Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
19 Nisan 2024
Haber
Anket
Samsun Gübre fabrikası platform tersanesi olacak
Karadeniz'de artan petrol arama ve boru hattı projeleri kıyı illerinin ekonomik faaliyetlerini değiştiriyor. Tekfen, Samsun Gübre'yi platform tersanesi olarak kullanmaya hazırlanıyor.

Tekfen, iştiraki Toros Tarım bünyesindeki Samsun Gübre Fabrikası'nı denizüstü petrol-doğalgaz üretim, çıkarma ve nakil platformu üretimi için tersanaye dönüştürmek istiyor. Karadeniz'deki petrol arama çalışmalarının artarak devam etmesi ve Samsun-Ceyhan gibi kuzeyden Akdeniz'e enerji kaynakları taşıyacak projelerin gündeme gelmesi, şirketin bu konuda çalışma başlatmasında etkili oldu. Özelleştirmeden geçtiğimiz yıl 41 milyon dolara alınan fabrika, deniz kıyısında ve 205 metre boyunda iki adet rıhtıma sahip bulunuyor. Fabrikanın rıhtımlarına 50 bin

tona kadar ulaşabilen kuru yük gemileri yanaşabiliyor. Fabrikanın sahil şeridinin platform tersanesi kurmak için uygun koşullar sahip olduğu belirtilirken, tersaneye dönüşümün gübre üretimini etkilemeyeceği belirtildi. Tekfen, denizlerde petrol ve doğalgaz arama, çıkarma ve nakli için şart olan platformların denizin üstünde kalan ana bölümlerinin üretimini halen Azerbaycan'da gerçekleştiriyor.

SOCAR'LA ORTAK

Hazar Denizi'ndeki enerji kaynaklarının geliştirilmesi projelerinin 1990'lı yıllarda başlamasından bu yana bölgeye yatırım yapan grup, platform imalatında Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) ile ortaklık yapıyor. Azfen adındaki şirketin Bayıl Bölgesi'nde Hazar Deniz'i kıyısında denizüstü platform tersanesi faaliyet gösteriyor. Tersane, halen 13 bin 500 ton ağırlığında platform kompleksinin üretim ve montajını yapıyor. Bayıl'daki tesis sayesinde Tekfen'in önemli bir know-how (bilgi birikimi) edindiği belirtenden şirket yetkilileri, Karadeniz'in artan potansiyeli nedeniyle teknolojinin ve birikimin Türkiye'ye taşınma vaktinin geldiği yorumunda bulundular.

800 MİLYON TON PETROL

Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'nın büyük ortağı ve Tekfen'in Azerbaycan'da Hazar Denizi'nde yüklendiği enerji kaynakları altyapı işlerinin de ortağı konumunda bulunan BP, Karadeniz'de de yoğun bir petrol arama faaliyeti gerçekleştiriyor. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı ile 1992 yılından bu yana ortak arama programı bulunan BP, 2005 yılının ortalarında ilk sondaj kuyusunu Hopa açıklarında faaliyete soktu. BP, başlıca petrol arama faaliyeti yürüten uluslararası şirket olurken, bir başka dev Chevron Texaco'nun da arama faaliyetleri bulunuyor. TPAO'nun yabancı şirketlerle ortak arama çalışmaları sonucunda sadece Doğu Karadeniz'de bulunan petrol rezervinin 800 milyon ile 1 milyar ton arasında olduğunu tahmin ediyor. Batı Karadeniz'de Ayazlı ve Akkaya'da açılan kuyuda ise geçtiğimiz yılın mayıs ayında doğalgaz tespit edildi. Orta Karadeniz'de ise 2 bin kilometrekarelik alanda Madison Oil firması ile TPAO petrol arama çalışmaları yürütüyor.

Kaynak: Sabah
Eklenme tarihi: 16.07.2006




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 URSA Denizcilik v..
 PAŞA I.T.S. Ltd.
 GÖKALP Denizcilik
 OBA Denizcilik
 OKANTRANS Gemi Ac..
 BATUM Denizcilik ..
 ARZU YATCILIK TUR..
 ISKOMARINE Denizc..
 ASWAN Shipping
 RİZE İPEKYOLU Den..
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim