Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
28 Mart 2024
Haber
Anket
Asya-Avrupa navlunlarına yüzde 50 zam geliyor
Dünyanın en büyük ticaret hattında düzenli konteyner servisi veren gemi operatörleri, kayıplarını telafi etmek için 1 Kasım’dan itibaren taşıma ücretlerine yüzde 50’ye varan zam yapmaya hazırlanıyor.

Uzakdoğu-Avrupa ticaret rotasında yeni bir fiyat savaşı yaşanabilir. Uzakdoğu hattında servis veren 20 konteyner operatörü zararlarının önüne geçmek için kapasite azaltma ve taşıma ücretlerini yüzde 50 artırmayı planlıyor.

Konteyner marketinde oluşan gemi arzı, yeni siparişleri bıçak gibi kesti. 2008’de yüzde 57 olan yeni gemi sipariş defterinin filoya oranı, Eylül 2012’de yüzde 22’ye geriledi. Fakat buna rağmen filonun büyümesinin önüne geçilemedi. Alphaliner’ın verilerine göre; 21 operatörün son dört yılda teslim aldığı yeni gemiler, pazarda 3.5 milyon teu ilave kapasite yarattı. En büyük kapasite artışı dünyanın en büyük ticaret rotasında oldu. Konteyner operatörleri teslim aldıkları 11 bin ve 13 bin teu kapasiteli gemileri bu hatta servise aldı. Oluşan arz fazlalığı Avrupa-Uzakdoğu rotasındaki taşıma ücretlerinin Mayıs’tan buyana yüzde 40 oranında düşmesine neden oldu.

Maersk, MSC ve CMA CGM gibi dünyanın en büyük operatörlerinin de içinde olduğu 20 armatörlük şirketi zararları telafi etmek için 1 Kasım’dan itibaren yeni zam yapmaya hazırlanıyor. Plana göre Asya-Avrupa hattında 20’lik konteyner başına 500, 40’lık konteyner başına ise bin dolar zam yapılması öngörülüyor. Çünkü Avrupa rotasındaki fiyat savaşı, temmuzda bin 800 dolar olan 20’lik konteyner (teu) taşıma ücretini ekimde bin 150 dolara gerilemesine neden oldu. Maersk, MSC ve CMA CGM, Asya-Avrupa rotasındaki haftalık konteyner trafiğinin yarısına sahipler. Bundan dolayı bazı armatörler servislerden kar edebilmek için hatta aşırı kapasitenin de düşürülmesi gerektiğini belirtiyor. DVB, Maersk’in son altı ayda Asya rotasında kapasitesini yüzde 6.5 oranında azaltmasına rağmen, MSC’nin aynı dönemde kapasitesini artıran tek firma olduğuna dikkat çekti. DVB’ye göre navlunların işletme maliyetlerinin üstüne çıkması için, zamların yanında, kapasite azaltma, düşük hızda gitme ve gemi teslimatlarının ertlenmesi gerekiyor. Operatörlerin piyasadaki gemi arzını azaltma girişimi, boşta bekleyen gemi filosunu artırıyor. Alphaliner’ın verilerine göre boşa çekilen tonaj miktarı ekim başında yarım milyon teu’yu aştı.

Bugün arz fazlasıyla zor günler geçiren operatörlerin en büyük korkusu ise gelecek yıl filoya girmesi beklenen 1 milyon teu’luk kapasite. Çünkü 21 konteyner operatörünün toplam yeni gemi yatırımı 25 milyar doları buluyor. Filoya katılacak bu ilave tonajın doğru kullanılmaması halinde yeni bir fiyat savaşı yaşanabilir.

PerşembeRotası


Eklenme tarihi: 01.11.2012




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MCS Denizcilik Na..
 ABC SHIPSTORE D..
 ÖZGÜR GÖRSEV Su S..
 EKOL Denizcilik
 RANA Denizcilik
 ÇİFÇİLER Denizcil..
 DİTAŞ Deniz işlet..
 MARMARA RoRo
 BATU Shipping
 HDR Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim