Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Sigara kaçakçılığında asıl patronlar aranıyor
Yüklü miktarda sigara kaçakçılığı yapmakla suçlanan yabancı bandıralı gemilerin kaptanları serbest bırakılmadı

Gazimağusa Limanı’nda polisin gerçekleştirdiği operasyon sonucu tutuklanan Sierra Leone bandıralı ‘Flamingo’ ve Togo bandıralı ‘Sirena’ isimli yük gemilerinin kaptanları, haklarındaki ‘kaçakçılık ve sahte belge düzenleme’ iddiasıyla devam eden soruşturma kapsamında serbest bırakılmazken, milyonlarca sigaranın nereye götürüldüğü ve esas patronların kim olduğu henüz aydınlığa kavuşmadı.

Gemi kaptanları Mohammad Tabouch ve Mustafa Zefitawi’nin aleyhine dün ikişer günlük ek tutukluluk emri alınırken, onlarla birlikte tutuklanan 13 mürettebat, KKTC’ye yasal olmayan yollardan sigara sokulmasıyla ilgili olarak aleyhlerinde bulgu yapılamadığı için serbest bırakıldı.

Yargıç Banu Soyer’in huzurunda ayrı ayrı görüşülen ek tutukluluk duruşmalarında İddia Makamı Başsavcılık adına davayı yürüten Savcı Hasan Çaltılı, Gazimağusa Polis Müdürlüğü Adli Şube Amirliği’nde görevli polis çavuşu İbrahim Kont’u tanık olarak dinletti.

Polis çavuşu İbrahim Kont öncelikle Sierra Leone bandıralı Flamingo isimli yük gemisinin kaptanı Mohammad Tabouch’u mahkeme huzuruna çıkardı.

Tanık polis, 8 Mart 2013 tarihinde zanlı Mohammad Tabouch’un kaptanı olduğu Flamingo isimli yük gemisinin 24 Şubat 2013 tarihinde Gazimağusa Serbest Limanı’ndan aldığı sigara yükü ile Suriye’nin Tartus Limanı’na doğru yola çıktığını ancak Tartus’a gitmediğini söyledi.

İbrahim Kont, Flamingo isimli geminin 27 Şubat 2013 tarihinde Gazimağusa Serbest Limanı’na geri dönerek Tartus Limanı’na gitmediği halde Suriye’nin Tartus Limanı’ndaki yetkililerin doldurması gereken giriş çıkış belgesini zanlı kaptan Tabouch’un doldurarak sahtelediğini ve Gazimağusa’da Liman Müdürlüğü’ne vererek tedavüle sürdüğünü kaydetti.

Gemi kaptanı Mohammad Tabouch ve geminin 5 kişilik mürettebatının soruşturma maksatlı tutuklandıklarını ifade eden Kont, kaptan ve 5 mürettebatın 9 Mart tarihinde mahkeme huzuruna çıkarılarak aleyhlerine 3 günlük tutukluluk emri alındığını hatırlattı.

Kont, 3 günlük süre içerisinde geminin Gazimağusa Limanı’ndan aldığı ve ayrıldığı sigaraların gayri yasal yollardan KKTC’ye yeniden sokulup sokulmadığının araştırıldığını ancak sokulduğu yönünde herhangi bir bulguya rastlanılmaması nedeniyle 5 kişilik mürettebatın serbest bırakıldığını açıkladı.

Tabouch’un bilgisayarının emare olarak alınıp incelendiğini, Serbest Liman ve Liman Müdürlüğü’nden araştırmalar yapıldığını açıklayan tanık polis, yüklerle ilgili araştırmanın devam ettiğini, zanlının kaptanı olduğu geminin şubat ayında 3 kez Gazimağusa Limanı’na geldiğini ve limana verdiği belgelerin araştırmasını yapacaklarını bildirdi.

Soruşturmanın uluslararası boyutta olduğunu söyleyen Kont, tahkikatın tamamlanmasının zaman gerektirdiğine işaret ederek mahkemeden zanlı aleyhine 8 günlük ek tutukluluk emri talep etti.

İbrahim Kont, Togo bandıralı Sirena isimli geminin kaptanı Mustafa Zefitawi hakkındaki soruşturmasıyla ilgili olarak da, Sirena gemisinin 7 Şubat 2013 tarihinde aldığı sigaralarla birlikte Gazimağusa Limanı’ndan ayrıldığını söyledi.

Geminin gerçekte Tartus Limanı’na gitmediği halde, Tartus Limanı yetkililerinin doldurması gereken giriş çıkış belgelerini sahteleyip, Gazimağusa Limanı’na girişte Liman Başkanlığı yetkililerine verip sahte kayıt temin ettiğini anlattı.

Kaptan Zefitawi’nin 9 kişilik gemi mürettebatı ile birlikte tutuklandığını ifade eden İbrahim Kont, kaptan ve mürettebatın 9 Mart 2013 tarihinde mahkeme huzuruna çıkarılarak aleyhlerine 3 günlük tutukluluk emri alındığını hatırlattı.

3 günlük süre içerisinde geminin Gazimağusa Limanı’ndan aldığı sigara yükünü gayri yasal yollardan boşaltıp boşaltmadığının araştırmasını yaptıklarını ve herhangi bir bulguya rastlamadıkları için mürettebatın serbest bırakıldığını söyleyen Kont, 9 Mart tarihinde gemiden alınan evraklarda inceleme yapıldığını kaydetti.

Gemide yapılan incelemede Liman Başkanlığı’na gösterip fotokopilerini aldıkları 9 adet daha Tartus Limanı’na giriş çıkış belgesinin bulunarak emare alındığını bildiren tanık polis, yapılan incelemede 6 adet daha Tartus Limanı’na üzerleri boş, mühürlü sahte giriş çıkış belgesi tespit ettiklerini söyledi.

Polis çavuşu, yine yapılan incelemede Mısır’ın Port Said Limanı’na ait 2 adet boş ve mühürlü giriş çıkış belgesinin daha tespit edilerek emare alındığını açıkladı.

Geminin Serbest Liman Bölgesi’ne daha önce indirdiği yüklerin araştırmasının yapıldığını ifade eden tanık polis, geminin Tartus Limanı’na giriş çıkışı ile ilgili olarak gemi kaptanın yaptığı beyanlarının araştırılacağını ve zanlının verdiği gönüllü ifadenin teyit ve tekzibinin yapılacağını kaydetti.

Kaptan ve ikinci kaptana ait bilgisayarların da incelendiğini söyleyen İbrahim Kont, zanlı aleyhine yürütülen soruşturmanın devam ettiğini belirterek, 8 gün daha poliste tutuklu kalmasını talep etti.

Savcı Hasan Çaltılı, her iki ek tutukluluk duruşmasında da talep edilen 8 günlük emri 2 gün ile sınırlandırdığını açıkladı.

Mohammad Tabouch ve Mustafa Zefitawi’nin ayrı ayrı duruşmalarda görüşülen tutukluluk taleplerine zanlıların avukatlığını üstlenen İsmail Sağlamer 2 günlük talebe itirazda bulunmazken tahkikat sorumlusuna birkaç soru sordu.

Avukatın sorusu üzerine tahkikat sorumlusu zanlı Mustafa Zefitawi’nin son 6 ay içerisinde KKTC’ye 11 kez giriş yaptığını ve her zaman da KKTC’ye yasal yollardan giriş yaptığını söyledi.

Yargıç Banu Soyer, her iki zanlının da ikişer gün tutuklu kalmasını emretti.

**************************
KONU İLE İLGİLİ ÖNCEKİ HABERLERİMİZ;
Kıbrıs'ta sigara kaçakçılığı yapan gemilerin personeli tutuklandı



Kaynak: GündemKıbrıs
Eklenme tarihi: 13.03.2013




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 DETEK Deniz Tekno..
 UNICOR İnternatio..
 NACİ SELİMOĞLU De..
 HABAŞ Petrol Ürün..
 ERDEMLER Denizcil..
 UFUK DENİZ Gemici..
 GEDİZ Denizcilik
 ADRASAN Denizcili..
 GÜLTER Denizcilik..
 RABİA Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim