Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
26 Nisan 2024
Haber
Anket
DTO başkanı piyasalar daha kötü olsun diye dua ediyor !
Çok zor dönemden geçen Türk denizcilik sektöründe çok fazla batan firma olmadığını fakat hasarın büyük olduğunu dile getiren Deniz Ticaret Odası Başkanı Metin Kalkavan, “Başbakan haklı çıktı, zulalar umduğumuzdan daha kuvvetliymiş” dedi.

BDDK eski başkanı Tevfik Bilgin’in konuk olarak katıldığı DTO Ekim ayı olağan meclis toplantısının gündeminde piyasalar vardı. Dökme kuru yük gemi sahiplerine seslenen Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, “2013’ü unutun 2014’e nasıl çıkarız diye planlar yapın” dedi.

‘Alex gibi akıllı oynayın’

Konuşmasına gündemdeki Brezilyalı Yıldız Alex De Souza ile başlayan Kalkavan, bir Galatasaray taraftarı olarak Fenerbahçe yönetimi tarafından sözleşmesi feshedilen Brezilyalı Yıldız Alex De Souza’nın gönderilmesine ilişkin üzüntü duyduğunu belirterek “Alex için çok üzüldüm. Rakip olarak korktuğumuz ama aynı zamanda çok beğendiğimiz bir futbolcuydu. Böyle gönderilmemesi gerekliydi. Alex’i diğer futbolculardan ayıran en büyük özellik hızlı düşünmesi. Bu tür futbolcular hızlı düşünür hemen karar verir” yorumunu yaptı. Denizci işadamlarının da bugün Alex gibi akıllı oynamasının gerektiğini söyleyen Kalkavan, “Bizler de dört yıldır krizdeyiz. Alex gibi hızlı düşünerek hemen karar vermeliyiz” dedi.

Dökmeciler daha kötüye gidecek

Denizcilik piyasalarına ilişkin önemli değerlendirmelerde bulunan Metin Kalkavan, Türk deniz ticaret filosunun büyük kısmını oluşturan dökme kuru yük (bulker) armatörlerini gelecek yıl için uyardı. Perşembe Rotası Editörü Murat Erdoğan, Meclis Toplantısında öne çıkan konuları kaleme aldı. Denizcilik sektörünün kendi krize girmeden bir dünya krizine girdiğini ifade eden Kalkavan, “Ben kriz hayırlı oldu diyenlerdenim. Ekonomik kriz olmasaydı denizcilik sektörünün kendi yaşayacağı çok daha büyük bir kriz olacaktı. Denizcilik sektöründe en çok gemi inşa, konteyner ve kimyasal tankerler zarar gördü. Bulkerler son 8-10 ay haricinde çok iyi bir performans sergiledi. Ancak bulkerler için kriz yeni başladı. Türk deniz ticaret filosu için ağırlık dökmecilerde. Gelecek sene anormal bir şey olmazsa bulkerlerin geri dönmesi çok zor olur. Bugünden iyi gidip gitmeyecekleri soru işareti ama kötüye gider mi bence gider. Çünkü gelen gemi, hurdaya giden geminin 3 misli. Bu sene ve gelecek sene çok zor bir piyasa geliyor” ifadelerini kullandı.

Kalkavan, çok fazla batan firmaların olmadığını belirterek “Ama hasar büyük. Başbakan haklı çıktı zulalar umduğumuzdan daha kuvvetliymiş. Beklediğimizden çok daha dirençli çıktık” dedi.

Piyasalar daha kötü olsun diye dua ediyorum

Ekonomik krizin daha derinleşmesi için dua edenlerden olduğunu dile getiren Kalkavan, “İnşallah daha kötüye gider. Dibi görelim. Sipariş gelmesin, bankalar kredi vermesin, hurdaya gidiş hızlansın. Sonrasında iyi piyasalar mutlaka gelecek. 1997 yapımı konteyner gemisi hurdaya gidiyor. Hurdaya gidiş yaşı 25-30’dan 15′lere düştü. Bu yakın zamanda dökmecilere de gelecek. Hedef 2014’e varabilmek” dedi

Bu uyarıları neden yaptığını ise Kalkavan şöyle açıklıyor “Şu anda erken düşünme zamanı. Bugün daha iyi durumdayken bankalarla yeniden yapılandırma için şimdiden görüşün. 30 milyon dolarlık bir konteyner gemisi son dört senenin ortalamasına göre günlük 5 bin dolara çalıştı. Kazancı maksimum 1500 dolar yani yıllık 500 bin dolar. Faizinin yarısını karşılamıyor. Bulkerler böyle bir kriz yaşamamıştı. Ama yaşaması kaçınılmazdı ve yaşıyor. Çünkü 2009 ve 2010’da fırsatçı siparişler devam etti. Çok büyük bir filo piyasaya girecek. Bu kriz bu sene de bitmiyor gelecek sene de çok kolay görülmüyor. 2013’ü yok sayıp planlarınızı ona göre yapın. Hedef 2014’te oluşacak iyi piyasalara varmak.”

Parası olan için güzel zaman

Bu zamanlarda parası olanların denizcilikten çok güzel paralar kazanabileceğinin altını çizen Kalkavan “Fakat yüzde 50’nin üstünde krediyle gemiye girenler bile riskli. Çünkü bulker fiyatlarında hala dibe gelmedik. Daha da aşağı gelecek. Çünkü dünya gemi inşa sanayisinin yüzde 85’ini oluşturan Kore, Çin ve Japonya tersanelere ciddi teşvik veriyor. Bugün dünyada gemi inşa kapasitesi ihtiyacın iki katı. Beş yıl önce 60 milyon dolar olan bir supramax gemi 22 milyon dolara indi. Dolayısıyla Türk tersanelere yüzde 10’luk bir destekten bahsediliyordu fakat o geçen yıldı. Artık bu oran özel gemiler dışında Türk tersanelerin rekabet sahasına girmek için yeterli değil.

Perşemberotası


Eklenme tarihi: 17.10.2012




Share |




YORUMLARINIZ


BALTIK DENİZCİLER BİRLİK SENDİKASI
DİNİZCİLERİMİZİ gerçekten onları temsil eden sendikası olması şart bu başta bir demokratik bir seçimdir devlette bunu şartlara karşı ne olursa olsun işçisine sahip çıkması şart.Denizcilerimiz zengin iş verenlerin kölesi deyil onlar olmassa gemileri yürümez bu zorluklar sendika tarafından yerine getirilmesi şart ve sendikanın arkasında devlet desteği olacak devlet sendikayı desteklemesse o zaman devlet işçisini zengin iş verenlere köle hesabına satmış olacak eğer sendika başındaki genel başkan bunu kabul ediyorsa ve işçilerimizi fakirlik sınırı altında çalışmasına musasade ediyorsa o zaman burda sendika filan yok sadece kişiler ay başı gelsin maaşlarını alsınlar .Ayıp ya gidin şu NORWİCH BALTIC DENİZCİLER BİRLİĞİ SENDİKASI kurallarına bakın okuyun denizci olan şu ülkelerde denizcilik nasıl yürüyor neler yapıyorlar denizcilerine iş verenlerle çalışa bilmeleri için ne şartlar koymuşlar .Bakın yabanci denizcileri gemilerimizde çalışmasına musaade veren ulaştırma bakanı buna onay vermişse herhalde TÜRKİYEDE işsis kalan denizcilerimiz hakkında haberi yoktur veya denizcilikte herşey mükemmel giden bir TÜRK DENİZCİLİĞİ varlığı olarak gösterilmiş tabi niye olmasın etrafta o kadar yalan söyleyen varsa bakan nerden anlıcak çünki onlara güveniyor ricamız bakanımızdan bir gitsin bu sahtekarların dosyalarını evvelayetlerini ani bir baskı yaparak bunların ne mal olduklarını anlasın TÜRKİYENİN denizcilerini bu sahtekarların yüzünden fakirleştiler daha ne zamana kadar protesto için gemilerimiz düdük çalıcak evimizi sattık,kirada oturduk,bankalara borçlandık,BİZ DENİZCİLER BUNLARI ANLIYAMIYORUZ TÜRK denizcisini niye aşağılamak için ellerinden geleni yapıyorlar acaba BARBAROS HAYRETTİN PAŞA tarihte onları aşaladığı için şimdik bizden çıkarmayamı uğraşıyorlar mademki bizi istemiyorlarsa baştan meslek olarak TÜRKİYEDE denizci eleman yetiştiren okul yapmasaydılar bakın ALLAH tek can vermiş denizci insanlarınıza şu canı fazla görmeyin zaten hayatları mahrumiyetle geçiyor yarın evlatlarınıza aynısını yaparlar hayat iki gündür leyhine ve aleyhine günler lehine gidiyorsa şimarma kibirlenme ALLAH kibirli şimarık olanları sevmez yok aleyhine giderse SABIR etmsini bil Haz.ALİNİN meşhur kavli. Ricamız devletimizden sendikalarımıza sahip çıksın para babaların emrinde çalışan bir DEMOKRATİK BIR TÜRK DEVLETİ istemiyoruz.Ayrıca şu maliye BAKANINA soruyorum 4 kişilik bir ailenin İSTANBUL gibi bir şehirde ve kirada oturuyorsa aylık geçim maliyeti ne olduğunu biliyormu acaba bilmiyorsa söyliğim tam 9000 ytl ben uzak yol kaptanıyım 2008 senesinde emekli oldum şimdilik emekli maaşım 1100 ytl Bir sene 4 aydan beri iş arıyorum bulamıyorum soruyorum ne yapmam lazım iş bula bilmem içim armatörlerin kölesimi olmam lazım .Bumu TÜRK DENİZCİSİNİN değeri ve öylemi olması gerekir buda yetmiyor gibi iş verenler bizi yaşlı görüyor nasıl anlamadık bir taraftan emeklilik yaşını kanunlarınıza göre 64 yaptınız işte siz böyle bir iş verenlri sendikaya karşı tutuyorsunuz.

Yazan: falah sabri - 31.12.2012 01:20:23


zula mı?
personele armatör maaş ödemeyince,zulalardaki paraları tabiki de bitmez....
Yazan: master - 22.10.2012 13:11:26


ğ
denizcinin alamadığı maaşlarından söz eden yok evet dibi göründe çıkamayın ordan inşallah varsın bizde görelim.
Yazan: rüzgar - 18.10.2012 08:34:16




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 LOTUS Shipping
 PUTA Denizcilik
 AYDEN Denizcilik
 ŞAHİNOĞULLARI Den..
 ORIENT Shipping C..
 NOVA Shipping
 DOĞUŞ Denizcilik ..
 ONEY Denizcilik G..
 ERTUR Yatçılık
 ÇEBİ Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim