fakat sektör temsilcilerinin 600 güne çıkarılmasını talep ettiği ilk geminin teslim süresi, firmalardan gelen talep doğrultusunda önerilen tarihe yakın bir süreye çekildi. Sır gibi saklanan şartnamede 420 günlük sürenin ne kadar yukarılara çekildiği merak konusu oldu.

KOŞULLAR YUMUŞATILDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin katılımı artırmak amacıyla aldığı önlemler bununla da sınırlı kalmadı. Gemi inşa sektörünün son yıllarda krizde olması ve bir çok tersanenin kapısına kilit vurmak zorunda kalması nedeniyle firmaların ekonomik ve mali imkanlarla ilgili yeterlilik kriterleri, yeni ihale şartnamesinde yumuşatıldı. Böylece vapur alımı ihalesinde rekabetin sağlanması, katılımcı sayısının artırılması için ekonomik ve mali imkanlar eski şartnameye oranla daha cazip hale getirilmiş oldu.

BEKLENEN ONAY GELDİ

İzmir Büyükşehir Belediyesi, bir yandan şartname ile ilgili hazırlıklarını sürdürürken diğer yandan da bir süre önce ara verdiği yabancı kredi kuruluşları ile vapurların alımında kullanılacak finansmanın görüşmelerine yeniden başladı. Büyükşehir Belediyesi'nin yabancı finans kuruluşları ile yeniden görüşmelere başlamasında hazinenin verdiği onay etkili oldu. Geçtiğimiz yıl Mayıs ayında beklenen fakat özel yetkili savcıların talimatı ile Büyükşehir Belediyesi'ne yapılan operasyon sonrası bir türlü gelmeyen hazine onayı nihayet geldi. Hazine, dış kredi kullanımına 'güvencesiz' onay verdi. Böylece dış kredi kuruluşları ile yapılacak kredi görüşmelerinin de önü böylece açılmış oldu.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Bu kapsamda Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, geçtiğimiz haftalarda dünya bankasının yan kuruluşlarından birisi ile masaya oturdu. Henüz anlaşma sağlanmazken görüşmelerin önümüzdeki haftalarda da devam edeceği öğrenildi. Büyükşehir Belediyesi ilk ihalede hazine beklenen kefaleti vermeyince İller Bankası'na yönelmişti. İller Bankası yönetim kurulu 295 milyon TL'lik kredi talebini kabul etmişti. Büyükşehir Belediyesi, İller Bankası'nın kredi onayı ile yüzde 8 faizle 5 yılda geri ödemeli kredi kapsamında 26 Aralık'ta ihaleye çıkmıştı. Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, İller Bankası'nın vermeyi taahhüt ettiği kredinin halen geçerli olduğunu fakat daha uygun şartlarda dış kaynaklı kredi bulabilmek amacıyla yabancı finans kuruluşları ile görüşmeleri sürdürdüklerini açıkladı.

20 FİRMADAN KARŞILIK

Öte yandan Büyükşehir Belediyesi, ilk ihalenin ardından ikinci ihalenin hazırlıklarını sürdürürken yeni şartnamenin şeffaf olması ve katılımı artırması amacıyla ilk ihale için dosya alan 18 firma başta olmak üzere toplam 30'a yakın firmaya davet mektubu gönderdi. Firmalardan 20'ye yakını davete karşılık verirken firmalara yeni şartnamenin nasıl olması gerektiği soruldu. Eski şartname ile ilgili eleştirileri dinleyen belediye, yeni şartnameyi hazırlarken firmalardan gelen görüş ve önerileri de dikkate alarak teknik ve idari şartnamede değişiklikler yaptı.

2 firma teşekkür mektubu sunmuştu

Büyükşehir Belediyesi tarafından 26 Aralık'ta yapılan ihalede iki firma teşekkür mektubu sunarken, Torlak Tersanesi'nin teklif dosyasından geçici teminat mektubu çıkmadığı için firma değerlendirme dışı bırakılmıştı. İhalede tek geçerli teklifi veren Hollanda'nın Damen Tersaneleri'nin teklifi ise muhammen bedelin çok üzerinde çıkmıştı. İhaleye katılan firmalardan Austal, kompozit kabuk şart koşulduğu için teşekkür vererek ihaleden çekilmişti. Damen Shipyard 185 milyon euro (450 milyon TL) teklif verirken Torlak Tersanesi, 282 milyon TL teklif vermişti. İhale dosyası alan Indeks Makine ise işlerinin yoğunluğu nedeniyle teşekkür mektubu vermişti. Kocaoğlu, tek teklifin geçerli olduğu ihaleyi daha sonra fiyat sorgulamasından geçemediği için iptal ettiğini açıklamıştı.

Katamarandan vazgeçilmedi

İzmir Büyükşehir Belediyesi, yeni ihale öncesi alımını gerçekleştireceği vapur cinsi konusunda da değişikliğe gitmedi. Edinilen bilgiye göre alınacak vapurların katamaran cinsi olması da yeni şartnamede aynen korunacak. Katamaran cinsi tekne tercihi de daha önce yerli firmalar tarafından eleştiri konusu olmuştu. Büyükşehir Belediyesi'nin öngördüğü katamaranların kalıplarının Türkiye'de hiçbir firmada bulunmaması ve firmaların bu kalıpları sıfırdan hazırlatmak zorunda kalacak olması eleştirilerde başlıca faktör olmuştu.

YeniAsır

Eklenme tarihi: 06.03.2012




Share |




YORUMLARINIZ


izmir izdeniz
izmir için en uygun bence şuan turyolda hizmet veren teknelerin biraz dağa gelişmiş hali olmalıdır..çünkü k.yaka konak 2.20 mil bostanlı konak 2.40 mildir 10 knot süratle takriben 15 20 dk sürmektedir.. katamaranlar uygun deildir..15 dk da bir manevra yapılıyorr o tekneler bu kullanımda kısa süredee yıpranırr çünkü mesafe kısaaa..bir işi doğru ve sağlıklı yapmak için doğru malzeme kullanmak gerekirr...katamaranlar uygun olmadığı gibi masraflıda olacaktırrr....

Yazan: mustafa angay - 6.03.2012 22:48:57




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 NİSA Uluslararsi ..
 ICM Havacılık A.Ş
 DMV Denizcilik
 TEMEL REİS Shippi..
 IBC Güler Dış Tic..
 SDS Denizcilik ve..
 ÖZKANDEMİR Denizc..
 KEREM Denizcilik
 EUROTRADE
 TSC Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim