Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
18 Nisan 2024
Haber
Anket
Aselsan Dost ile Düşmanı ayıran sistem geliştirdi
Aselsan, savaş uçakları, helikopterler ve gemilerin birbirini tanımlaması için hayati öneme sahip Dost Düşman Tanıma Sistemi’ni geliştirdi. Aselsan, TSK’ya teslimatlara başladı

Türk savunma sanayinin önde gelen şirketlerinden Aselsan, 7 yıl süren çalışmaların ardından hava savunma sistemleri, savaş uçakları, helikopterler ve gemilerin tanımlanabilmesi için hayati önem arz eden ‘Dost-Düşman Tanıma Sistemi’ni milli olarak geliştirdi.

Dost-düşman tanıma tanıtma sistemi olarak bilinen ‘Milli IFF (Identification Friend and Foe) Mod 5/S’, Aselsan tarafından tamamen yerli olarak üretildi ve Türk Silahlı Kuvvetleri’ne teslim edildi. Sistem, F-4 uçakları ile hava savunma radarlarına entegre adilerek test edildi ve uzmanlardan tam not aldı.

Sadece 7 ülke sahip

Aselsan Genel Müdürü Cengiz Ergeneman, Dost-Düşman Tanıma-Tanıtma Sistemi geliştirme projesi için 6 Aralık 2006’da Milli Savunma Bakanlığı ile Aselsan arasında sözleşme imzalandığını anımsattı.

Proje kapsamında, 1. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı’nın, sistemin F4/E-2020 uçağına entegrasyonunda, NETAŞ firmasının da tasarım faaliyetlerinde alt yüklenici olarak görev aldığını ifade eden Ergeneman, kripto birimi ile bunun sisteme entegrasyonu ve testlerinin TÜBİTAK-BİLGEM ile birlikte yürütüldüğünü söyledi. Ergeneman, dost düşman tanıma tanıtma sistemi teknolojisine dünyada 7 ülkenin sahip olduğunu belirtti.

Hedef seri üretim

Ergeneman, NATO’nun 2020 takvimine yönelik, Türk Silahlı Kuvvetleri envanterindeki mevcut cihazların Mod 5’e yükseltilmesi ve yeni tedarik edilecek platformların Mod 5 ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla bir seri üretim ve entegrasyon sözleşmesinin mümkün olan en kısa zamanda imzalanmasını hedeflediklerini ifade etti.

Cengiz Ergeneman, Aselsan olarak, askeri ve sivil kuruluşların elektronik ihtiyaçlarına özgün ve milli çözümler üretmek için tüm güçleriyle çalışmaya ve üstlerine düşen her görevi yerine getirmeye hazır olduklarını kaydetti.

Kendi düşmanını kendin belirle

Türkiye savaş uçaklarını ve yüksek teknoloji gerektiren silah sistemlerini başta ABD olmak üzere gelişmiş ülkelerden aldığı için aslında eli kolu bağlı. ABD’nin istemediği bir düşmana karşı alınan silahlar ateşlenemiyor. Yani mevcut durumda silahları satın aldığın ülkenin istemediği bir düşmana karşı silahlarını kullanamıyorsun. Dost-düşman Tanıma Sistemi, Türkiye’ye kendi düşmanını kendi seçme özgürlüğünü de verecek.

Hatırlamak istemediğimiz tarih

20 Temmuz 1974. Türk birlikleri Barış Harekatı kapsamında Kıbrıs’a çıkmaya başladı.

3 Yunan gemisinin Kıbrıs’a doğru harekete geçtiği istihbaratı geldi. Yunan gemileri Türk bayrağı çekmişti. İstihbarat notunda başka ayrıntılar da vardı. Gemi personeli Türkçe bilen Yunan subaylarından kurulmuştu. Ayırt edilmesi güçtü. Operasyon emri verildi. Hedef Kıbrıs’a doğru giden 3 muhrip Kocatepe, Fevzi Çakmak ve Adatepe’ydi. Pilotlara verilen emir netti: ‘Gördüğünüz bütün yüzen cisimleri batırın!’ Bombalar yağmaya başladı. Gemidekilerin ‘Türküz’ mesajları dikkate alınmadı ve Kocatepe battı. 54 Türk denizcisi şehit oldu.

GazeteVatan

Eklenme tarihi: 02.03.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DİPMAR Gemi Kurta..
 SAAT VE SAAT
 EGE RORO
 ÇANKAYALAR Yatçıl..
 VBG Denizcilik
 OBA Denizcilik
 ALERİA Denizcilik..
 TCS Denizcilik
 GİRİT Denizcilik ..
 AKIN AKSU Yat
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim