Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Türkiye, artık gemi brokerleri ihraç ediyor
GBD (Gemi Brokerleri Derneği) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bahadır Tonguç, yurtdışında çok sayıda Türk brokerin çalıştığına dikkat çekerek “Türkiye artık gemi brokeri ihraç ediyor” dedi.

Gemi Brokerleri Derneği (GBD) Yönetim Kurulu Başkanı Zeynep Pınar Kalkavan Sesel, Başkan Yardımcısı Bahadır Tonguç ve Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Özcan, denizcilik sektöründeki basın mensuplarıyla bir araya geldi. İki buçuk yılda derneğin yaptığı çalışmaları anlatan dernek üyeleri yeni hedeflerini basınla paylaştı. Başkan Pınar Kalkavan Sesel ve yönetim kurulu üyeleri, piyasalardaki genel krize değinerek, 2008 krizi sonrası bugüne kadar piyasanın toparlanma çabasında olduğunu, 2013′ün sonlarında ve 2014′te piyasalarda düzelme olmasını umduklarını dile getirdi.



Kalkavan, “Şahsen artık dibi gördüğümüzü düşünüyorum. Ekonomik veriler de olumlu sinyal vermeye başladı” dedi.

Dernek herkese açık ama üyelik için referans şart

Yönetim Kurulu Üyesi Gökhan Özcan ise “Artık tünelin sonunda ışık görüldü. Büyük tonajdansa koster marketinde düzelmenin daha erken başlayacağını bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Şu anda 3 temsilciği ve 350 üyesi bulunan Gemi Brokerleri Derneği herkese açık fakat her başvuran üye olamıyor. Şubeleşmeyi hedefleyen derneğe üye olabilmek için mevcut dernek üyelerinden en az üç referans göstermek gerekiyor. Yönetim Kurulu Üyesi Bahadır Tonguç, böylelikle derneğe sicili temiz gerçek brokerlerin üye olmasının sağlandığını söyledi. Yurt dışındaki Türk gemi brokerlerinin de derneğe üye olabildiği ve halihazırda üyelerinin olduğunu belirten Tonguç, dernek üyeliğinin en büyük faydasını internet ve sosyal medya aracılığıyla anında haberleşme ve bilgilenmeyi sağlamasında gördüklerini kaydetti.

Dolandırıcılar arttı

Dernekleşmenin en çok da dolandırıcılığın önüne geçmede etkili olduğunu söyleyen dernek yönetimi, “Krizden sonra firmaları dolandıran broker sayılarında artış olduğunu gözlemliyoruz. Önceden de olabiliyordu fakat duyulmuyordu. Fakat dernek üyeleri arasında ciddi haberleşme sayesinde firmalar bilgilendiriliyor” ifadelerini kullandılar.

Bağımsız brokerler birleşiyor

Ekonomik krizden sonra brokerlerin de armatörler gibi gelir kaybetmeye başladığını söyleyen Başkan Kalkavan, “Resesyonun en çok bağımsız brokerleri etkilediğini belirterek “Brokerlerin birleşmelerinde gözle görülür artış oldu. Bizim üyelerimiz arasında da birleşenler oldu. Küçük broker house’ları oluştu. Veya üç dört broker birleşerek bir ofis tutup masrafları bölüşmeye başladı” şeklinde konuştu. Türkiye’de eskiden yük tellallığının profesyonel olarak yapılmadığı için yüklerin Avrupa üzerinden alındığını hatırlatan Tonguç, şöyle konuştu: “Artık Türkiye’deki brokerler de uluslararası standartlarda çalışıyorlar. Türk firmaların yükünü Avrupa üzerinden ihale etmesi veya Avrupalı brokerler üzerinden yük almasına ihtiyacı yok. Türkiye’de de bu işi doğru yapan tecrübeli profesyoneller var.”

Türk brokerler yurtdışında çok aktif

Özcan ise konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede “Dünyanın birçok ülkesindeki kargo house veya brokerlik şirketlerinde Türk brokerlerin görev yaptığını görebiliriz” dedi. Yurtdışındaki büyük şirketlerde çalışan gemi broker sayıların ciddi artış gösterdiğini söyleyen Tonguç da, Türkiye’nin artık gemi brokeri ihraç ettiğini belirterek Türkiye’de senior (kıdemli) broker ihtiyacının had safhada olduğunu dile getirdi. Bunun genç brokerler için bir şans olduğunu ve kendilerin iyi yetiştirmeleri durumunda gelecek için avantaj elde edeceklerini vurgulayan Tonguç, genç brokerlerin birden fazla gemi tipinde uzmanlaşması gerektiğini tavsiye etti. Başkan Kalkavan, Türk brokerlerin Türkiye’nin büyüyen ihracatını çok iyi kullandıklarını ve uluslararası arenada daha güçlendiklerini sözlerine ekledi.,

GBD, kursiyerlere iş imkanı sağlayacak

Dernek olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren Başkan Pınar Kalkavan Sesel, derneğin eğitim faaliyetlerinin tüm hızıyla devam ettiğini belirterek “Kurslarımız yoğun ilgi gördü. Kurslarımızın içeriğini önümüzdeki dönemde genişleterek devam ettireceğiz. Kurslarımıza gönüllü şekilde katılarak ders veren ve sektörün içinden gelen çok sayıda duayen isim var. Bu tür kurslarda teorik eğitimi vermenin yanı sıra pratik eğitimi de anlatmak büyük önem arz ediyor” dedi.

İlk aşamada eğitim verdikleri 21 öğrenciye diploma vereceklerini belirten Şesel, öğrencilere iş ve staj imkanı sağlama konusunda yardımcı olmaya çalışacaklarını söyledi. Bir süre önce derneğe ait bir binaya kavuştuklarının da müjdesini veren Kalkavan, GBD’nin Türkiye Gemi Brokerleri Derneği olarak isim değiştirebilmesi için gerekli çalışmaları başlattıklarını kaydetti. Sürecin uzun aşama gerektirdiğini de sözlerine ekleyen Şesel, bunun gerçekleşmesinin kendilerinin gücüne güç katacağını ifade etti.

Perşemberotası

Eklenme tarihi: 11.01.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 IBC Güler Dış Tic..
 FATOGLU Gıda San...
 BEKO Ticaret A.Ş.
 RABİA Denizcilik
 KOPUZ Denizcilik
 AYDEN Denizcilik
 YILTUR Denizcilik
 SELAY Shipping
 ARIF KALKAVAN
 GRUP Denizcilik S..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim