Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Gemi krizi Arjantinli komutanı götürdü
Arjantin'in borçlu olduğu hedge fon, savaş eğitim gemisine Afrika'da el koyunca, kabak Arjantinli donanma komutanının başına patladı.

Ara Libertad adlı Arjantin eğitim gemisi, 200 mürettebatıyla birlikte 2 Ekim’den bu yana Gana’nın Akra limanında alıkonulmuş durumda. Gana tarafından Arjantin’in borcu gerekçe gösterilirken, Güney Amerika ülkesinin yerel mahkemelerde yaptığı girişimler de sonuçsuz kaldı. Arjantin ise çareyi donanma komutanını görevden almakta buldu.

Hikayenin başlangıci ise 10 yıl önceye gidiyor; 2001 yılında büyük bir ekonomik krize giren Arjantin, yok pahasına devlet tahvili sattı. Sattığı devlet tahvillerinin külliyetli bir kısmını ise ABD Hedge Fonlarından Elliott Capital Management aldı. Ama Arjantin bu devlet tahvillerinin karşılığını veremeyince, fon, Gana'ya başvururak, bu ülkeyi ziyaret eden Arjantin Deniz Kuvvetlerine ait eğitim gemisi Ara Libertad'a el konmasını sağladı. Arjantin hükümeti ise gemiyi kaybedince, donanma komutanını cezalandırdı, iki üst düzey subayı da soruşturmaya aldı.

Cumhurbaşkanı Cristina Kirchner'in ofisinden bir sözcü donanma komutanı Amiral Carlos Alberto Paz'ın görevden alındığını duyurdu, karara gerekçe gösterilmedi. Donanmanın örgütsel şefi Alfredo Mario Blanco ve genel sekreteri Amiral Luis Gonzalez de soruşturma altında.

Daha önce, iki subay daha Ara Libertad gemisinin, Accra Limanı'nda durdurulması kararı üzerine görevden alınmıştı.

Gana Liman İdaresi Yetkilileri, gemiyi mahkeme kararı ile tuttuklarını ve mahkeme kararı olmaksızın salıvermelerinin mümkün olmadığını bildirdiler.

KAN EMİCİ HEDGE FONLAR

ABD Hedge Fonlarından Elliott Capital Management, 10 yıl kadar önce Arjantin ekonomisi iflas ettiğinde bedavaya yakın satılan Arjantin devlet tahvillerinden yüklü miktarda satın almış. Paul Singer'e ait Elliott Capital Management, 15 milyar doları kontrol eden bir Hedge Fon niteliğinde.

Pek çok fon, Arjantin'in sıkışık zamanda çıkardığı bu tahvilleri dolar başına 30 sentten satmaya razı olurken, Elliott fonu da dahil olmak üzere bazı hedge fonlar ise bunu kabul etmiyor. Fon, tahvilleri tam fiyat üzerinden ve faiz de işletilerek tahsil etmek amacında.

ABD ve İngiltere mahkemeleri fon lehinde 1,6 Milyar Dolar ödeme konusunda kararlar verdi. Ancak Elliott ve diğer bazı fonlar, milyarlarca dolar daha fazlasını istemekte. Arjantin ise fazla ödemeyi reddediyor.

Arjantin Dışişleri Bakanlığı ise gemiye el konulmasının uluslararası hukuka aykırı olduğunu ve Başkan Christina Fernandez'in fonların şantajına boyun eğmeyeceğini açıkladı.

Gana mahkemesi, Salı günü verdiği kararla geminin, Arjantin hükümeti mahkemeye gemi değerine eşit 10 milyon dolar civarında mali bir garanti gösterinceye kadar, limanda tutulmasına hükmetmişti.

Önümüzdeki günlerde konuyla ilgili bir Arjantin heyetinin Gana’ya gelmesi bekleniyor.

Dünyabülten

Eklenme tarihi: 16.10.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 ERDEMLER Denizcil..
 METEAR Deniz İşle..
 YAVUZNAZ Denizcil..
 ROYALMAR Denizcil..
 HABAŞ Petrol Ürün..
 İNKA
 EDITH Yatçılık
 BİSTEK Gemi Elekt..
 M&M
 AR Shipping
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim