Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
3.Köprü ihalesi sonuçlandı
İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünün yapımını da içeren "Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin Odayeri-Paşaköy (3. Boğaz Köprüsü dahil) Kesimi"nin ihalesine teklif veren iş ortaklıklarının teklifleri açıklandı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Boğazı'na inşa edilecek 3. köprünün yapımını da içeren "Kuzey Marmara Otoyolu Projesi"nin ihalesinde, yapım süresi dahil en kısa işletme süresini 10 yıl 2 ay 20 gün ile İçtaş-Astaldi Ortak Girişim Grubu'nun verdiğini açıkladı.

Bakan Yıldırım, tekliflerin açıklanmasının ardından düzenlediği basın toplantısında, yapım süresi dahil en kısa işletme süresini 10 yıl 2 ay 20 gün ile İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu'nun verdiğini bildirdi.

Firma temsilcilerinin 24 Mayıs'ta davet edildiğini ve tekliflerin huzurlarında açıldığını anımsatan Yıldırım, tüm detayların incelendiğini ve Salini-Gülermak Ortak Girişimi'nin üçüncü köprü tasarımının şartnameye uygun olmadığının tespit edildiğini ifade etti.

Söz konusu tasarımın, köprünün ayaklarının denizin içinde olmasını öngördüğünü, bunun da şartnameye uygun olmadığını belirten Yıldırım, bu nedenle söz konusu girişim grubunun elendiğini söyledi.

Projenin maliyetinin yaklaşık 4,5 milyar lirayı bulacağını ve 36 ayda tamamlanmasının öngörüldüğünü belirten Yıldırım, köprünün 2015 yılı sonunda İstanbullulara hizmet vermeye başlamasını hedeflediklerini kaydetti.

Yıldırım, Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Limak İnşaat-Makyol İnşaat-Kalyon İnşaat Ortak Girişim Grubu'nun da 14 yıl 9 ay 19 gün işletim süresi verdiğini ifade etti.

İstanbul'a 3. gerdanlık olacak

Yıldırım, bugün İstanbul'un Fethi'nin 559. yıldönümü olduğunu hatırlatarak, bu anlamlı güne yap-işlet-devret (YİD) modeliyle, İstanbul'a 3. gerdanlık olacak 3. Boğaz Köprüsü ve onun devamı otoyol projesinin ihale sonucunu açıklayarak katkıda bulunmak istediklerini belirtti.

İhale süreci hakkında bilgi veren Bakan Yıldırım, projenin ilk ihale denemesini geçen yıl yaptıklarını hatırlattı. O dönemdeki projenin, köprüye ek olarak 414 kilometrelik otoyol yapımı içerdiğini ifade eden Bakan Yıldırım, çok uzun bir ihale süresi öngörmelerine rağmen, parasal olarak biraz daha büyük olan projenin 10 Ocak'ta yapılan ihalesine teklif gelmediğini anımsattı.

Bunun üzerine süreci yeniden başlattıklarını anımsatan Yıldırım, projeyi gözden geçirdiklerini, köprü ve 100 kilometre civarında bir otoyol bağlantısıyla birlikte tüm şartları yüklenici ve idare adına dengeli ve adil bir şekilde düzenlediklerini söyledi.

Projeye ilginin büyük olduğunu, 28 firma ve konsorsiyumun dokümanları incelediğini 11'inin de satın alarak ihaleye katılma isteklerini ortaya koyduklarını belirten Yıldırım, 20 Nisan'da yapılan ihaleye, biri teklif mektubu olmak üzere 5 dosyanını verildiğini hatırlattı.

Salini-Gülermak Ortak Girişimi, İçtaş İnşaat Sanayi Ticaret AŞ-Astaldi Ortak Girişim Grubu, MAPA İnşaat ve Ticaret AŞ ile Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Limak İnşaat-Makyol İnşaat-Kalyon İnşaat'ın tekliflerinin daha sonra idare şartnameye göre incelendiğini belirten Yıldırım, yapılan inceleme sonucunda, MAPA İnşaat AŞ'nin yeterlilik değerlendirilmesinde gerekli puanı alamadığının tespit edildiğini ve ihale dışı kaldığını anımsattı.

Geriye kalan tekliflerin, ilgili konsorsiyumların temsilcileri önünde Mayıs ayı içerisinde açıldığını ve dosyaların tüm detaylarıyla, bütün yönleriyle şartname esaslarına göre incelendiğini ifade eden Bakan Yıldırım, Salini-Gülermak Ortak Girişiminin şartnamede belirtilen hususlara uymadığının tespit edildiğini kaydetti.

Şartnamede özellikle, deniz trafiğinin herhangi bir şekilde etkilenmemesi, olası deniz kazalarında köprü ayaklarının zarar görmemesi için köprü ayak ve temellerinin karada kurulması gerektiğinin belirtildiğini kaydeden Yıldırım, Salini-Gülermak girişiminin tasarımında köprü ayaklarının denizde öngörüldüğünü, bu nedenle söz konusu isteklinini ihaleden elendiğini bildirdi.

Geriye kalan isteklilerden yapım süresi dahil en kısa işletim süresi teklifinin 10 yıl 2 ay 20 gün ile İçtaş-Astaldi Ortak Girişim Grubu'nun verdiğini açıklayan Bakan Yıldırım, Cengiz İnşaat-Kolin İnşaat-Limak İnşaat-Makyol İnşaat-Kalyon İnşaat Ortak Giriş Grubu'nun ise 14 yıl 9 ay 19 gün teklif ettiğini kaydetti.

Bu duruma göre en uygun, en kısa süreli teklifin İçtaş-Astaldi girişiminden geldiğini ifade eden Bakan Yıldırım, "Hayırlı uğurlu olsun diyor, bu projeye ilgi gösteren, en başından beri çok titiz bir şekilde hazırlanan tüm yüklenici ve isteklilere teşekkür ediyorum. 3 Köprünün ve otoyolun kısa süre içerisinde yapılarak İstanbul'un, İstanbulluların hizmetine girmesi için de Karayolları Genel Müdürlüğü olarak gereken titizlik ve gayret gösterilecektir" diye konuştu.

Yıldırım, köprünün sadece karayolu geçişi değil, aynı zamanda demiryolu geçişine de imkan veren bir köprü olacağını hatırlattı.

SORULAR

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Yıldırım, köprünün yapım süresinin 3 yıl olarak öngörüldüğünü, ancak bunun daha çok yüklenici firmayı ilgilendirdiğini söyledi.

Yüklenici ne kadar kısa sürede bitirir ve trafiğe açarsa yatırımın geri dönüşünün o kadar hızlı olacağını vurgulayan Yıldırım, "O bakımdan yüklenicilerin zaman kaybetmeden, krediyi de beklemeden yapım için harekete geçeceğini tahmin ediyoruz, bekliyoruz" dedi.

Yatırım tutarının sorulması üzerine de Bakan Yıldırım, yatırımın yaklaşık 4,5 milyar lirayı bulacağını bildirdi. Bu rakamın değişebileceğine dikkati çeken Yıldırım, "Bu firmanını namı ve hesabınadır. Artabilir de azalabilir de. İdare bakımından bizim herhangi bir dahlimiz yok, ancak biz bazı işler verirsek bu fiyata yansımaz. İlave iş verirsek, o ilave işler de süreye ilave edilecektir" dedi.

İhalenin bundan sonraki süreci hakkında da bilgi veren Yıldırım şunları söyledi:

"Şimdi uygun teklifi ilan ettik. İçtaş-Astali ortaklığı 10 yıl 2 ay 20 gün olarak teklif verdiler. İkinci adım bakanlık onayıdır. İhale komisyonu çalışmalarını tamamlayıp, genel müdür onay için bakanlığa gönderecek. Bakanlık onayı yaptıktan sonra görevli şirkete bu durum bildirilecek ve gerekli hazırlıklarını yapıp sözleşme imzalanması için idareyle bir araya gelecek.

Bu işlem tamamlandıktan sonra iş yeri teslimi süreci var. İş yeri teslim edildikten sonra da kredi çalışmalarını beklemeden firma isterse öz kaynakla çalışmaya başlayabilir. Buna mani bir hal yoktur. Doğrusu biran önce projenin tamamlanması için biz de böyle olmasını arzu ediyoruz. Hedefimiz 36 ay içerisinde köprüyü, otoyolu yapıp en geç 2015'in sonunda İstanbulluların hizmetine sunmaktır.

Projenin bugünlere gelmesinde bize sınırsız destek veren Sayın Başbakanımıza, İstanbullular adına, milletimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Projenin ülkemize, milletimize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum.

Dünyada krizlerin konuşulduğu, yaprak kıpırdamadığı bir dönemde Türkiye'nin ardı ardına marka projeleri kamu kaynağı kullanmadan çok da cazip şartlarda gerçekleştiriyor olması, Türkiye'nin bir başarısıdır. Türkiye'deki güvenin ve istikrarın bir sonucudur. Kuvvetli siyasi iradenin bir sonucudur. Bu sonuç sosyal fayda, ekonomik fayda olarak, İstanbulluların trafik sorununun çözümü olarak, milletimize, İstanbullulara geri dönmüş olacaktır."

Bakan Binali Yıldırım, mümkün olan en kısa zamanda inşaatın başlamasını beklediklerini belirterek, bunun için idare olarak her türlü kolaylığı sağlayacaklarını bildirdi.

Kredi bulma sürecinin uzaması ihtimaline karşı şartnamede iş başlama için süre konulduğunu belirten Yıldırım, firmanın 6 ay içerisinde kredi bulamasa da öz kaynakla işe başlaması gerektiğine dikkati çekti.

Yıldırım, "Kredi bulunursa ne ala bulunmaza firma daha önce de çalışmalara başlayacaktır. Bu ihale şartlarından bir tanesidir. Süre kaybı beklenenin dışında olmayacaktır" diye konuştu.

Kamulaştırma, müşavirlik hizmetleri gibi benzeri maliyetlerin idareye ait olduğunu, yüklenici sadece köprüyü ve yolu yapacağını hatırlatan Yıldırım, "Yüzde 85 civarında kamuya ait güzergahta araziler olduğu için çok büyük kamulaştırma beldeli çıkacağını öngörmüyoruz" dedi.

CNNTurk.com

Eklenme tarihi: 29.05.2012




Share |




YORUMLARINIZ


kamu arazisi :)
Yüzde 85 civarında kamuya ait güzergahta araziler olduğu için çok büyük kamulaştırma beldeli çıkacağını öngörmüyoruz" dedi. yanlıs bir ifade olmus kamu arazisi degil kamu ormanları olacaktır.istanbulun cigeri gitti.istanbulun buna ihtiyacı var ancak ormanlar üzerinden yapılmamalıydı bu iş.

Yazan: cano - 30.05.2012 13:45:37




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ATA Holding A.Ş.
 CK Shipping
 SAMSUN Shipping
 GRUP İSTANBUL
 ALTUNTAŞ Denizcil..
 STATU Gemi Kirala..
 ST Shipping Surve..
 MALATYA Büyükşehi..
 NİSA Denizcilik
 ATLAS Gemi İşletm..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim