Gemipersoneli.com - Reklam
Üye girişi
Kullanıcı adı:
Şifre:
Üye ol | Şifremi Unuttum
Menü
Ana Sayfa
Foto Galeri
İş Fırsatları
Haber Arşivi
Hakkımızda
Sistem Nasıl Çalışıyor
Üye İstatistikleri
Medyada Sitemiz
Mesaj Panosu
GEMİ VİDEOLARI
Gemici Belgesi
İletişim
İçerik
Bilgi bankası
Liman Başkanlıkları
CV Hakkında ipucu
Makaleler
Anket
Linkler


Share |
29 Mart 2024
Haber
Anket
Rafineri üssü oluyoruz
Türkiye’nin bölgesindeki petrollerin toplanma ve dağıtım noktası olmaya başlaması, akan bu petrolün işlenmesini gündeme getirdi. Rus, Kazak, Hazar petrolleri ve Kerkük hattından gelen petrollerin toplandığı Adana’nın Ceyhan ilçesi, Türkiye’nin en zengin ve kalkınmış bölgelerine aday olmanın heyecanı içinde. Petrol Ofisi ve Çalık Grubu’ndan sonra bir yabancı firmanın da bölgede rafineri tesisi kurmak için ön çalışma başlatması, bölgenin bu yatırımlar için ne kadar cazip hale geldiğini gösteriyor.

Fitch teyit etti

Uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch de, Türkiye’deki rafineri piyasasının, özellikle yeni girmek isteyenler açısından cazip olduğunu bildirerek bunu teyit etti. Fitch tarafından yapılan analizde, Türkiye’nin, gittikçe büyüyen petrol ve yakıt talebi ile stratejik olarak petrol kaynaklarının transit ülkesi olması gibi özelliklerinin, Türkiye’de rafineri piyasasını cazip hale getirdiği vurgulandı. Ayrıca Türkiye’nin enerji nakil koridoru üzerinde olması ve Avrupa’nın en hızlı büyüyen petrol piyasalarından biri olması özellikleriyle, yabancı şirketlerin, Türkiye’de rafineriler kurmak istedikleri kaydedildi. Analizde, yeni rafinerileri, Ceyhan’a yakın noktalarda kurulabileceği de belirtildi. Irak ve Hazar petrollerinin buluşma noktası Ceyhan’da, rafineri tesisi kurmak için harekete geçen Petrol Ofisi, EPDK’ya lisans başvurusunda bulunurken, Samsun-Ceyhan’ın yüklenicisi Çalık da Tüpraş ihalesindeki Hintli ortağı Indian Oil Corporation (IOC) ve İtalyan ENI ile ‘ortak’ rafineri kurma kararı aldı. Türkiye’nin tek rafinerisi Tüpraş’ı alan Koç Holding de Ceyhan ile ilgili planlar yapıyor.

Ceyhan Rotterdam gibi..

Konuyla ilgili açıklama yapan Çalık Grubu Enerji İcra Kurulu Başkanı Erdal Çelik, Ceyhan’a rafineri kurma düşünceleri olduğunu söyledi. Çelik, İtalyan Eni ile Samsun- Ceyhan petrol boru hattının yapımına başlayacaklarını ve bu gelişmelerle bölgenin uluslararası pazarlar arasında stratejik bir ihracat noktası konumuna ulaşacağını vurgulayarak, “Bölge petrol piyasasını oluşturan önemli merkezlerden biri haline gelecek. Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı geçtiğimiz günlerde faaliyete geçti. Bölgede Kerkük boru hattı da mevcuttu. Bizim projenin gerçekleşmesiyle Rus ve Kazak petrolleri de bölgeye taşınacak. Bölgenin önemi daha da artacak. Ceyhan Hollanda’nın Rotterdam’ı gibi olacak” dedi. Çelik, bölgeye akacak ham petrolün işlenmesinin önem kazanacağını dile getirerek bu çerçevede kendilerinin de rafineri kurma düşüncesi içinde olduklarını söyledi. Çelik, ayrıca Ceyhan’a kurmak istedikleri rafinerinin 10 milyon tondan fazla kapasiteli olacağını belirtti.

Ruslar da Zonguldak’a...

Petrol üssü olması beklenen Ceyhan’ın yanı sıra Ruslar da Zonguldak’a rafineri kurmak istiyor. Dünyanın en büyük petrol şirketlerinden Rus Lukoil şirketi, Zonguldak’ta 2-2.5 milyar dolara, 8 ile 10 milyon ton kapasiteli bir rafineri kurmak üzere geçtiğimiz günlerde Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK) başvurdu. Lukoil Başkan Yardımcısı Nicolae Ciornii, petrol ürünlerinin alınması ve depolanması için 1 milyon ton kapasiteli bir terminal inşası için hazırlıklara başladıklarını bildirdi. Lukoil Başkan Yardımcısı Ciornii, geçtiğimiz haftalarda Türk yetkililerle yaptıkları toplantıda, rafineri yatırımı konusunda Kazakistan Cumhuriyeti yönetimi ile mutabakat sağladıklarını belirterek, Zonguldak’a kurulacak rafineride Rusya ve Kazakistan’dan getirilecek ham petrolü işlemeyi, yatırım için de Lukoil’in yanı sıra Kazak ve Türk şirketlerinin de katılacağı uluslararası bir konsorsiyum oluşturmayı planladıklarını ifade etti. Ciornii, Türkiye’de ciddi bir rafineri ihtiyacı olduğunu, petrol ürünleri konusunda talep ile arz arasındaki farkın yılda 5.5-6 milyon tona ulaştığını ve bu farkın her yıl yüzde 5 oranında artacağını belirtti. Türkiye’de Avrupa standartlarına uygun, modern bir rafineri kurmak istediklerini ifade eden Lukoil yöneticileri, böylece Türkiye iç pazarında beyaz petrol ürünleri açığının kapatılacağını, fiyatlar içindeki lojistik maliyetler azaltılarak petrol ürünleri fiyatlarının azaltılacağını, İstanbul Boğazı’ndaki yoğunluğun azalacağını ve Karadeniz Bölgesi’nin kalkınacağını ifade ettiler.

Türkiye, tek güvenli enerji vanası...

Dünyadaki petrol ve doğal gaz gibi enerji kaynaklarının bulunduğu ve taşındığı bölgelerin çoğunda savaş veya siyasi istikrarsızlık söz konusu. Barış ve istikrarın hakim olduğu Türkiye, bu nedenle bölgenin enerji vanası olması bakımından büyük önem taşıyor. Dünyanın önemli dergilerinden Business Week de bu konuya dikkat çekti ve petrol ve doğal gaz taşımacılığı konusunda Türkiye’nin artan önemini sayfalarına taşıdı.
Yazıda, dünya ham petrol taşımacılığının yüzde 5’inin Türkiye üzerinden sağladığına dikkat çekildi ve Türkiye’nin enerji koridoru olarak önemine işaret etti. 2005 sonunda kullanıma alınan ve Rus gazını Akdeniz’e taşıyan Mavi Akım Boru Hattı, ardından 13 Temmuz’da açılışı yapılan 4 milyar dolarlık Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Boru Hattı Projesi’nin Türkiye’yi Doğu ile Batı arasındaki ‘tek güvenli’ enerji vanası haline getirdiğine de dikkat çekildi.
BP’nin araştırmasına göre ise Hazar Denizi’nin Şah Deniz adı verilen bölgesindeki 400 milyar metreküplük doğal gaz, büyük oranda Türkiye üzerinden dünya pazarlarına taşınacak. 2008’de inşaatına başlanacak Nabucco Projesi ise Türkiye’nin önemini daha da artıracak. Avusturyalı OMV’nin 5 milyar dolarlık söz konusu projesi ile 2013’te Hazar’dan Avrupa’ya doğal gaz taşıyacak.

Ceyhan zenginleşecek

Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) Ham Petrol Boru Hattı ile petrol limanı haline gelen Adana’nın Ceyhan ilçesinde biri yabancı üç firmanın rafineri kurma çalışması, “yüzyılın projesine” umut bağlayan yöre halkını heyecanlandırdı. Ceyhan Ticaret Odası Başkanı Ali Duru, yaptığı açıklamada Petrol Ofisi ve Çalık Grubu’nun yanı sıra bir yabancı firmanın da hukuk müşavirini Ceyhan’a göndererek, rafineri yatırımı için fizibilite çalışması yaptığını bildirdi. Duru, gelen hukuk müşavirinin firmanın adının şimdilik gizli tutulmasını istediğini söyledi. Rafineri kurulacak arazinin 2-4 kilometre uzunluğunda ve düz arazi şeklinde olmasının istendiğini, yörede ise bu özellikte arazi bulmanın zor olmadığını ifade eden Duru, firma adı ne olursa olsun Ceyhan’a yatırım yapacak herkese kucak açtıklarını anlattı. Duru, özellikle emek yoğun bir sektör olan rafinerinin, ilk etapta 300-500 kişiye istihdam sağlayacağını, rafinerinin kapasitesine göre istihdam sayısının artacağını belirtti.

Yan sektörler de kazanır

Ali Duru, büyük yatırımların yapılacağı bölgenin alt yapısını buna uygun hale getirmek için Ceyhan’daki bütün yetkililerin birlik içinde hareket ettiğini ve bunun bilincinde olduğunu söyledi. Duru, “Yatırımların önünü açmak için bürokratik engelleri en aza indiriyoruz. Yumurtalık-Ceyhan arasındaki yolu çift şerit yapmak için çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca ilçemize 4 ya da 5 yıldızlı bir otel açmak için çalışmalarımız var. Bölgeye yapılacak yatırımlar ayrıca, nakliye, gıda, turizm gibi sektörleri de canlandıracak. Ceyhan’daki yüksek okulumuza gemi mühendisliği bölümü eklemek için girişimlerimiz var. Çünkü sadece BOTAŞ’ın limanına yılda 200 geminin yanaşması bekleniyor. Yatırımlarla birlikte buraya göç bekliyoruz, bu yüzden yeni konut alanları açılması ile ilgili çalışmalar da başladı” diye konuştu.

Eklenme tarihi: 23.07.2006




Share |




YORUMLARINIZ




Aşağıdaki bölüme haber ile ilgili yorumlarınızı yazabilirsiniz


Adınız Soyadınız:
Başlık:
YORUMUNUZ:
Denizcilik mesleği ile ilgili ne düşünüyorsunuz
Çok güzel
Mecbur kalınca yapılacak bir iş
Zabit için iyi alt personel için kötü
Kesinlikle yapılmaz

Önceki Anketler
Kurumsal Üyelerimiz
 MCE KARGO
 LIGHTTOURS Seyaha..
 KAPTAN ACAR Yatçı..
 S.S. Marmara Adas..
 MCS Denizcilik Na..
 BOSMAR Gemi Acent..
 KARTAL Gemi İşlet..
 ALEV Deniz Taşıma..
 MED MARİNE HOLDİN..
 YAREN Denizcilik
...


www.gemipersoneli.com   © Gemipersoneli.com - Tüm Hakları Saklıdır.  Kullanım Şartları  Gizlilik Prensipleri  İletişim