Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Mısır'a RoRo seferleri başlıyor
Türkiye ile Mısır arasında yapılacak RoRo seferleri 26 Nisan'da Mersin Limanı'ndan ilk geminin Mısır'a doğru yola çıkmasıyla başlayacak.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Türkiye ile Mısır arasındaki Ro Ro Taşımacılığı Anlaşması'nın önemini vurgulayarak, Mersin Limanı'ndan 26 Nisan'da ilk geminin Mısır'a doğru yola çıkmasıyla uygulanmaya başlayacak anlaşmanın ticaret kadar iki ülke için prestij projesi de olduğunu söyledi.

Bakan Çağlayan, Bakanlıktaki Uğur Ercan Toplantı Salonu'nda düzenlenen Türkiye ile Mısır arasında Ro-Ro ve Karayolu Transit Taşımacılığına İlişkin İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı"nın imza töreninde katıldı.

Buradaki konuşmasına, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramını kutlayarak başlayan Çağlayan, Türkiye ile Mısır'ın Akdeniz havzasının iki önemli ve kardeş ülkesi olduğunu belirterek, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 10 yıllık dönemde 8 kat artarak 2011'de 4 milyar doların üzerine çıktığını bildirdi.

Türkiye'nin Mısır'a ihracatının 1 Ocak ila 9 Nisan 2012 arasında yüzde 66,4 artarak 940 milyon dolar olarak gerçekleştiğini açıklayan Çağlayan, "Mısır'ın Türkiye ihracatı da tam 15 kat arttı. Biz bu gelişmeleri memnuniyetler karşılıyoruz. Ekonomisi daha büyüyen bir Mısır, Türkiye ile birlikte bölgede barışın ve istikrarın güvencesi olmaya devam edecek. Mısır'da 200'den fazla Türk firmasının yatırımları bulunuyor ve bunun ekonomik karşılığı 1,5 milyar doların üzerinde. Müteahhitlik firmalarımızın Mısır'da üstlendiği proje sayısı 26'dır. Bu 26 projenin değeri 1 milyar doların üzerinde" dedi.

Ticaretin olmazsa olmazını hızlı, güvenli ve düşük maliyetli taşımacılığın oluşturduğunu vurgulayan Çağlayan, Bakanlık olarak lojistik sektörüne özel bir önem atfederek ihracatçıların yeni pazarlara girişini hızlandırmak ve mevcut pazarlardaki rekabet güçlerini korumak için geniş yelpazede çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Lojistik sektörünün zararı asgariye inecek

Gerek Türkiye'de gerekse de hedef ülkelerde lojistik merkezleri kurma planlarının olduğunu, bu kapsamda Rusya, ABD ve Romanya'da lojistik üstleri kurmak istediklerini belirten Bakan Çağlayan, şunları kaydetti:

"Kısa zamanda Mısır'da da lojistik merkezi kurmak için fizibilite çalışmalarımıza başlayacağız. Ayrıca ihracatçılarımızın klasik yolların dışında daha hızlı ve daha güvenli mal taşıyabilecekleri hatları oluşturmak istiyoruz. Bu kapsamda başlattığımız Türkiye ile Mısır arasında Ro-Ro ve karayolu transit taşımacılığı projesi üzerinde çalıştık. Bu proje, bizim Mısır ve Mısır üzerinden üçüncü ülkelere ulaşmamızı sağlayacak. Ro Ro işini özel sektör yapacak. Devlet özel sektöre yardımcı olacak. İlk gemi bu ayın 26'sında Mersin Limanı'ndan yola çıkacak. Burada arzı talep belirleyecek. Proje özellikle Suriye'nin haksız uygulamalarıyla Mersin, Hatay, Gaziantep, Şanlıurfa ve Mardin gibi illerimizde lojistik sektörünün zararını asgari düzeye indirecek. Bu hattın zaman içinde ana ihraç güzergahımız olacağını düşünüyorum. İmzalanan anlaşma Türkiye'nin olduğu kadar Mısır'ın da yararına olacak. Mısırlı ihracatçılar ürünlerini Türkiye üzerinden kısa sürede çok geniş bir coğrafyaya ulaştırabilecekler."

Navlunda düşük fiyat için tedbirler alındı

Mersin Limanı'nda başlayacak projenin iki ülke için de liman sınırlamasının bulunmadığını bildiren Çağlayan, Türkiye'den hareket eden gemilerin önce Mısır'ın İskenderiye ve Port Said Limanı ulaşacaklarını, daha sonra ülkeyi kara yoluyla geçen araçların Kızıldeniz kıyısındaki Safaga veya Süveyş Kanalı kıyısındaki Adabiya limanlarına varacağını söyledi.

Türk ihracatçıların "tek pencere" uygulaması sayesinde Mısır'daki işlemlerini kısa sürede tamamlayabileceklerinin müjdesini veren Bakan Çağlayan, şu bilgileri verdi:

"Safaga veya Adabiya limanlarına ulaşacak araçlarımız, buradan Ro Ro ile Suudi Arabistan veya Ürdün'e hareket edecek. Sistemin tam çalışmasıyla birlikte Mersin'den çıkan bir tırın Suudi Arabistan'a ulaşması 3,5 gün sürecek. Böylelikle Afrika'ya daha hızlı ve doğrudan ulaşma imkanına kavuşmuş olacağız. Maliyet açısından bakıldığında en büyük maliyet Ro Ro ücretleri olacak. Bu konuda da ihracatçılarımızın mağdur olmayacağı yapıyı oluşturmaya çalışacağız. Navlun fiyatlarının en düşük düzeyde kalması için gerekli tedbirleri aldık, almaya da devam ediyoruz. Bu proje, ticaret projesi olduğu kadar iki ülke için aynı zamanda prestij projesidir."

ABD ve Meksika temaslarına da değinen Bakan Çağlayan, Türkiye'ye karşı ilgili gösterilen ilginin kendisini çok mutlu ettiğini ifade ederek, temaslarında yeni teşvik sistemini yabancı yatırımcılara anlattığını, onların da Türkiye'ye ilgi duyduklarını söylediğini aktardı.

Amerika kıtasına daha çok ihracat yapmak istediklerini belirten Çağlayan, "2,2 trilyon dolar ithalat yapan Amerika kıtasına 4,5 milyar ihracat yapmak bize yakışmıyor. 14,5 hatta 24,5 milyar dolarlık kapasitemiz var. Burada navlun ve uzak yol meselesi en büyük engel. Bunu aşmak için Amerika'da lojistik merkezi kuracağız ve Meksika ile Serbest Ticaret Anlaşması sağlamak için görüşmelere başlayacağız" dedi.

İki ülkenin Ortadoğu'daki ağırlığı artacak

Mısır Ulaştırma Bakanı Galal Mostafa Said de ülkelerinin büyük bir devrim yaşadığını ve normalleşme sürecinin devam ettiğini belirterek, Türkiye gibi bölgede önemli bir ülkeyle işbirliği içinde olmaktan mutluluk duyduklarını söyledi.

İki ülke arasındaki ticaret hacmini yeterli görmediklerini, daha da artması için işbirliklerinin devam edeceğini dile getiren Said, "İki ülke arasındaki Ro Ro taşımacılığı anlaşmasının başarıya ulaşacağından şüphem yok. Bu gibi projelerle iki ülkenin Ortadoğu'daki ağırlığı daha da artacak" diye konuştu.

Konuşmaların ardından, Bakan Çağlayan ve Said, Türkiye ile Mısır arasında Ro-Ro ve Karayolu Transit Taşımacılığına İlişkin İşbirliğine Dair Mutabakat Zaptı'nı imzaladı. Daha sonra iki bakan birbirlerine karşılıklı armağanlar verdi.

Türkiye ile Mısır sınır ülke haline gelir

TOBB ve Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye ile Mısır arasında imzalanan ro-ro ve karayolu taşımacılığı mutabakat zaptı'nın Türkiye ile Mısır'ı adeta sınır ülke haline getireceğini söyledi.

Hisarcıklıoğlu, düzenlediği çalışma yemeğiyle Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mısır Ulaştırma Bakanı Galal Mustafa Said, Mısır Odalar Birliği Federasyonu Başkanı Ahmet el Vekil, DEİK Türk-Mısır İş Konseyi Başkanı Zuhal Mansfield ve iki ülke işadamlarını biraya getirdi.

Burada yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ro-ro hattının Mersin ve İskenderiye'yi birbirine bağlayacağını belirten Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

"Eğer halkların zengin olmasını istiyorsanız bunun yolu ticaretten geçer. Petrol doğalgaz sadece devletleri zengin eder. Halkın zengin olması için karşılıklı ticareti artırmamız lazım. Ro-ro hattının kurulmasıyla birbirimizle sınır ülke haline geleceğiz. Gelişmiş ülkeler ticaretlerinin yarısından fazlasını komşularıyla yapıyor. Komşularıyla zenginlik alanı oluşturuyor. İki taraf da zengin olmak istiyorsa birbiriyle ticaretini artırmak zorunda. Aynı ABD'nin, Avrupa'nın, Çin'in yaptığı gibi. Bunların hepsinin birinci ticari partnerleri komşuları."

Mısır Odalar Birliği Federasyonu Başkanı Ahmet el Vekil de iki ülke işadamlarının ortak işler yapabileceklerini ifade ederek, 200'den fazla Türk şirketinin Mısır'da faaliyet gösterdiğini ve yatırımlarının büyüklüğünün 2 milyar dolara yaklaştığını söyledi.

Mısırlı işadamları olarak iki ülke arasındaki vizelerin yakın zamanda kaldırılacağına inandıklarını dile getiren el Vekil iki ülke ticaretinde hedefin 10 milyar dolar olduğunu belirtti.

Ekoayrıntı

Eklenme tarihi: 24.04.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MİRAMAR yatcılık
 CEO Maritime Co.
 NOSA Den. Loj. It..
 TSC Denizcilik
 GMARİN
 ÖZSAY Deniz nakli..
 ALATURKA Cruises
 ÖZKIRAÇ Ltd.
 ALFA SİSMİK Deniz..
 ANTMARİN A.Ş
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim